«Η μεγάλη των τεράτων σχολή» της Τζένης Κουτσοδητροπούλου είναι ένα πολύ συναισθηματικό βιβλίο που μιλάει για την διαφορετικότητα και την έννοια της φιλίας. Αποτελεί ιδανικό κείμενο για να μιλήσει στα παιδιά της Γ’ και Δ’ δημοτικού με λιτό και κατανοητό τρόπο για αυτές τις έννοιες. Για το λόγο αυτό, και για άλλους πολλούς, επέλεξα να το χρησιμοποιήσω στην τάξη μου.
Συνήθως στην τάξη μου τα παραμύθια τα διαβάζω εγώ. Με αυτό όμως έκανα μια εξαίρεση, μια και μας δινόταν η δυνατότητα με χρήση QR κωδικού να ακούσουμε την αφήγηση από επαγγελματίες του είδους.
- Έχουμε σκανάρει (ή φωτογραφίσει) το βιβλίο και το προβάλλουμε με τη βοήθεια προτζέκτορα στον πίνακα της τάξης. Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε τα παιδιά πως θα ακούσουμε το κείμενο από ηχογράφηση. Καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται, η δασκάλα γυρνάει τις σελίδες του βιβλίου που προβάλλονται στον πίνακα για να μπορούν τα παιδιά να απολαμβάνουν και την εικονογράφησή του.
- Όταν τελειώσει η αφήγηση κάνουμε μια κουβέντα για το τι ακούσαμε, ποια ήταν η ιστορία με λίγα λόγια, τι μας έκανε εντύπωση. Εστιάζουμε στο πόσο διαφορετικοί είναι οι χαρακτήρες της ιστορίας και τι διαφορετικές προσδοκίες έχουν από αυτούς οι άλλοι.
- Αφού έχουμε τελειώσει την κουβέντα μας, περνάμε σε πιο ευχάριστη δραστηριότητα εκμεταλλευόμενοι και την περίοδο της Αποκριάς που διανύουμε. Προβάλλουμε στον πίνακα της τάξης ορισμένες μάσκες αποκριάτικες που έχουμε αλιεύσει από το pinterest και έχουν φτιαχτεί ως χαριτωμένα και πολύχρωμα τέρατα. Ζητάμε από τα παιδιά να φανταστούν και να σχεδιάσουν τις δικές τους μάσκες, όπως τις φαντάζονται αυτά και με ότι υλικά θέλουν.
- Απλώνουμε ένα πλήθος υλικών στα θρανία τους για έμπνευση και εύκολη πρόσβαση Δίνουμε τον κατάλληλο χρόνο για να δουλέψουν. Ευνοούμε την συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών ανάμεσα στα παιδιά.
- Βγάζουμε μια ομαδική φωτογραφία από την τερατοσχολή μας!!
Εικόνες από pinterest:
Οι μαθητές της τερατοσχολής μας: