“Η κυρά Δημοκρατία”-Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

collage 2024 01 02T184145.154

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και την καλύτερη κατανόηση της έννοιας της Δημοκρατίας από τα παιδιά, αξιοποιήσαμε διδακτικά το βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου: «Η κυρά Δημοκρατία». Πριν ξεκινήσουμε την ανάγνωση δείξαμε στα παιδιά το  βιβλίο και τα παροτρύναμε να παρατηρήσουν το εξώφυλλο  και να κάνουν υποθέσεις όπως: Ποιος μπορεί να είναι ο ήρωας του βιβλίου,  ποιο μπορεί να είναι το θέμα, η λέξη Δημοκρατία σας θυμίζει κάτι, είναι γυναικείο όνομα, έχετε ξανακούσει αυτή τη λέξη, τι μπορεί να σημαίνει, τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη φράση «η κυρά Δημοκρατία»; Γίνεται μια συζήτηση και η Νηπιαγωγός καταγράφει τις σκέψεις και τις απόψεις των παιδιών σε χαρτί.

DSCN4533 DSCN4536

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης τα παιδιά επαναλαμβάνουν το σύνθημα: «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ». Διατύπωσαν απόψεις για το πως ένοιωθε και τι σκέφτονταν μέσα στη φυλακή η κυρά Δημοκρατία; Πως ένοιωθαν οι άνθρωποι με τις απαγορεύσεις που επέβαλε η Ρία η Δικτατορία; Και έκαναν υποθέσεις για το τέλος.

Μετά το τέλος της ιστορίας δημιούργησαν αφίσα με το σύνθημα «Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί» με λαδοπαστέλ, νερομπογιές και τέμπερες και επιρροή από το έργο του Πιτ Μοντριάν(τον είχαμε γνωρίσει στο Νηπιαγωγείο). Στην αφίσα έγραψαν λέξεις που τους θυμίζουν τη Δημοκρατία. Σε φύλλο εργασίας ζωγράφισαν τι σκέφτονταν η κυρά Δημοκρατία μέσα στη φυλακή και τι άλλο μπορούσε να απαγορεύσει η Ρία η Δικτατορία.

collage 2024 01 02T202053.714  DSCN4553