1ος θεματικός κύκλος: Φροντίζω το περιβάλλον.
θέμα “Υπεύθυνα παιδιά Υπερασπιστές ζώων”
Στόχος του εργαστηρίου είναι να καλλιεργηθούν οι δεξιότητες της μάθησης , η επικοινωνία , συνεργασία, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα .
Οι δεξιότητες ζωής . Κοινωνικές δεξιότητες
Ενσυναίσθηση και ευαισθησία καθώς και υπευθυνότητα .
Δεξιότητες του νου . Δημιουργική παραγωγική , ολιστική σκέψη , ρουτίνες σκέψης , αναστοχασμός .
2ος θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα -ευ ζην
Θέμα: “Είμαι εγώ και είμαι μοναδικός ”
Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναπτύξουν τα παιδιά ικανότητες αυτογνωσίας και δεξιότητες ενσυναίσθησης, να μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα του άλλου
Να μπορούν να εκφράζονται χρησιμοποιώντας τον προφορικό λόγο .
3ος θεματικός κύκλος . Ενδιαφέρομαι και ενεργώ .
Θέμα “Στη δικιά μας τάξη κάνουμε τη φιλία πράξη ” Συνεργασία στο νηπιαγωγείο .
Το εργαστήριο στοχεύει
Να προετοιμαστούν κινητικά , να επικοινωνήσουν μέσα από την κίνηση και μη λεκτική επικοινωνία.
Να καταγράψουν κανόνες εύρυθμης λειτουργίας της ομάδας .
Να συνεργαστούν ανά ζεύγη και άνα ομάδες , να αναστοχαστούν και να αξιολογήσουν στρατηγικές επικοινωνίας και συνεργασίας.
4ος θεματικός κύκλος . Δημιουργώ και καινοτομώ .Θέμα “Γνωριμία με τον κύκλο του νερού».
Στόχος του εργαστηρίου είναι:
οι μαθητές
- να κατανοήσουν την αξία των συμμαθητών και συμμαθητριών τους ως συνεργατών [καλλιέργεια κριτικής σκέψης],
- να μετασχηματίσουν τα προσωπικά τους βιώματα μέσα από βιωματικές ασκήσεις [καλλιέργεια δημιουργικότητας],
- να συνεργαστούν (καλλιέργεια συνεργασίας)
και 4. να μάθουν πώς να αξιοποιούν τα κατάλληλα μέσα, ώστε να επικοινωνούν την οπτική τους και τη γνώμη τους στην ομάδα (καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας)
- να έχουν μία πρώτη προσέγγιση του θέματος με τη βοήθεια σχετικών βιβλίων, βίντεο και συνοδευτικού εποπτικού υλικού σχετικού με τον κύκλο του νερού.
1ο εργαστήριο
Με αφορμή το βιβλίο απεργία στον κύκλο του νερού τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και αποκτούν οικολογική συνείδηση.
Επίσης η ιστορία αυτή γίνεται το έναυσμα για να μιλήσουμε για το σπουδαίο αυτό αγαθό , το νερό .
Ακολούθησε συμπλήρωση φύλλων εργασίας για το νερό
Ακούσαμε το τραγούδι «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό
Το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 4ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Κατασκευάζοντας τον κύκλο του νερού».
Στόχος του εργαστηρίου είναι:
ως προς το θέμα: οι μαθητές
- να γνωρίσουν τα βασικά δομικά στοιχεία του κύκλου του νερού
- να κατανοήσουν τη διασύνδεση μεταξύ των στοιχείων του κύκλου
και 3. να προβούν σε κατασκευή τρισδιάσταση ή δισδιάστατη που θα αποτυπώνει τον βαθμό κατανόησης του κύκλου.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
1η δραστηριότητα (2 διδακτικές ώρες): να κατασκευάσουν τον κύκλο του νερού με απλά υλικά.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
τα σημεία εκείνα που αναφέρονται στην θάλασσα!
Oι νεράιδες του νερού.
Το νερό αποτελεί στοιχείο εξαγνισμού και καθαρμού. Λυτρωτικό και ζωοποιό, καθάριο και διαυγές, ήρεμο και ορμητικό, χαρίζει στον άνθρωπο τη ζωή. Κι άλλοτε εμφανίζεται ως απειλή, εκδικητικό και θανατηφόρο, μαύρο και στάσιμο, ελλοχεύοντας κινδύνους. Αυτή η πολυμορφία του νερού έκανε τη λαϊκή φαντασία να πλάσει θεότητες και ιστορίες. Πολλές είναι οι αναφορές στη Μυθολογία μας στις θεότητες των νερών, σε μυθικά όντα και τέρατα, που κατοικούν σε ποτάμια, πηγές, λίμνες και θάλασσες.Από τη μυθολογία αντλούν στοιχεία και οι λαϊκές μας παραδόσεις, οι οποίες αναφέρονται στο νερό και στα στοιχειά, που το συντροφεύουν. Νεράιδες και λάμιες, δράκοντες και τελώνια, θεριά και στοιχειά κατοικούν σε υδάτινους τόπους κι αλίμονο σε όποιον βρεθεί εκεί κοντά τους και τα ενοχλήσει. Από τις παραδόσεις του Ν. Πολίτου επιλέξαμε κάποιες.
«Νεράιδες»
Οι νεράιδες των παραδόσεών μας προέρχονται από τη Μυθολογία μας. Είναι οι αρχαίες Νηρηίδες, που μετασχηματίστηκαν από τη λαϊκή φαντασία και κατοικούν εκεί όπου υπάρχουν νερά. Υπάρχουν κι άλλες νεράιδες, που ζουν στα βουνά, στα οροπέδια ή σε σπηλιές κι έχουν σχέση με τις αρχαίες Νύμφες.
Οι Νεράιδες λέγονται και Ανεράιδες, Γιαλούδες, Καλομοίρες ή Αλουστίνες – ανάλογα με τον τόπο προέλευσης της παράδοσης – κι έχουν σχέση με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: τη γη, τη φωτιά, τον αέρα και το νερό.
Σ’ όλες τις παραδόσεις που αναφέρονται σε νεράιδες υπάρχει η στενή σχέση του αφηγητή ή γενικότερα του ανθρώπου με αυτές. Ο αφηγητής καταγράφει είτε την εμπειρία του είτε τη μαρτυρία κάποιου άλλου. Κατά γενική ομολογία οι Νεράιδες είναι πανέμορφες κυρές. Πλάσματα αέρινα με αιθέρια λευκά ρούχα και κατάξανθα πολύ μακριά μαλλιά. Ωστόσο, στην Αργολίδα έβγαινε και μια «Πρασινομαλλούσα Νεράιδα».
«Εκεί κοντά στους Αφεντικούς τους Μύλους έβγαινε τη μέρα μια Νεράιδα με πράσινα μαλλιά, που τα στόλιζε με γιορντάνια και μαργαριτάρια. Έπλενε τα ρούχα της στην πηγή και τα στέγνωνε στους βράχους. Τις νύχτες σαν είχε φεγγάρι, η ίδια Νεράιδα χόρευε πάνω στα κύματα της θάλασσας».
Οι Νεράιδες συχνάζουν, κυρίως, σε τόπους, όπου υπάρχει καθάριο γλυκό νερό.
Ωστόσο, γίνονται κάποιες αναφορές και στη θάλασσα, όπως στην παράδοση της Πρασινομαλλούσας. Στην επόμενη παράδοση από την Ήπειρο, ο ήρωας είναι ένας ψαράς με το μικρό του αγόρι. Ο ψαράς πηγαίνει να ψαρέψει στη θάλασσα, αφήνει, όμως, το αγόρι του στη στεριά.
Οι νεράιδες και το παιδί του ψαρά
«Μια φορά ένας ψαράς πήγε να ψαρέψει. Πήρε μαζί του και το μικρό του γιο, που γρήγορα κουράστηκε και δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον πατέρα του.
– Κάθισε εδώ πάνω στο δέντρο και περίμενέ με, του ‘πε ο ψαράς και έφυγε.
Σε λίγο πλησίασαν το αγόρι δύο κόρακες και του ζήτησαν να τους μοιράσει ένα κομμάτι κρέας. Το παιδί τους το μοίρασε. Έπειτα ήρθαν οι νεράιδες. Πήραν μαζί τους το παιδί και το πήγαν σε μια σπηλιά. Το άφησαν εκεί κι έτρεξαν να το πούνε στη μάνα τους.
– Σύρτε και φέρτε το εδώ, είπε η μάνα τους.
Πήγαν τότε οι νεράιδες κι έφεραν το αγόρι, που έμεινε για λίγο καιρό μαζί τους. Όμως, μια απ’ αυτές, καθώς λουζόταν στην πηγή, τη βρήκε αστροπελέκι και τη σκότωσε. Η μάνα των νεράιδων διέταξε τότε τις κόρες της να πάνε πίσω στο δέντρο, εκεί που βρήκαν το παιδί.
– Αυτό που έγινε στην αδελφή σας είναι, γιατί πήραμε το αγόρι από το δέντρο.
Σαν γύρισε ο πατέρας του από το ψάρεμα πήρε το αγόρι του και γύρισαν μαζί στο σπίτι. Τότε εκείνο διηγήθηκε όλα όσα είδε κι έπαθε».
Εκτός από τα παιδιά, στις παραδόσεις αναφέρονται, επίσης, συχνά και συναντήσεις παλικαριών με νεράιδες. Η συνάντηση αυτή, συχνά, είχε δυσάρεστες συνέπειες για τους ανθρώπους, άλλοτε πάλι όχι. Από τη Σύμη είναι αυτή η ιστορία.
Το 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 4ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Παίζοντας με τον κύκλο νερού».
Στόχος του εργαστηρίου είναι:
Α. ως προς τις δεξιότητες του νου:
οι μαθητές να παρατηρούν, να συγκρίνουν και να διαχειρίζονται κάθε νέα πληροφορία με δημιουργικό τρόπο.
Β. ως προς το θέμα: οι μαθητές να μπορούν να απαντήσουν σε ψηφιακά κουίζ και online δραστηριότητες σχετικές με το θέμα.
Ενδεικτικές δραστηριότητες: