Το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Εγώ κι εσύ μαζί” της θεματικής “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ” στην υποθεματική “Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα” (Γ΄ τάξη , 2024 – 25).
Αξιοποιούμε το βιβλίο «Το κορίτσι που σκεφτόταν με εικόνες» σε κείμενο της Julia Finley Mosca και εικόνες του Daniel Rieley από τις Εκδόσεις Αιακιδών, που μιλάει για τα πρώτα συμπτώματα του αυτισμού στην Δρ. Τεμπλ Γκράντιν, την αντίδραση των γιατρών και των συμμαθητών της και την πορεία της ζωής της μέχρι την επιτυχία. Μετά την ενασχόλησή μας με τη ΔΕΠΥ και «Το τζάτζαλο», ο αυτισμός είναι μια νευρολογική συνθήκη που θεωρώ απαραίτητο να γνωρίζουν τα παιδιά καθώς, όπως η ΔΕΠΥ, συνοδεύει έναν άνθρωπο σε όλη τη ζωή του. Μέσα από την κατανόηση της συνθήκης του, τα παιδιά μπορούν να είναι περισσότερο έτοιμα να δεχτούν ένα νευροδιαφορετικό άτομο στην καθημερινότητά τους.
Το ευτύχημα είναι πως δεν ξεκινήσαμε να μιλάμε από μηδενική βάση καθώς τα παιδιά θυμόντουσαν το περσινό μας εργαστήρι που αφορούσε τον αυτισμό, το «Αβγό» της Εύας Βακριτζή. Επιπλέον, είναι πάντοτε συναρπαστικό για τα παιδιά να μαθαίνουν ιστορίες υπαρκτών προσώπων, πόσο μάλιστα αν τα άτομα αυτά είναι εν ζωή.
Πορεία Διδασκαλίας
1. Παρακολουθούμε βίντεο που με απλό τρόπο εξηγεί τι είναι ο αυτισμός. Γίνεται παύση και συζήτηση όπου κρίνεται απαραίτητο.
2. Ακολουθεί μεγαλόφωνη ανάγνωση του βιβλίου με τα παιδιά καθισμένα σε ημικύκλιο μπροστά από τον/την εκπαιδευτικό που διαβάζει το βιβλίο με τις σελίδες του στραμμένες προς τα παιδιά για να βλέπουν την εικονογράφηση.
3. Καθώς διαβάζουμε καλούμε τα παιδιά να αναγνωρίσουν κάποιες από τις αντιδράσεις της Τεμπλ που μπορούν να αποτελέσουν σημάδια του αυτισμού της. Επίσης, κάνουμε τις ερωτήσεις της δεύτερης δραστηριότητας από το φύλλο εργασίας που βρίσκεται παρακάτω.
4. Ακολούθως, κι αφού έχουμε εξηγήσει ότι η Δρ Τεμπλ είναι υπαρκτό πρόσωπο, παρακολουθούμε απόσπασμα από ομιλία της όπου εξηγεί τι σημαίνει ότι βλέπει με εικόνες. Εξαιρετικό σημείο που μπορούμε να τονίσουμε είναι αυτό όπου αναφέρει πως για πολύ καιρό πίστευε πως και οι υπόλοιποι σκέφτονταν με τον δικό της τρόπο (εξαιρετικό παράδειγμα των θεμελιωδών αρχικών αντιλήψεων των ανθρώπων).
5. Θέλοντας να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο σκέψης της Δρ Τεμπλ, ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν μέσα στα σύννεφα διαλόγου του φύλλου εργασίας την εικόνα που τους έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτονται 4 συγκεκριμένες λέξεις (βροχή, λουλούδι, δέντρο, ουρανός), χωρίς να κοιτάει ο ένας την δημιουργία του άλλου.
6. Τελειώνοντας, οργανώνουμε τις εικόνες σε αφίσες. Κάθε εικόνα της Δρ Τεμπλ έχει γύρω της τις ζωγραφιές των παιδιών για κάθε μια από τις προαναφερθείσες λέξεις. Στην κορυφή της αφίσας τα παιδιά βάζουν τη φράση της Τεμπλ «Το κάθε άτομο είναι μοναδικό. Τόσο μοναδικό όσο το μυαλό του». Μόνο που τους έχουμε δώσει τον χρόνο να ζωγραφίσουν κάθε γράμμα με διαφορετικό τρόπο ώστε να είναι κι αυτά μοναδικά.
7. Παρατηρούμε τις αφίσες και διαπιστώνουμε πόσο διαφορετικές παραστάσεις έχουμε ο καθένας για μια συγκεκριμένη έννοια και ταυτόχρονα πόσο μεγάλο πλήθος πληροφοριών έχει να επεξεργαστεί η Δρ Τεμπλ. Άραγε εμείς στη θέση της θα τα πηγαίναμε τόσο καλά;
Φύλλο Εργασίας της δράσης εδώ:
Φωτογραφικό υλικό της δράσης εδώ: