Τα λαζαράκια

Το Σάββατο του Λαζάρου, το έχει περιβάλει ο λαός μας με όμορφα έθιμα.

Ένα από αυτά είναι τα κάλαντα του Λαζάρου που τα τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες «Λαζαρίνες». Από την προηγούμενη ημέρα έχουν μαζέψει λουλούδια και με αυτά έχουν στολίσει καλαθάκια με τα οποία γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το Λάζαρο και τους δίνεται ένα μικρό φιλοδώρημα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Ελάτε να τραγουδήσουμε τα κάλαντα του Λαζάρου:

«Που είσαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου,

που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος

κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρια, τον κολιό

και την άλλη Κυριακή, ψήνουν το παχύ αρνί».

Ένα άλλο έθιμο είναι «Τα λαζαράκια»

Τα λαζαράκια είναι νηστίσιμα αρτοσκευάσματα, σαν κουλουράκια ή ψωμάκια στο σχήμα του σαβανωμένου Λαζάρου. Έχουν σταυρωτά τα χεράκια τους , όπως ο Λάζαρος, και δε διακρίνονται τα πόδια. Στο πρόσωπο έχουν 2 γαρύφαλλα για μάτια.

Συνταγή για λαζαράκια

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 40 γρμ νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό για να διαλύσετε τη μαγιά
  • μισό ποτήρι ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
  • 3 κ.γλυκού κανέλα
  • γαρύφαλλα για τη διακόσμηση (αν δεν έχετε βάλτε σταφίδες)

Πώς θα τα φτιάξετε:

  1. Ρίξτε το αλεύρι σε μια λεκάνη
  2. Διαλύστε τη μαγιά, ρίξτε τη στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώστε.
  3. Έπειτα ρίξτε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας.
  4. Αφήστε το μείγμα σας να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
  5. Πλάστε τα λαζαράκια σας μαζί με τα παιδιά σας, διακοσμήστε με τα γαρίφαλα ή σταφίδες και ψήστε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.