Δημοκρατία-Δικτατορία

Η λέξη  Δημοκρατία προέρχεται από την Ελλάδα και σημαίνει «Εξουσία του λαού» και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Στην Δικτατορία αντιθέτως επικρατεί η απόλυτη εξουσία ενός Ηγέτη ή ενός συνόλου ανθρώπων οι οποίοι αποφασίζουν για όλους και για όλα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη του λαού.

Με αυτές τις δύο έννοιες ασχοληθήκαμε στις  τάξεις μας ,με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου. Σκοπός μας ήταν να εννοήσουν τα παιδιά την Δημοκρατία και πόσο σημαντικό είναι για τους πολίτες να αποφασίζουν για την χώρα τους, να είναι ενωμένοι και αγαπημένοι γιατί μόνο έτσι θα νιώσουν ελεύθεροι.

Σε αυτό μας βοήθησε το βιβλίο «Η κυρά Δημοκρατία» της Αρμενιάκου Κωνσταντίνας, του οποίου η ιστορία είναι απλή και κατανοητή για τα παιδιά.

Συζητώντας στην παρεούλα για τις δύο αυτές κυρίες και τον χαρακτήρα τους, ζητήσαμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν για να κατασκευάσουμε έπειτα την Δημοκρατία και την Δικτατορία.

Η Δικτατορία και η Δημοκρατία

Οι ζωγραφιές των παιδιών από τις οποίες φτιάξαμε τα φουστάνια τους, αντικατοπτρίζουν και τα συναισθήματά τους.

Η Δικτατορία και η Δημοκρατία

Φυσικά από τις δραστηριότητές μας, δεν έλειψε και το κλασικό πια παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου «Η Ντενεκεδούπολη». Απόρροια της διήγησης της ιστορίας ήταν να φτιάξουμε  τον ήρωα  που μας άρεσε και να παίξουμε κουκλοθέατρο.  Έτσι μεταφέραμε το βιβλίο στο κουκλοθέατρο μας  και οι ήρωές μας μπόρεσαν να διώξουν τον κακό Λαδένιο ο οποίος πρόσταζε και έδινε διαταγές,

Τέλος αφού μάθαμε πολύ καλά τους στίχους του τραγουδιού «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στο τοίχο» , ζωγραφίσαμε το πανό μας .

Δύο καρδιές και ένα ήλιο στη μέση.

Θυμίζοντας, σύμφωνα με το παραμύθι της κυράς Δημοκρατίας,πώς:

Όλοι μαζί, όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί!!

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση