ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΑΡΤΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ

Μάθημα 17ο (Χαρούμενος-Λυπημένος/Στενοχωρημένος)

Μαρ 20183

Μάθημα 17ο (Χαρούμενος-Λυπημένος/Στενοχωρημένος)

Έννοιες:

Όλα τα συναισθήματα είναι καλά και είναι φυσιολογικό να τα έχουμε.Μπορούμε να τα δείχνουμε με εξωτερικά σήματα,με σωματικές ενδείξεις,όπως εκφράσεις του προσώπου,στάσεις του σώματος,ήχους.

Γλωσσικές έννοιες:Χαρούμενος -Λυπημένος/Στεναχωρημένος.

Στόχοι:

Να πειστούν τα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά.

Να εμπεδώσουν το γεγονός ότι μπορούμε να δείχνουμε  και να μαντέψουμε,στους άλλους το πως νιώθουμε μέσα μας,όταν εκφραζόμαστε με εξωτερικά σήματα(σωματικές ενδείξεις).

Να παρουσιαστούν οι έννοιες ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ -ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ

Να γνωρίσουν τα παιδιά τρεις τρόπους  που θα τα βοηθήσουν να αντιλαμβάνονται τα ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ και ΛΥΠΗΜΕΝΑ συναισθήματα:βλέπω-ακούω-και ρωτώ.

Αφού παρατηρήσουμε ξανά εικόνες με πρόσωπα χαρούμενα και λυπημένα,μαντεύουμε γιατί μπορεί να νιώθουν έτσι.Ζητάμε από τα παιδιά να θυμηθούν στιγμές που ένιωσαν χαρά  ή λύπη.

Ενδεικτικά κάποιες ιστορίες που είπαν τα παιδιά:

Θυμάμαι κάτι που με έκανε χαρούμενο/η ή λυπημένο/η

Χριστίνα:Όταν μια φορά ο μπαμπάς μου γύρισε από ένα ταξίδι που είχε πάει με τον παππού Γιάννη και το Σπύρο.Έλειπε πολύ και όταν ήρθε ήμουν πολύ χαρούμενη και τον φίλησα.

Όταν ήμουν πιο μικρή ο μπαμπάς με είχε πάρει με το σκούτερ,ηταν καλοκαίρι,ήρθε ένα μαμούνι και με τσίμπησε.Πόνεσα και ένιωσα άσχημα και λυπημένη.

Αρσένης:Μια φορά τύλιξα ένα χαρτί με τίποτα μέσα και το έδωσα στο θείο μου για να φάει καραμέλα.Ηθελα να γελάσουμε,ήταν φάρσα!!!

Νεκτάριος:Όταν πήγαμε στην τρύπα του δράκου που σκότωσε ο Αγιος Γεώργιος.Ήθελα πολύ να πάω και όταν πήγαμε ήμουν χαρούμενος.

Δανάη:Όταν μια φορά είχαμε πάει σε μια λίμνη και πετούσαμε πέτρες…..Όχι!!! την άλλη μέρα(χθές) που ήρθε η Κωνσταντίνα από το νοσοκομείο,που έλειπε πολύ καιρό.Χαρούμενη που ήρθε και λυπημένη που ήταν άρρωστη.

Χρήστος Γειτ:Όταν μια φορά πήγαμε στη θάλασσα και μείναμε εκεί πολλά χρόνια (εννοεί στις διακοπές του καλοκαιριού) ήμουνα χαρούμενος.

Κωνσταντίνος Ζ: Μια μέρα πήγαμε στο σούπερ μάρκετ και πήρα σοκολάτες και πατατάκια.Και πήγαμε και βόλτα χάρηκα πολύ.

Χρήστος Γιάν:Εκεί που  πήγαμε που κόβουνε τη βασιλόπιτα και κέρδισα το φλουρί ήμουνα χαρούμενος.Σταναχωρήθηκα επειδή χάθηκε το σκυλάκι μου. Ήταν κορίτσι και ζούσε στο σπίτι μας στη Κερασούντα.Πήγε μια μέρα να το ταϊσει ο μπαμπάς και τσούπ,δεν είδε τίποτα.Ένιωσα πολύ λυπημένος,πολύ στεναχωρημένος.

Σύλβια:Μια μέρα που ήρθε ένας φίλος μου που μένει μακριά και πήγαμε βόλτα,ήμουνα χαρούμενη.

Κωνσταντίνος Σ:Λυπήθηκα επειδή μια μέρα η μαμά είχε πάει με τη Στέλλα σε ένα γάμο και δε με πήρε μαζί της.Πήγα μετά με το μπαμπά.Και μια άλλη μέρα με ένα φίλο μου πήγαμε σπίτι του και παίξαμε playstation,τότε ήμουνα χαρούμενος.

Παναγιώτης:Μια φορά είχαμε πάει στη θάλασσα και βάλαμε και τα καραβάκια μας μέσα.Του Θοδωρή έφυγε και πήγε μέσα,του το γύρισα και μετά ξαναέφυγε.Ηταν αστείο.Λυπημένος είμαι που πέθανε ο παππούς μου.

Εύα:Με έκανε χαρούμενη που πήγα στο χωριό του ΑηΒασίλη,του είπα τι δώρο θέλω,μου έδωσε σοκολάτα,μετά πήγα στα παιγνίδια: στα αλογάκια,τα τρενάκια ,τα αυτοκινητάκια και μετά πήγα στον πάγο(παγοδρόμιο).

Δραστηριότητες:

Φτιάξαμε μάσκες ,προσωπάκια με γλωσσοπίεστρα , σε χάρτινα πιάτα με πλαστελίνη.

Εκτυπώνουμε και πλαστικοποιούμε εικόνες από clipart με πρόσωπα χωρίς χαρακτηριστικά.Με πλαστελίνη ζωντανεύουμε τα πρόσωπα και τους δίνουμε το ανάλογο συναίσθημα.

Ζωγραφίζουν ότι τους κάνει να νιώθουν χαρά,λύπη.

έχει και συνέχεια…..

από κάτω από: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:"ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ"| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μάθημα 17ο (Χαρούμενος-Λυπημένος/Στενοχωρημένος)    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Μάρτιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Άδεια Creative Commons

Σελίδες

Μάρτιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ

Πατήστε εδώ.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων