Εκπαιδευτική εκδρομή στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης (28/05/21)
Αφού στην ενότητα 12 της Γλώσσας Γ’ δημοτικού ασχοληθήκαμε με το ψωμί, μια επίσκεψη στον τοπικό φούρνο κρίθηκε απαραίτητη. Το ραντεβού κλείστηκε για την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 10.00 το πρωί. Προτού επισκεφτούμε τον φούρνο, οργανωθήκαμε καταλλήλως.
Τις πρώτες σχολικές ώρες, ετοιμάσαμε μια σειρά από ερωτήσεις που θα θέλαμε να κάνουμε στην αρτοποιό. Οι ερωτήσεις εκτυπώθηκαν και μοιράστηκαν στα παιδιά ενώ στη συνέχεια ανατέθηκαν 2 ερωτήσεις σε κάθε παιδί για να μπορέσει να σημειώσει τις απαντήσεις και έτσι να μοιραστούμε τη «δημοσιογραφική» δουλειά μας.
Στον φούρνο η κυρία Ελένη μας υποδέχτηκε χαμογελαστή και προετοιμασμένη! Φορέσαμε όλοι τις ποδιές μας, τα σκουφάκια στα μαλλιά για μη ρίξουμε κάποια τρίχα στον χώρο και καθαρίσαμε τα χέρια μας.
Τηρώντας, λοιπόν, όλα τα πρωτόκολλα εισήλθαμε στον χώρο όπου η κυρία Ελένη μας έδειξε τα μηχανήματα, τους χώρους όπου αποθηκεύεται το αλεύρι και τα ζυμωμένα ψωμιά, τα ταψιά όπου τοποθετείται η ζύμη και τον παραδοσιακό φούρνο.
Ο παραδοσιακούς φούρνος είχε τελειώσει την πρωινή δουλειά του αλλά καρτερούσε να μας υποδεχτεί με τα πυρωμένα ακόμη τούβλα του, για να μας γλυκάνει με τη ζεστασιά του. Είδαμε τον χώρο όπου τοποθετούνταν τα ξύλα παλαιότερα για να μπορεί να καίει, ενώ ο κύριο Κωνσταντίνος, αδερφός και συνεργάτης της κυρίας Ελένης, μας έδειξε και το μεγάλο ξύλινο φτυάρι με το οποίο έμπαιναν τα ταψιά στον φούρνο καθώς και το μακρύ αγκίστρι με το οποίο τα έβγαζαν.
Λίγο στα δεξιά, πάνω σε ένα παχύ παλιό ξύλινο πάγκο ήταν τοποθετημένη μια παραδοσιακή ζυγαριά με τα βαρίδιά της, στην οποία ζυγίσαμε προϊόντα του φούρνου. Πιο μέσα στο εργαστήριο είδαμε και τα πρόσφορα καθώς και τις σφραγίδες που χρησιμοποιούνται για το τύπωμά τους. Εντύπωση μας προκάλεσε η μεγάλη ξύλινη λεκάνη μέσα στην οποία ζύμωναν παλιότερα το ψωμί. Τώρα χρησιμοποιείται για να αποθηκεύεται ποσότητα αλευριού, ενώ στο «καπάκι» της, τοποθετούνται τα φρεσκοψημένα ψωμιά.
Στην αποθήκη στο βάθος, ρίξαμε μια πιο προσεκτική ματιά στα είδη των αλευριών για να διαπιστώσουμε τις διαφορές τους ενώ τελειώνοντας την ξενάγηση βγήκαμε στη μικρή πλακόστρωτη αυλή για να πλάσουμε τα δικά μας κουλουράκια με ζύμη που μας είχε ετοιμάσει η φουρνάρισσα.
Αφού γεμίσαμε 2 ταψιά με κουλουράκια και τα στείλαμε για ψήσιμο, καθίσαμε στις σκάλες του διπλανού σπιτιού προκειμένου να πάρουμε την συνέντευξή μας. Η κυρία Ελένη και ο κύριος Κωνσταντίνος απάντησαν με χαρά στις ερωτήσεις μας, γεγονός που μας επέτρεψε να συλλέξουμε αρκετά στοιχεία για το άρθρο μας.
Τους αποχαιρετήσαμε, δεχόμενοι τα σουσαμένια κουλούρια που μας πρόσφεραν και κινήσαμε για το πάρκο, όπου τα καταναλώσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση συνοδεύοντάς τα με αλμυρές και γλυκές γεύσεις.
Αφού παίξαμε για λίγο στην παιδική χαρά, γυρίσαμε στην τάξη για να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία μας και να ξεκινήσουμε να στήνουμε το άρθρο. Όμως η αλήθεια είναι ότι δε μπορέσαμε να το τελειώσουμε εκείνη την ημέρα γιατί μόλις καθίσαμε, ήρθαν τα μυρωδάτα κουλουράκια που είχαμε πλάσει και ήταν επιτέλους ψημένα. Τα παιδιά ήθελαν πολύ να τα δοκιμάσουν, οπότε έτσι και έγινε. Τρώγαμε τα κουλουράκια μας και βλέπαμε τις φωτογραφίες που είχαμε τραβήξει.
Η επεξεργασία της συνέντευξης ολοκληρώθηκε τις επόμενες μέρες από τα παιδιά της τάξης και παρουσιάζεται παρακάτω.
Τα παιδιά όμως είχαν μια πολύ όμορφη μέρα και ευχαριστούμε τους ανθρώπους του φούρνου που με την όρεξη, τη βοήθειά τους και την καλή τους διάθεση, βοήθησαν ώστε αυτός ο μικρός περίπατος να μείνει αξέχαστος στα παιδιά.
Ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή τους και την φιλοξενία τους.
Ερωτήσεις για την αρτοποιό:
- Πότε και πώς ξεκινήσατε να δουλεύετε τον φούρνο;
Ο φούρνος ξεκίνησε να χτίζεται το 1968 και άρχισε να δουλεύει το 1969. Ο πρώτος άνθρωπος που δούλεψε τον φούρνο ήταν ο κύριος Νίκος, ο παππούς της οικογένειας. Τώρα η επιχείρηση έχει περάσει στα παιδιά.
- Πόσο καιρό σας πήρε να στήσετε το αρτοποιείο σας;
Ο φούρνος χρειάστηκε 6 μήνες περίπου για να στηθεί. Στην αρχή ο φούρνος όπου ψήνονταν τα ψωμιά δούλευε με ξύλα, τα οποία πύρωναν τα τούβλα που με τη σειρά τους έψηναν τα ψωμιά. Τώρα ο φούρνος ζεσταίνεται με τη βοήθεια του φλόγιστρου που λειτουργεί με πετρέλαιο.
- Πώς είναι οργανωμένος ο χώρος; Πού βρίσκεται ο χώρος που ψήνετε και πού πουλάτε τα ψωμιά;
Μπαίνοντας στον χώρο του φούρνου, διασχίζουμε μια μικρή αυλή. Περνώντας το κατώφλι του, βλέπουμε μπροστά μας τον παλιό φούρνο και δεξιά υπάρχει ο πάγκος με τα έτοιμα προς πώληση ψωμιά. Η πόρτα στα αριστερά οδηγεί στο εργαστήριο όπου υπάρχουν τα μηχανήματα που ετοιμάζουν τη ζύμη. Υπάρχει και ένα δωμάτιο όπου αποθηκεύουμε τα τσουβάλια με το αλεύρι.
- Πώς έρχονται σε σας τα υλικά που χρειάζεστε;
Παίρνουμε τηλέφωνο και έρχονται μέσα σε ένα μεγάλο φορτηγό από περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θράκης.
- Τι είδη ψωμιών βγάζετε;
Βγάζουμε λευκό 70 τύπου ψωμί, ψωμί ολικής, μαργαρίτες και πρόσφορο. Την Καθαρά Δευτέρα βγάζουμε και λαγάνες.
- Τι άλλα προϊόντα φτιάχνετε εκτός από ψωμί;
Εκτός από ψωμί, πουλάμε κουλούρια και τσουρέκια (το Πάσχα), αν και εδώ οι περισσότερες νοικοκυρές κάνουν και μόνες τους.
- Από τι ώρα ξεκινάτε την παραγωγή;
Ξεκινάμε την παραγωγή από τις 3 τα ξημερώματα.
- Δουλεύετε ακόμη με πινακωτές;
Δε δουλεύουμε ακόμη με πινακωτές γιατί έχουμε βρει καινούρια μηχανήματα και μεθόδους
- Ποιες μέρες έχετε ρεπό;
Ποτέ. Δεν έχουμε ρεπό. Δουλεύουμε ακόμη και τις Κυριακές.
- Ποιες μέρες δουλεύετε πιο πολύ;
Δουλεύουμε πιο πολύ τις γιορτινές μέρες όπως είναι τα Χριστούγεννα, η Καθαρά Δευτέρα, το Πάσχα και τα Ψυχοσάββατα.
- Πότε είναι πιο τραγανό το ψωμί;
Όταν είναι πιο δυνατή η θερμοκρασία του φούρνου και όταν το ψήνουμε για πιο πολλή ώρα.
- Πόσες μέρες κρατάει το ψωμί;
Το δικό μας ψωμί κρατάει πάνω από μία βδομάδα.
- Ποιο κομμάτι της δουλειάς σας σας αρέσει πιο πολύ;
Πάντως όχι το καθάρισμα, γιατί θέλει πολλή δουλειά. Μου αρέσει περισσότερο το πλάσιμο, γιατί νιώθω πιο δημιουργικά.