Φ.Ε. Η επιστροφή του Κόμη Δράκουλα και το μυστήριο με τις νυχτερίδες (7×2 δ.ώ.)

Η επιστροφή του κόμη Δράκουλα και το μυστήριο με τις νυχτερίδεςΗ παρούσα δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για τη Γ’ δημοτικού (2024-25), στην υποενότητα “Παγκόσμια Τοπική κ Πολιτιστική Κληρονομιά” της ενότητας “Περιβάλλον”. Με αφορμή το 3ο βιβλίο της σειράς “Κατάσκοποι της Γεωγραφίας” των εκδόσεων Διόπτρα που τιτλοφορείται “Η επιστροφή του Κόμη Δράκουλα και το μυστήριο με τις νυχτερίδες“, το έχει γράψει η Λίνα Μουσιώνη σε εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, ερχόμαστε σε επαφή με τον πλούσιο πολιτισμό, τους μύθους, τους θρύλους και την ιστορία της Ρουμανίας που είναι τόσο πλούσια και εντυπωσιακή.

Οι νεαροί/ες πρωταγωνιστές/στριες του βιβλίου καλούνται να λύσουν μυστήρια στις περιοχές όπου βρίσκονται, ενώ έχουν την υποστήριξη ενός δικτύου άλλων νεαρών κατασκόπων μέσω της εφαρμογής “Πορτολάνου” που τους βοηθάει να επικοινωνούν αλλά και να προχωρούν τις έρευνές τους. Με σύγχρονη γλώσσα, με θεματική που κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών (αλλά και ενηλίκων), τα βιβλία της σειρά συνδυάζουν άριστα γεωγραφικές-ιστορικές-λαογραφικές πληροφορίες με τη μυθιστορηματική εξέλιξη.

Μέσα από το βιβλίο και την υπόθεση που λύνουν οι ήρωές/ίδες του, ταξιδεύουμε στη Ρουμανία και αξιοποιώντας ποικίλο εποπτικό και ψηφιακό υλικό, εμβαθύνουμε στην ιστορία της χώρας αναζητώντας κι εμείς τη λύση του μυστηρίου. Το αρχικό σχέδιο εργασίας μπορείτε να το βρείτε στο Κατασκοπεύοντας στη… Ρουμανία! .

Σημειώνεται πως η ανάγνωση των κεφαλαίων του βιβλίου είναι μεγαλόφωνη και γίνεται από την/τον εκπαιδευτικό κάθε φορά, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα όλων των παιδιών να παρακολουθούν τη συνέχεια της ιστορίας. Τέλος, ένα σημείο όπου θέλουμε να σταθούμε είναι η πιστή απεικόνιση από μεριά τη εικονογράφου των μνημείων που αναφέρονται στο κείμενο με τη μορφή τους στην πραγματικότητα.

1ο εργαστήριο: Κεφάλαια 1ο + 2ο (2 δ.ώ.)

Πορεία Διδασκαλίας

  1. Πριν ξεκινήσουμε την ανάγνωση του βιβλίου, παρουσιάζουμε τους συντελεστές του και αναφέρουμε τη θεματική της σειράς. Βέβαια, να σημειωθεί εδώ πως αρκετά παιδιά της δικής μας τάξης γνώριζαν ήδη τη σειρά καθότι είχαν δανειστεί κάποια βιβλία της από τη σχολική μας βιβλιοθήκη.
  2. Στη συνέχεια μελετάμε τον τίτλο του και ζητάμε από τα παιδιά να υποθέσουν το θέμα του ενώ ανιχνεύουμε τι μπορεί να γνωρίζουν για τη Ρουμανία και τον θρύλο του Κόμη Δράκουλα.
  3. Ανάγνωση του 1ου κεφαλαίου, συζήτηση και γνωριμία με τους/τις πρωταγωνιστές/τριες.
  4. Εντοπισμός στο Google Earth (με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού) της γεωγραφικής θέσης της Ρουμανίας σε σχέση με την Ελλάδα. 
  5. Παρακολούθηση των παρακάτω βίντεο και εκτέλεση των αντίστοιχων κουίζ (ιδανικά με τάμπλετ στα πλαίσια των ομάδων).

Κεφάλαιο 1ο

Από Ξένια-στη τάξη: 10 facts για τον Δούναβη – quizizz

Από Ξένια-στη τάξη: Γνωρίζοντας τη Ρουμανία – quizizz

Κεφάλαιο 2ο

6. Διαβάζουμε το 2ο κεφάλαιο.
7. Περιηγούμαστε με τη βοήθεια του παρακάτω βίντεο στην πόλη του Μπρασόβ.

8. Βγαίνουμε φωτογραφίες τις οποίες επεξεργαζόμαστε έπειτα στο canva ώστε να φαίνεται πως τις βγάλαμε μπροστά από την περίφημη πινακίδα του. Έτσι έχουμε κι εμείς ταξιδέψει, έστω και νοερά, στην όμορφη αυτή πόλη της Ρουμανίας.

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ.

2ο εργαστήριο: Κεφάλαια 3ο + 4ο (2 δ.ώ.)

Πορεία Διδασκαλίας

  1. Γίνεται μεγαλόφωνη ανάγνωση του κεφαλαίου 3.
  2. Αφού οι ήρωες/ίδες φτάνουν στη Σιγκισοάρα, την εντοπίζουμε κι εμείς στο Google Earth.
  3. Έπειτα παρακολουθούμε αποσπάσματα από τα παρακάτω βίντεο για να γνωρίσουμε την πόλη.
  4. Κάνουμε μια στάση στον πύργο των Μποτάδων με το ρολόι μια και θα παίζει σημαντικό ρόλο στη  εξέλιξη της ιστορίας του βιβλίου. Δε ξεχνάμε να αντιπαραβάλουμε τα πραγματικά μνημεία με την εικονογράφηση.

Κεφάλαιο 3ο

Στο 12:00 βλέπουμε τον πύργο με το ρολόι.

5. Διαβάζουμε μεγαλόφωνα το 4ο κεφάλαιο κι ετοιμαζόμαστε να δειπνήσουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές στο εστιατόριο Caza Vlad Dracul (Google Mapstrip advisor) αξιοποιώντας φωτογραφίες αλλά και την εικονική περιήγηση του Google Maps. Καλό είναι αυτό το βήμα να γίνει από τα παιδιά σε ομάδες, ώστε να μπορέσουν να εξοικειωθούν με τη χρήση αυτής της εφαρμογής.
6. Μπορούμε να περιηγηθούμε μέσα στον χώρο του εστιατορίου και από το παρακάτω σύντομο βίντεο.
7. Η μέρα μας τελειώνει με μια συζήτηση περί του ποιος ήταν τελικά ο Κόμης Δράκουλας. Με κατάλληλες ερωτήσεις προσπαθούμε να δούμε τι γνωρίζουν τα παιδιά γι’ αυτή τη θρυλική προσωπικότητα. Έπειτα αξιοποιώντας πηγές από το διαδίκτυο (Δράκουλας (βιβλίο), Βλαντ Γ΄ Τσέπες, Η πραγματική ιστορία πίσω από τον θρύλο) δίνουμε μια πιο σαφή εικόνα ώστε τα παιδιά να διακρίνουν το μυθικό πρόσωπο από το πραγματικό πάνω στο οποίο βασίστηκε ο θρύλος, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη το ηλικιακό επίπεδο των παιδιών.
8. Δεν ξεχνάμε να βγάλουμε φωτογραφία μπροστά από τον πύργο των Μποτάδων αλλά και το σπίτι του Κόμη Δράκουλα. Φτιάχνουμε τις ταχυδρομικές μας κάρτες έτσι. Το σχέδιο είναι να τις στείλουμε στις δημιουργούς του βιβλίου για να τους πούμε πώς περνάμε στο ταξίδι μας. Δείτε τις κάρτες μας εδώ.

Κεφάλαιο 4ο

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ.

3ο εργαστήριο: Κεφάλαια 5ο + 6ο (2 δ.ώ.)

Πορεία Διδασκαλίας

Κεφάλαια 5ο & 6ο

  1. Συνοψίζουμε τα δεδομένα της υπόθεσης ως τώρα.
  2. Διαβάζουμε τα κεφάλαια 5 κ 6. Κουβεντιάζουμε τυχόν απορίες, δίνουμε προσοχή στην εικονογράφηση.
  3. Στην πορεία τη ιστορίας ακούμε για βαμπίρ και τη σχέση τους με το… σκόρδο. Οπότε είναι ευκαιρία να μελετήσουμε από κοινού με τα παιδιά για τα θρυλικά αυτά πλάσματα, αξιοποιώντας διαδικτυακές πηγές (Βρικόλακες και οι ρίζες τους στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία,& βαμπίρ= στριγκόι wikipedia).
  4. Επίσης, στην ιστορία τα παιδιά επισκέπτονται το Macabre Saint Saens cCemetery το οποίο μπορούμε με τη συμβολή του Google Earth να επισκεφτούμε κι εμείς, αξιοποιώντας τόσο τις φωτογραφίες που φιλοξενεί όσο και τη δυνατότητα περιήγησης μέσω street view. Φυσικά, αν υπάρχει η δυνατότητα, διαμοιράζουμε στις ομάδες tamblet και τις παρακινούμε να κάνουν μόνες τους την αναζήτησή τους.
  5. Στο τέλος της μέρα, κάνουμε μια χειροτεχνική κατασκευή που δεν είναι άλλη από έναν σελιδοδείκτη Δράκουλα τις οδηγίες για τον οποίο μπορούμε να βρούμε στο παρακάτω βίντεο.
  6. Για εργασία στις ομάδες, είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, αναθέτουμε στα παιδιά να αναζητήσουν συνταγές από ρουμάνικα φαγητά που αναφέρονται στο βιβλίο αλλά και άλλα που μπορεί να συναντήσουν. Τους παροτρύνουμε να τα καταγράψουν και είτε φτιάχνουμε με αυτά ένα e-book είτε κάποια αφίσα για την τάξη μας. Οι ακόλουθες εικόνες μας βοηθούν.

4 5

Το τελικό έργο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των παιδιών μπορείτε να το βρείτε εδώ:

Επέκταση: Στο 6ο κεφάλαιο ο Γκεοργκί ακούει την αδερφή του, Φλορίνα, να χορεύει ξέφρενα στους ρυθμούς του Danse Macabre του Camille Saint-Saëns. Η σύνθεση αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1875 και βασίζεται σε ένα ποίημα του Ανρί Καζαλίς, που αναφέρεται σε μια παλιά γαλλική δεισιδαιμονία.

Σύμφωνα με την αρχαία αυτή δεισιδαιμονία, ο Θάνατος εμφανίζεται τα μεσάνυχτα κάθε χρόνο την παραμονή των Αγίων Πάντων (Halloween). Έχει τη δύναμη να καλεί τους νεκρούς από τους τάφους τους για να χορέψουν γι’ αυτόν, ενώ παίζει το βιολί του. Οι σκελετοί χορεύουν μέχρι το πρώτο φως της αυγής, οπότε πρέπει να επιστρέψουν στους τάφους τους μέχρι τον επόμενο χρόνο. Η σύνθεση αναπαριστά αυτών τον χορό από την έναρξή του ως την αυγή.

Μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά να το ακούσουν, αφού πρώτα έχουμε εξηγήσει τη θεματική του και την πηγή έμπνευσης, καθώς δημιουργούν τον σελιδοδείκτη τους. 

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ.

4ο εργαστήριο: Κεφάλαιο 7ο (2 δ.ώ.)

Πορεία Διδασκαλίας

  1. Στο 7ο κεφάλαιο ο θείος του Γκεόργκι που αγαπάει το κουκλοθέατρο, παίζει για τα παιδιά την ιστορία της “Λίμνης των Κύκνων” ζωντανεύοντας την στην σκηνή του κουκλοθέατρού του. Οπότε, καθώς διαβάζουμε το κεφάλαιο 7, κάνουμε μια παύση στο σημείο που ξεκινά η παράσταση και προβάλουμε το σχετικό βίντεο από το YouTube, ενισχύοντας έτσι την ανάγνωσή μας.
  2. Στο τέλος της ανάγνωσης, αναφέρουμε συνοπτικά την ιστορία της “Λίμνης των Κύκνων” ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν το απόσπασμα που είδανε. Συμπληρώνοντας την αφήγησή μας προβάλουμε ένα σύντομο βίντεο με χορεύτριες μπαλέτου από σχετική παράσταση και παρατηρούμε τον συγχρονισμό και τις χορευτικές τους δεξιότητες. 
  3. Εξηγούμε στα παιδιά ότι θα φτιάξουμε το δικό μας κουκλοθέατρο από απλά υλικά και με πρωταγωνιστές τους ήρωες του βιβλίου. Αξιοποιούμε κουτιά παπουτσιών, καλαμάκια ή γλωσσοπίεστρα, κόλλες Α4 για να σχεδιάσουν το σκηνικό και τους ήρωες της ιστορίας που εκτυπώνουμε από το αρχείο εδώ. Το κουτί τοποθετείται με το πλάτος του πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και χαράζουμε κατά το πάνω πλάτος ένα ορθογώνιο άνοιγμα για να περνάτε από εκεί οι μαριονέτες μας. Στο βάθος του κουτιού στερεώνουμε το σκηνικό και στα καλαμάκια/γλωσσοπίεστρα κολλάμε τους χαρακτήρες που θα πρωταγωνιστούν στην ιστορία κάθε ομάδας. Δίνουμε στις ομάδες χρόνο να σκεφτούν την ιστορία που θα μας παρουσιάσουν και να προετοιμάσουν τη σκηνή.
  4. κάθε ομάδα παρουσιάζει στις υπόλοιπες το έργο της. Μπορούμε αν θέλουμε να βιντεοσκοπήσουμε τις σκηνές και να τις συνθέσουμε σε ένα ενιαίο βίντεο ως αναμνηστικό της δράσης.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ πρέπει να δώσουμε στην εικονογράφο της σειράς, κα Λίλα Καλογερή καθώς μας βοήθησε εξαιρετικά στην ψηφιακή σχεδίαση των ηρώων ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στις κουκλοθεατρικές σκηνές μας!!

6 7

Κεφάλαιο 7ο



Λήψη αρχείου

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ.

5ο εργαστήριο: Κεφάλαια 8ο (2 δ.ώ.)

Πορεία Διδασκαλίας

  1. Στο 8ο κεφάλαιο αρχίζει το μεσαιωνικό φεστιβάλ και ο Ιάσονας το επισκέπτεται, αλλά δεν είναι ο μόνος! Για να ζωντανέψουμε λίγο την ανάγνωση του κεφαλαίου, θα χρειαστούμε μια λαλίτσα (aka νεροσφυρίχτρα) και το απόκομμα εφημερίδας που θα βρούμε εδώ (μπορεί να εκτυπωθεί σε μπεζ χαρτί για περισσότερο εφέ). Όταν, στο κείμενο, ο Ιάσονας αγοράζει τη λαλίτσα για τη μαμά του, ο πωλητής την τυλίγει με το απόκομμα της εφημερίδας. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς κι έπειτα το ακουμπάμε σε ένα σημείο στο γραφείο μας, μέχρι την επόμενη φορά που θα μας χρειαστεί.
  2. Αφού ολοκληρώσουμε την ανάγνωση του κεφαλαίου, εστιάζουμε στο λανσάρισμα της “Βαμπίρας”. Eξηγούμε ότι οι ομάδες είναι η ομάδα marketing της εταιρείας που πωλεί τη μπίρα και τους ζητάμε να σχεδιάσουν τις ετικέτες της.
    2 3
  3. Δίνουμε χρόνο στις ομάδες για τον σχεδιασμό των ετικετών. Το τελικό σχέδιο σχεδιάζεται πάνω σε αυτοκόλλητο Α4, ώστε να μπορεί να κολλήσει πιο εύκολα πάνω στην επιθυμητή επιφάνεια. Έπειτα τους δίνουμε μπουκάλια (εμείς χρησιμοποιήσαμε πλαστικά μπουκάλια από… κέτσαπ!) για να κολλήσουν τις ετικέτες και κάθε ομάδα παρουσιάζει στην ολομέλεια το δείγμα της.

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ.

6ο εργαστήριο: Κεφάλαιο 9ο + 10ο (2 δ.ώ.)

Πορεία Διδασκαλίας

  1. Προτού διαβάσουμε το επόμενο κεφάλαιο, παρακολουθούμε αποσπάσματα από τα βίντεο παρακάτω για να δείξουμε στα παιδιά εικόνες από το φεστιβάλ και να τους βάλουμε στο κλίμα.
  2. Διαβάζουμε μεγαλόφωνα το 9ο κεφάλαιο του βιβλίου.
  3. Μεταφερόμαστε κι εμείς νοερά στη Σιγκισοάρα και συμμετέχουμε σε αγώνες… ξιφασκίας! Μπορούμε να έχουμε ζητήσει πρωτύτερα από τα παιδιά να φέρουν δικό τους εξοπλισμό (αν έχουν) ή να φέρουμε εμείς τον δικό μας (αν έχουμε) ή να δημιουργήσουμε με απλά υλικά (χαρτόνι+ αλουμινόχαρτο).
  4. Γίνεται μεγαλόφωνη ανάγνωση του 10ου κεφαλαίου ως το σημείο που ο Ιάσονας παρατηρεί το άρθρο στο απόκομμα της εφημερίδας που έχει τυλιχτεί η νεροσφυρίχτρα.
  5. Εμφανίζουμε ξανά τη νεροσφυρίχτρα που έχουμε τυλίξει κι εμείς με το απόκομμα της εφημερίδας και ζητάμε από τα παιδιά να το παρατηρήσουν και να προσπαθήσουν να φανταστούν από πού είναι και για πιο πράγμα να μιλάει το άρθρο.
  6. Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (Google Lens, Chat GPT ή Gemini AI) προσπαθούμε να μεταφράσουμε το περιεχόμενο του άρθρου, βγάζοντάς το φωτογραφία και δίνοντας τις κατάλληλες προτροπές, ώστε να δούμε το στοιχείο που μας προσφέρει. Συζητάμε τα αποτελέσματα.
  7. Συνεχίζουμε την ανάγνωση ώστε να δούμε αν αυτά που βρήκαμε με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης συμφωνούν με αυτά που μεταφράζει ο Ντιμίτρι στο κείμενο.
  8. Παρατηρούμε την τελευταία εικόνα του κεφαλαίου και αναζητούμε εξηγήσεις για την όψη της Κλαίρης.
  9. Ολοκληρώνουμε τη μέρα με μια χειροτεχνική κατασκευή. Αφού στο κείμενο έχουμε μια ακόμη επίθεση νυχτερίδας, δημιουργούμε κι εμείς τις δικές μας όπως μας δείχνουν τα: Κατασκευή Νυχτερίδα 1, Κατασκευή Νυχτερίδα 2, Κατασκευή Νυχτερίδα 3

Υ.Γ: Το βήμα 9 δεν πρόλαβε να γίνει, αλλά το αφήνω στην πορεία ως επιπλέον ιδέες αξιοποίησης.

Κεφάλαια 9ο

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ.

7ο εργαστήριο: Κεφάλαιο 11ο (2 δ.ώ.)

Πορεία Διδασκαλίας

  1. Αναφέρουμε στα παιδιά ότι πρόκειται να διαβάσουμε το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου που περιέχει και τη λύση του μυστηρίου. Τους ζητάμε να κάνουν τις δικές τους υποθέσεις για το ποιος σχετίζεται με τις επισκέψεις των νυχτερίδων.
  2. Διαβάζουμε μεγαλόφωνα το κεφάλαιο και προσέχουμε αν η λύση της συγγραφέως συμπίπτει με κάποιες από τις υποθέσεις μας. Στη συνέχεια αναρωτιόμαστε αν ο δράστης των επιθέσεων είχε καλή δικαιολογία για τις πράξεις του, μελετώντας πιο προσεκτικά τις σελίδες 99 & 100 του βιβλίου.
  3. Στη βοήθειά μας για τη μελέτη του ερωτήματος είναι δόκιμο να αναφέρουμε και να εξηγήσουμε τον όρο “υπερτουρισμός” μελετώντας πώς αυτός μπορεί να επηρεάσει έναν τόπο. Στην κουβέντα μας αυτή βοηθά και η μελέτη των βίντεο που βρίσκονται παρακάτω.
  4. Για να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στο ζήτημα, αναφέρουμε στα παιδιά ότι θα οργανώσουν ένα debate. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 3 ομάδες: δημοσιογράφους, υπέρμαχους του τουρισμού και πολέμιους του τουρισμού.
  5. Μοιράζουμε στις ομάδες τις καρτέλες που βρίσκουμε εδώ και τους ζητάμε να τις μελετήσουν και να σημειώσουν κάπου τις σκέψεις τους. Η ομάδα των δημοσιογράφων θα πρέπει να οργανώσει τις ερωτήσεις που θα απευθύνει στις άλλες δύο ομάδες. Δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για προετοιμασία.
  6. Όταν οι ομάδες είναι έτοιμες, δίνουμε τον χρόνο για τη διεξαγωγή του debate.
  7. Συζητάμε πάνω στα θέματα που ανέκυψαν μέσα από τη δράση, καταλήγουμε σε συμπεράσματα στην ολομέλεια.
  8. Αν υπάρχει χρόνος, μελετάμε τις έξτρα πληροφορίες για τη Σιγκισοάρα και τη ρουμάνικη κουλτούρα που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου.



Λήψη αρχείου

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ.

Αξιολόγηση εργαστηρίου:

Στο εργαστήριο που οργάνωσα με βάση το εξαιρετικό αυτό βιβλίο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να «παίξουν» με την ιστορία του ενώ παράλληλα κατακτούσαν γνώσεις και δεξιότητες, χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούν. Αφήστε με να σας εξηγήσω:

1ο εργ:
Γνώρισαν τη Ρουμανία, την εντόπισαν με το Google Earth, έκαναν κουίζ πάνω σε βίντεο (aka συλλογή, κατανόηση, εμπέδωση πληροφοριών, έλεγχος κατεκτημένης γνώσης, διασκέδαση). Επιπλέον, «βγάλαμε» φωτογραφία στην πρώτη στάση των ηρώων, που μετά μας έδωσε αφορμή να μιλήσουμε για το «ψέμα» στα κοινωνικά δίκτυα.

2ο εργ:
Γνωρίσαμε με βίντεο τη Σιγκισοάρα, περιηγηθήκαμε στην πόλη μέσω Google Earth (aka αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων με ορθολογικό τρόπο), συλλέξαμε και επεξεργαστήκαμε πληροφορίες από το διαδίκτυο για να μάθουμε για τον Βλαντ Τσέπες και τον μυθιστορηματικό Κόμη Δράκουλα (aka πώς μπλέκεται η αλήθεια με το ψέμα, δλδ fake news). Επιπλέον φτιάξαμε cart postal με τις νέες φωτό που «βγάλαμε» στη Σιγκισοάρα και τις στείλαμε σε συγγραφέα και εικονογράφο (aka εξάσκηση σε γραπτό είδος κειμένου).

3ο εργ:
Συλλέξαμε και επεξεργαστήκαμε πληροφορίες από το διαδίκτυο για να μάθουμε για τα βαμπίρ και τα στριγκόι (aka αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων με ορθολογικό τρόπο), επίσκεψη με Google Earth σε άλλο μνημειακό χώρο της Σιγκισοάρα, συλλέξαμε και καταγράψαμε ρουμάνικες συνταγές (aka εξάσκηση σε 2o γραπτό είδος κειμένου), κάναμε χειροτεχνική κατασκευή origami και ακούσαμε το Danse Macabre του Camille Saint-Saëns (aka αξιοποίηση τεχνών στην εκπαίδευση).

4ο εργ:
Γνωρίσαμε τη «Λίμνη των κύκνων» και τον Τσαϊκόφσκι, είδαμε βίντεο από μπαλέτο, δημιουργήσαμε το δικό μας κουκλοθέατρο (aka αξιοποίηση τεχνών στην εκπαίδευση), τα παιδιά γράψανε το δικό τους θεατρικό κείμενο (aka εξάσκηση σε 3o γραπτό είδος κειμένου)

5ο εργ:
Τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους ετικέτες για το βιολογικό ποτό που περιγράφει το κείμενο (εξάσκηση σε 4o γραπτό είδος κειμένου κ αξιοποίηση τεχνών στην εκπαίδευση).

6o εργ:
Γνωριμία με μεσαιωνικό φεστιβάλ της Σιγκισοάρα – θεατρικό παιχνίδι (aka αξιοποίηση τεχνών στην εκπαίδευση), μετάφραση αποκόμματος ρουμάνικης εφημερίδας (aka εξάσκηση σε 5o είδος κειμένου κ αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων με ορθολογικό τρόπο)

7ο εργ:
Μελετήσαμε την έννοια του τουρισμού – υπερτουρισμού, οργανώσαμε debate (aka μελέτη περιβαντολλογικών – κοινωνικών προβλημάτων, εξάσκηση στην επιχειρηματολογία κ σε τεχνικές διαλόγου)

 

Αξιοποιώντας την παιδική λογοτεχνία, τα παιδιά ταυτίστηκαν με ήρωες που μπόρεσαν να συναισθανθούν, γνώρισαν μέρη που διαφορετικά δε θα είχαν την ευκαιρία, δοκίμασαν πρακτικές που θέτουν θεμέλια για την κοινωνικοποίησή τους. Έγινε δουλειά από όλους μας κ έγινε με χαρά κ ομαδικότητα. Τα παιδιά αναζητούν βιβλία της σειράς κ προσπαθούν να ταυτίσουν εικόνες του βιβλίου με εικόνες της πραγματικότητας. Δηλαδή μαθαίνουν να ψάχνουν, άρα καλλιεργούν κριτική σκέψη.
Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το εργαστήριο, αν όχι “επιτυχές”;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *