Το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την διαμόρφωση μιας παιδείας που να ανταποκρίνεται στους όρους και τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας στον τόπο μας όσο και της ελληνικής ομογένειας στο εξωτερικό, άνοιξε επιτέλους τον δρόμο για την ολοκλήρωση ενός ελληνικού σχολικού κτηρίου στην καρδιά της Ευρώπης, στο Μόναχο του Γερμανικού κράτους της Βαυαρίας.
Το 2001 συμφωνήθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Βαυαρίας η οικοδόμηση σχολικού συγκροτήματος που θα ανήκε στο ελληνικό δημόσιο σε οικόπεδο έκτασης 11 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε έναντι εξαιρετικά μικρού αντίτιμου από την γερμανική πλευρά, η οποία μάλιστα ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει το έργο κατά το 70% της απαιτούμενης δαπάνης. Το έργο κινδύνευσε να ανασταλεί εξαιτίας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης με τον Δήμο Μονάχου. Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση του βαυαρικού δικαστηρίου το οικόπεδο παραμένει στην ελληνική ιδιοκτησία με τον απαράβατο όρο όμως το κτήριο να έχει ολοκληρωθεί έως 30 Ιουνίου 2017. Σε διαφορετική περίπτωση θα περιήρχετο, σε όποιο στάδιο της οικοδόμησής του κι αν βρισκόταν, στο βαυαρικό κράτος. Ο κίνδυνος να συμβεί αυτό ήταν παραπάνω από ορατός, καθώς μέχρι πριν από λίγους μήνες το έργο είχε κυριολεκτικά βαλτώσει –πολλώ δε μάλλον καθόσον, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος, φαινόταν αδύνατον η χώρα μας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της.
Στις 8 Μαρτίου ο Υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης, ύστερα από συνεννόηση με τον Υπουργό Νίκο Φίλη, συνάντησε στο Μόναχο τον φιλέλληνα υπουργό της Παιδείας της Βαυαρικής κυβέρνησης, Λούτβιχ Σπάνλε, με τον οποίον συμφώνησαν ότι, εφόσον η ελληνική πλευρά κατορθώσει να ολοκληρώσει τον σκελετό του κτηρίου έως τον Ιούνιο, η βαυαρική κυβέρνηση θα συνεισφέρει οικονομικώς στην ολοκλήρωση του έργου διαθέτοντας για την συνέχιση του έργου το ποσόν που της αναλογεί, αντί να το καταβάλει στο τέλος, μετά την ολοκλήρωσή του.
Το ποσόν που απαιτείται για εκπλήρωση της νέας συμφωνίας εκταμιεύθηκε στις 29 Μαρτίου, μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες –πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα– και μπορούμε πλέον να προσβλέπομε με βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, όπου τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε ένα άνετο περιβάλλον, ικανό να προσελκύει και γερμανικής καταγωγής παιδιά.
Πηγή: minedu.gov.gr
Στο Μόναχο το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολικό συγκρότημα
Το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολικό συγκρότημα θεμελιώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μόναχο. Πρόκειται για την ευτυχή κατάληξη της εικοσαετούς προσπάθειας της ελληνικής παροικίας, που λίγο έλειψε να μην έχει αίσιο τέλος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κρατίδιο της Βαυαρίας αγκάλιασε την προσπάθεια, αναλαμβάνοντας να καλύψει το 70% του κόστους. Μοναδικός όρος, η συμμετοχή του να καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου, προφανώς για να μην υπάρξουν… εκπλήξεις.
Η θεμελίωση του σχολικού συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Το οικόπεδο, έκτασης 15 στρεμμάτων, βρίσκεται στην περιοχή Berg am Laim. Το αγόρασε το 2001 το ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου) από τον Δήμο Μονάχου έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, αφού προηγήθηκαν δέκα χρόνια πιέσεων και αγώνα από την ελληνική παροικία. Ο Δήμος Μονάχου, όμως, έθεσε τον όρο να κατασκευαστεί το σχολείο μέσα σε μία τετραετία από την έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας, ειδάλλως η πώληση θα ακυρωνόταν και τα χρήματα θα επιστρέφονταν.
Ομως, τα χρόνια περνούσαν και οι εργασίες δεν ξεκινούσαν. Οι αιτίες, σύμφωνα με ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, ήταν πολλές: από τις αντιδράσεις των περιοίκων μέχρι τη γραφειοκρατία και την κωλυσιεργία του ελληνικού Δημοσίου.
Τελικά, το 2012 το δημοτικό συμβούλιο Μονάχου αποφάσισε να διεκδικήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας του συμβολαίου και να ζητήσει την ακύρωση της πώλησης. Στην υπόθεση παρενέβησαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές και το ζήτημα τέθηκε στις γερμανικές αρχές κατά την επίσημη επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού στο Μόναχο, στα τέλη του 2013. Επειτα από αρκετές προσπάθειες και ακόμη περισσότερο… παρασκήνιο, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η υπόθεση τελικά διεσώθη.
Την κατασκευή και τον εξοπλισμό του σχολείου ανέλαβαν οι Κτιριακές Υποδομές, ο φορέας στον οποίο εντάχθηκε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει 18 αίθουσες για το Δημοτικό, 9 αίθουσες για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικεία, χώρους εκτόνωσης, εργαστήρια, ιατρείο και κλειστό γυμναστήριο που έχει δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας για εκδηλώσεις εκτός σχολικού ωραρίου. Το σχολείο θα έχει βιοκλιματικές προδιαγραφές και θα είναι έτοιμο προς χρήση το καλοκαίρι του 2016. Το συνολικό κόστος είναι 26 εκατ. ευρώ και το 70% θα καλυφθεί από το κρατίδιο της Βαυαρίας, μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Πηγή: kathimerini.gr
Θεμελίωση του πρώτου ελληνικού ιδιόκτητου σχολείου στο Μόναχο
21/01/2015 17:29
Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ [ΚτΥπ] κάνει το όνειρο των Ελλήνων του Μονάχου πραγματικότητα. Το χρόνιο αίτημά τους για ελληνικό σχολείο μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Όπώς δήλωσε ο Ηρακλής Δρούλιας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΚτΥπ: «Το έργο και το όραμα της ΚτΥπ ΑΕ δεν περιορίζεται στην ελληνική επικράτεια. Χτίζουμε σχολικές υποδομές όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο, παντού σε όλο τον κόσμο. Με τη σημερινή τελετή, η ‘Κτιριακές Υποδομές Α.Ε’ κάνει το όνειρο της ελληνικής παροικίας στο Μόναχο πραγματικότητα με ένα ακόμη έργο για τη νέα γενιά σχολείων εξωτερικού».
Στις 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η θεμελίωση του σχολείου (δημοτικό, γυμνάσιο και κλειστό γυμναστήριο), κατά την οποία παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές, κ. Ηρακλής Δρούλιας και ο αντιπρόεδρος της ίδιας εταιρείας, κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Υλοποίησης έργων, κ. Λεωνίδας Θεοτοκάτος και τοποθέτησαν στα θεμέλια τα σχέδια του σχολείου, καθώς και το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Όθωνας στην Ελλάδα για την ίδρυση του πρώτου ελληνικού σχολείου στο Ναύπλιο, παρουσία του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Παναγιώτη Μίχαλου, της γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Σοφίας Γραμματά, εκπροσώπων τοπικών ελληνικών και γερμανικών πολιτικών και θρησκευτικών φορέων, γονέων και εκπαιδευτικών.
Το έργο με τίτλο «Ελληνικά σχολεία στο Μόναχο της Γερμανίας» συνολικής δαπάνης 26.017.896 ευρώ, υλοποιείται σε ακίνητο 15.000 τ.μ και περιλαμβάνει: 18 κύριες αίθουσες διδασκαλίας για το δημοτικό σχολείο, 9 κύριες αίθουσες για το γυμνάσιο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, κυλικεία, χώρους εκτόνωσης, ιατρείο, τα αναγκαία εργαστήρια που προβλέπει το κτιριολογικό πρόγραμμα και κλειστό γυμναστήριο με δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας για διάφορες εκδηλώσεις εκτός σχολικού ωραρίου, αποθηκευτικούς χώρους και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Το έργο, που υλοποιείται βάσει βιοκλιματικών προδιαγραφών και ηλιακής αρχιτεκτονικής, αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση τον Ιούλιο του 2016.
Ηρακλής Δρούλιας: «Χτίζουμε τη νέα γενιά σχολείων εξωτερικού»
Πηγή: ktyp.gr