Φ.Ε. Η τυχερή μου μέρα (4 δ.ώ.)

Η τυχερή μου μέρα – Ciel Books – Eκδοτικός οίκος ΣιέλΤο βιβλίο της συντοπίτισσάς μας κας Χρυσούλας Καρολίδου «Η τυχερή μου μέρα» σε εικονογράφηση της @missy_merida που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ciel, μας θυμίζει πως οι πιο δυνατές μας στιγμές είναι όταν μοιραζόμαστε χαμόγελα και ευχάριστες καταστάσεις έξω από τον κόσμο της οθόνης. Η Εβίρα, πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι ενθουσιασμένη γιατί είναι η μέρα των γενεθλίων της και πρόκειται να αποκτήσει το πολυπόθητο κινητό. Στην πορεία προς το κατάστημα κάποια γεγονότα την κάνουν να αναρωτηθεί αν όντως μια τέτοια συσκευή είναι σε θέση να της προσφέρει τόσο δυνατά συναισθήματα όσο το να μοιραστεί απλές καθημερινές στιγμές με τα οικεία της πρόσωπα.

Το βιβλίο αναδεικνύει ένα ζήτημα που είναι ολοένα και πιο έντονο στην κοινωνία μας, ένα ζήτημα του οποίου οι ισορροπίες φαίνονται όλο και πιο δύσκολο να κρατηθούν. Χωρίς να μας κουνάει το δάχτυλο, μας προτρέπει να αναλογιστούμε όλες εκείνες τις στιγμές που ο ηλεκτρονικός κόσμος μας απομάκρυνε από τον κανονικό αλλά και όλες τις στιγμές που, μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά μας, στολίσαμε με χαμόγελο τα πρόσωπά μας, χωρίς να έχουμε στο νου μας να βγάλουμε selfie!

Προσπαθώντας να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα στολίσουν με χαμόγελο τα πρόσωπα των μαθητών/τριών μας, συνεργαστήκαμε 3 συναδέλφισσες (@nancys_school_ideas & Σεβαστή Γεωργιάδου) μαζί με την Χρυσούλα, ώστε μέσα από την αξιοποίηση του βιβλίου να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιληφθούν πως ο πραγματικός κόσμος προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις από τον διαδικτυακό. Η δράση μας εντάχθηκε στην Πανελλήνια Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (11/02/2025). Οι 3 τάξεις μας (όλες Γ’ τάξη δημ) μαζευτήκαμε σε ένα από τα σχολεία μας, κι αφού κάναμε δράσεις γνωριμίας για τα παιδιά των τμημάτων μας, η συγγραφέας κα Χρυσούλα Καρολίδου μας επισκέφτηκε για να μας παρουσιάσει το βιβλίο μας.

Πορεία Διδασκαλίας

  1. Δράσεις γνωριμίας σε μικτές ομάδες προκειμένου να γνωριστούν τα παιδιά από κάθε διαφορετική τάξη. Σε αυτό συνέβαλαν και οι ετικέτες που σχεδιάσαμε και τα παιδιά φόρεσαν ψηλά στο στήθος τους, αφού συμπλήρωσαν πρώτα το όνομά τους. Τα παιδιά τις φόρεσαν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ετικέτες βρίσκονται στην πρώτη σελίδα του αρχείου εδώ.
  2. Η συγγραφέας μας παρουσίασε το βιβλίο της πλαισιώνοντας την παρουσίαση με δράσεις φιλαναγνωσίας και προσφέροντάς μας στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς, ενισχύοντας τις προηγούμενες δράσεις γνωριμίας.
  3. Καθώς το ζήτημα στις μέρες μας δεν είναι τα παιδιά να μην έχουν καμία επαφή με τις οθόνες αλλά να αντιληφθούν τα όρια χρήσης τους και τους κινδύνους που παραμονεύουν, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια άτυπη έρευνα κατά τις προηγούμενες μέρες συμπληρώνοντας στα πλαίσια του κάθε σχολείο ένα ερωτηματολόγιο σε μορφή google form. Στο κομμάτι αυτό της δράσης, παρουσιάσαμε στα παιδιά τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία είχαν συμμετάσχει. Οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με τον χρόνο χρήσης των οθονών, με τα παιχνίδια που παίζουν, με το αν έχουν συζητήσει με τους γονείς/κηδεμόνες τους για τους κινδύνους του διαδικτύου κ.ά. Η τελευταία ερώτηση αφορούσε το σύστημα PEGI που βαθμολογεί τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία που απευθύνεται και το περιεχόμενό τους. Αφού, όπως προκύπτει από την έρευνα, πολύ λίγα παιδιά το γνώριζαν, το παρουσιάσαμε στα παιδιά και έπειτα τους ζητήσαμε να αναζητήσουν τα σύμβολά τους σε ορισμένα εξώφυλλα παιχνιδιών. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην έρευνά μας εδώ.
  4. Πώς όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ασφάλεια διαδικτυακά παιχνίδια; Χρυσός κανόνας δεν υπάρχει, υπάρχει, όμως, η δυνατότητα ενημέρωσης. Αξιοποιώντας την παρουσίαση του saferinternet4kids που μπορείτε να βρείτε εδώ, γνωρίσαμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες του ασφαλούς online gaming. (Δεν πρόλαβε να γίνει την ίδια μέρα, αλλά έγινε την επόμενη)
  5. Επειδή από τις ερωτήσεις της έρευνας προέκυψε ότι αρκετά παιδιά, παρά το νεαρό της ηλικίας, έχουν κοινωνικά δίκτυα, κρίναμε σκόπιμο να δείξουμε την παρουσίαση που θα βρείτε εδώ, για να δούμε πώς μπορούμε να κινούμαστε με σχετική ασφάλεια μέσα σε αυτά. (Δεν πρόλαβε να γίνει την ίδια μέρα, αλλά έγινε την επόμενη)
  6. Στο τέλος, προσκαλέσαμε τα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες και κάθε ομάδα να φτιάξει από μια αφίσα όπου θα σημείωνε με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσαμε να απασχοληθούμε αντί να στεκόμαστε μπροστά από μια οθόνη. Χρησιμοποιήσαμε υλικό των σελίδων 2 &3 από το αρχείο εδώ για να εμπλουτίσουμε τις αφίσες μας.

Οι αφίσες παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια κι έπειτα διαμοιράστηκαν στις τάξεις μας για να τις επιστρέψουμε πίσω στα σχολεία μας και να τις αναρτήσουμε σε αυτά ώστε να αποτελέσουν σταθμό σκέψης για την υπόλοιπη σχολική κοινότητά μας. Επιπλέον, η δράση και οι αφίσες μας κοινοποιήθηκαν και στις ιστοσελίδες των σχολείων μας για περαιτέρω μοίρασμα στην ευρύτερη κοινότητα.

Όσο για εμάς, δώσαμε ραντεβού να συναντηθούμε ξανά σε επόμενες δράσεις κι έτσι να συναντήσουμε πάλι τους νέους μας φίλους. Η συζήτηση για τις οθόνες και το διαδίκτυο μας φανέρωσε όσα κοινά μοιραζόμαστε αλλά και πόσα ακόμη μπορούμε να συν-δημιουργήσουμε.

Χρυσούλα Καρολίδου, @missy_merida και εκδόσεις Ciel, σας ευχαριστούμε για τις όμορφες στιγμές και τα χαμόγελα που μοιραστήκαμε!



Λήψη αρχείου

Φωτογραφικό υλικό της δράσης εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *