Φασούλι το φασούλι…

Η διδασκαλία της αξίας του χρήματος σε μικρά παιδιά δεν είναι εύκολη.

Η πιο απλή μέθοδος  θα λέγαμε είναι να τους διδάξουμε να αποταμιεύουν χρήματα  και να τους ενθαρρύνουμε  να χρησιμοποιούν τα δικά τους για τις μικρές τους επιθυμίες.

Ωστόσο, δεν αρκεί να τους τοποθετήσουμε  απλά έναν κουμπαρά στο δωμάτιό τους. Χρειάζεται αρκετή συζήτηση, επιμονή και φυσικά να αποτελέσουμε εμείς οι ενήλικες το πρότυπο.

Στο νηπιαγωγείο μας μιλήσαμε για την Αποταμίευση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου). Προσπαθήσαμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στην έννοια της, χρησιμοποιώντας   δραστηριότητες απλές  κατανοητές  και ευχάριστες.

Επιλέξαμε δύο από τις δραστηριότητες μας, οι οποίες είχαν έναυσμα την πολύ γνωστή σε μας παροιμία:

«Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι….»

Κατασκευάσαμε σακούλια από τσόχα όπου πάνω αναγράφονται αριθμοί

 

Για να γεμίσει σωστά το σακούλι μας με το φασούλι, μετρήσαμε τα φασόλια μας και τα τοποθετήσαμε στο σωστό τσουβαλάκι.

Στη δεύτερη δραστηριότητα  το φασόλια μας βοήθησαν να μην ξεχάσουμε την παροιμία που μάθαμε. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξει ο καθένας το δικό του τσουβαλάκι και να το γεμίζει με τις λεξούλες φασόλια αντιστοιχίζοντας  τα φασόλια-λέξεις με τις λεξούλες της παροιμίας.

Οι δραστηριότητες αυτές ήταν μόνο μερικές από την θεματική προσέγγιση της Αποταμίευσης στο σχολείο μας. Θα επισημάνουμε ξανά ότι η  έννοια η αξία και η διαχείριση των χρημάτων, δεν είναι εύκολη υπόθεση σε αυτές τις μικρές ηλικίες.

Όμως δεν είναι ανέφικτη όπως θα διαπιστώσουμε στον παρακάτω άρθρο.

 

https://a8inea.com/pos-na-voithisis-to-pedi-sou-na-katalavi-tin-axia-tis-apotamiefsis/

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση