Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η επέτειος του “ΟΧΙ” γιορτάζεται κάθε χρόνο 28 Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε τόπο πάνω στη γη όπου ζουν  Έλληνες, με λαμπρότητα και υπερηφάνεια.

Την σημαντική αυτή μέρα, οι δρόμοι στολίζονται με σημαίες και δαφνόφυλλα, στα μπαλκόνια κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία και ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους να πανηγυρίσει  και να πάρει  μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι μικροί μαθητές  μας παρακολούθησαν και συμμετείχαν  όλη την περασμένη εβδομάδα στις δραστηριότητες που έλαβαν μέρος στο νηπιαγωγείο μας τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Αρχικά διηγηθήκαμε τα  ιστορικά γεγονότα και συζητήσαμε στις παρεούλες μας.  Συμφωνήσαμε ότι δεν είναι ωραίο και ευγενικό να μας παίρνουν με τη βία το “σπίτι” μας και γι΄ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να επικρατεί η Ειρήνη και όχι ο Πόλεμος.

Μέσα από τις φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου παρατηρήσαμε  τα  τρομερά αποτελέσματα του πολέμου περιγράφοντας τις εικόνες.

Τιμήσαμε το ηρωικό “ΟΧΙ” των προγόνων μας σε διάφορες εκφάνσεις.

Πρώτα κολλήσαμε και μετρήσαμε τα γραμματάκια στο χαρτονάκι μας, και στη συνέχεια τα τυπώσαμε.

Γνωρίσαμε τα γραμματάκια του ΟΧΙ παίζοντας με το τύμπανο.

Εξασκήσαμε τα χεράκια μας και με χαρτί γκοφρέ,σχηματίσαμε και κολλήσαμε  τη λέξη “ΟΧΙ” και “ΑΕΡΑ”

Μιλήσαμε για το σύμβολό μας, την σημαία μας και φτιάξαμε τη  δική μας!

Γνωρίσαμε την Ειρήνη του Αριστοφάνη  μέσα από το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα. Ξαφνιαστήκαμε όταν είδαμε πως μέσα από τις σελίδες του ξεπήδησαν άσπρα περιστεράκια τα οποία μάθαμε πως  συνοδεύουν την Ειρήνη  στα μακρινά της ταξίδια.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε και άλλα πολλά περιστέρια για να φτάσει πιο γρήγορα η Ειρήνη εκεί που την χρειάζονται.

Χρησιμοποιήσαμε τα χεράκια μας και αποτυπώσαμε τα περιστεράκια. Στη συνέχεια δέσαμε στα ποδαράκια τους το ποίημα της Ειρήνης!

Περιστεράκια που κόψαμε από χαρτόνι ζωντάνεψαν και μετέφεραν χαρούμενες λεξούλες στην πλάτη τους για να τις σκορπίσουν στους ανθρώπους κάτω στη γη.

Κόψαμε και κολλήσαμε δάφνες και κατασκευάσαμε δάφνινο στεφάνι για τους ήρωες μας!

Μεταμφιεστήκαμε και δραματοποιήσαμε την Ειρήνη και τον Πόλεμο και σκαρφιστήκαμε τρόπους για να τον διώξουμε.

Τέλος παίξαμε το κουκλοθέατροΤο κανόνι της Ειρήνης” και χαρήκαμε πολύ που το άκαρδο και σκληρό κανόνι προτίμησε την Ειρήνη και έγινε φίλος με το λουλουδάκι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε:

Χρόνια πολλά σε όλους σας!

Χρόνια πολλά στην Ειρήνη!

 

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *