Πανελλήνιος Μαθητικός «ΛΥΣΙΑΣ»

24ος Πανελλήνιος Μαθητικός «ΛΥΣΙΑΣ» 2020

 

 Μένουμε Σπίτι και Παιζουμε «ΛΥΣΙΑ»

O 24ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Λυσίας 2020» ξεκίνησε δυναμικά την πορεία του και τώρα μας καλεί να παίξουμε από το σπίτι!  Είναι μια δημιουργική καθώς και εκπαιδευτική διέξοδος για μαθητές από Δ’ Δημοτικού ως Γ’ Λυκείου. Όλοι οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν από το σπίτι τους. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία και την προτείνω στους μαθητές. Με σύνθημα «Ψάχνω – Βρίσκω – Απαντώ», διασκεδάζουμε μαθαίνοντας ! Μπορείτε να παίξετε από το site www.lysiasedu.org

Ο διαγωνισμός διεξάγεται, παραδοσιακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, με μεγάλους χορηγούς την COSMOTE, και τη Microsoft Hellas, και τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη, της ΕΕΔΕ, της ΕΠΥ και της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς και εκπαιδευτικών απ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

lysias

Καλημέρα! ( Δευτέρα 30-3-2020)

Καλημέρα σας,   

Μια καινούρια εβδομάδα ξεκινάει και μαζί συνεχίζουμε την καλή δουλίτσα μας! Με κάνετε πολύ περήφανη και πολύ χαρούμενη με τη δουλειά σας. Όσα προβλήματα και να έχουμε θα τα λύσουμε μαζί.

Σήμερα έχουμε πολύ δουλίτσα:

 • Μαθαίνουμε πως μπορούμε  να στείλουμε e-mail  ( βλέπουμε το βίντεο)
 • Κάνουμε μαθήματα στη γλώσσα  και στη γραμματική ( Πάμε στις κατάλληλες σελίδες και βρίσκουμε τα μαθήματα)
 • Επανάληψη στα μαθηματικά και την ιστορία ( Πάμε στις κατάλληλες σελίδες και βρίσκουμε τα μαθήματα)
 • Πολλά ενδιαφέροντα  για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ενημερωνόμαστε και γινόμαστε συγγραφείς  και εικονογράφοι στη σελίδα φιλαναγνωσία 
 • Ενημερωνόμαστε για τον κορωνοϊό που μπήκε στη ζωή μας χωρίς να χτυπήσει την πόρτα.

Πατήστε σε κάθε μια από τις χρωματισμένες λέξεις για  δείτε τις εργασίες σας.

Πριν ξεκινήσουμε όμως σας παρακαλώ πολύ, όταν γράφετε την άποψή σας σε μια άσκηση να προσέχετε να μην σβήνετε αυτά που έγραψαν οι προηγούμενοι. Διαβάζουμε πρώτα προσεκτικά τις οδηγίες και μετά ξεκινούμε να γράφουμε. Το βήμα αυτό είναι πολύ βασικό γιατί έχουν χαθεί αρκετές δουλειές συμμαθητών σας για τους δεινοσαύρους.

Επίσης όταν στέλνετε τις ασκήσεις σας μη βιάζεστε, μελετήστε καλά το υλικό σας, διαβάστε αυτά που λέει το βιβλίο σας και μετά απαντήστε. Αν δυσκολεύεστε ψάξτε να βρείτε την απάντηση στο βιβλίο σας και μετά γράψτε την απάντησή σας.

Οι απαντήσεις για τους ήρωες της επανάστασης βρίσκονται εδώ: ΗΡΩΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣΗΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

 

 

 

Γίνε συγγραφέας ή εικονογράφος

Γίνε συγγραφέας ή εικονογράφος Pencil Clipart clipart - Pencil, Eraser, Drawing, transparent clip art

Μια και η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι στις 2 Απριλίου, μπορούμε και εμείς με ένα εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο να γίνουμε συγγραφείς και εικονογράφοι. Θα περιμένω τα αποτελέσματα. Ετοιμαστείτε και θα σας πω  πως θα τα δημοσιεύσουμε!  Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία!!!

 

Storybird: γράψτε και εκδώστε τα δικά σας βιβλία!

Πως μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας βιβλίο στο Storybird

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να πάτε στο πρόγραμμα. Στην αρχή  πρέπει να δημιουργήστε λογαριασμό στο Storybird, δίνοντας το mail σας και έναν κωδικό, για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε το βιβλίο, κάντε το με τη βοήθεια των γονιών σας. Στη συνέχεια επιλέξτε το στυλ εικονογράφησης που θα χρησιμοποιήσετε στο βιβλίο σας. Η εφαρμογή έχει μια τεράστια ποικιλία εικόνων από διεθνείς καλλιτέχνες, οι οποίοι δίνουν  τα έργα τους για χρήση σε βιβλία που θα δημιουργήσετε. Όταν εντοπίσετε κάποια εικόνα που σας εμπνέει και θεωρείται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βιβλίο σας επιλέγετε την εντολή (use this art).

Έπειτα  πρέπει  να επιλέξετε το είδος του βιβλίου που θα γράψετε (με κεφάλαια, χωρίς κεφάλαια, μορφή ποιήματος) και ξεκινάτε να προσθέτετε εικόνες και κείμενο στο βιβλίο σας. Προσθέστε εικόνες και κείμενο, είναι πολύ εύκολο. Αποθηκεύστε το βιβλίο σας…. και έχετε γίνει μικροί συγγραφείς.  Για να πάρετε ιδέες μπορείτε να δείτε και βιβλία που έφτιαξαν άλλοι μαθητές. Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας. 

Πηγή:https://edtech.gr/storybird/

 

Φτιάξε μια αφίσα!

Πάτησε πάνω στην εικόνα που σου δείχνει πως λειτουργεί το πρόγραμμα  kleki και φτιάξε τη δική σου αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου. Μη ξεχάσεις να αποθηκεύσεις την εικόνα. 

 

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

Η παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι κοντά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ημέρα καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, μια διαφορετική χώρα  ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Η αφίσα και το μήνυμα της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού Βιβλίου 2020

Το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας (Slovenská sekcia IBBY). Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič.

Το υπέροχο μήνυμα του Peter Sventina : Παγκόσμια Ημερα Παιδικού Βιβλίου

Εδώ μπορείς να  φτιάξεις το παζλ της αφίσας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου

Πολλοί εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν ελεύθερα e-books. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε:

23 παραμύθια από τις «Εκδόσεις Πατάκη» 

Είκοσι τρία από τα βιβλία που κρύβονται στα ράφια της τα διαβάζουν φωναχτά η Ηλέκτρα Γεννατά και ο Θανάσης Χαλκιάς. Η απόλαυση της ανάγνωσης και της ακρόασης είναι μεταδοτική και σώζει ζωές.

Ξεκινάμε να δουλεύουμε όπως δουλεύαμε και στην τάξη. Την προηγούμενη φορά δανειστήκατε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της τάξης. Παρακάτω έχει διάφορα έντυπα που θα τα συμπληρώνουμε μαζί. Κάθε φορά θα απαντάτε σε διαφορετικές ερωτήσεις. Πρώτα πρώτα όμως πρέπει να έχετε διαβάσει το βιβλίο σας.

1η άσκηση:

Συμπληρώστε στον παρακάτω πίνακα το όνομά σας, τον τίτλο του βιβλίου, το όνομα του/της συγγραφέα  για να θυμηθούμε ποιο βιβλίο δανειστήκατε. Πατήστε πάνω στην εικόνα και θα βρείτε τον πίνακα που πρέπει να συμπληρώστε.

Αποτέλεσμα εικόνας για φιλαναγνωσία cute

Συνεχίζουμε. Κάντε τώρα την βιβλιοπαρουσίαση όπως κάνουμε κάθε φορά στο σχολείο. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει ένα έγγραφο και μετά συμπληρώστε ότι σας ζητάει. Μην ξεχάσετε στο τέλος να πατήσετε ΥΠΟΒΟΛΗ για να πάρω τις απαντήσεις σας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για φιλαναγνωσία cute

Πολύ ωραία, τώρα μπορείτε να ξεκουραστείτε ακούγοντας ένα βιβλίο. Πάτα πάνω στην εικόνα και μπορείς να επιλέξεις ένα βιβλίο να το ακούσεις. 

Αποτέλεσμα εικόνας για βιβλία που ακούγονται

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παιχνίδια Παιχνίδια Παιχνίδια – Ενότητα 11

Στόχοι ενότητας

Ενότητα 11: Παιχνίδια, παιχνίδια, παιχνίδια

 • Περιγράφουμε πώς παίζονται διάφορα παιχνίδια
 • Κατανοούμε και δίνουμε οδηγίες για να παίξουμε παιχνίδια
 • Μαθαίνουμε για την παράγραφο
 • Ξεχωρίζουμε τις εγκλίσεις των ρημάτων
 • Χρησιμοποιούμε απρόσωπα ρήματα
 • Κλίνουμε επίθετα σε -ος, -ο και -ων, -ουσα, -ον

Παραδοσιακά παιχνίδια

Διαβάζουμε πολύ καλά το μάθημα. Αν έχουμε άγνωστες λέξεις τις υπογραμμίζουμε και μετά τις ψάχνουμε στο λεξικό.

 

Για να πας στο λεξικό πατάς πάνω στην εικόνα, επίσης για μπορείς να βρεις βοήθεια αλλά και ασκήσεις.

ποια λέξη ψάχνεις: Το διαβάζουμε για να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το λεξικό.

Εξασκηση στο λεξικό : Ασκησούλα για εξάσκηση

 

                                                               

Free Pencil Clipart Pencil Clip Art Images - Cliparts and Others ... Κάνω τις ασκήσεις του μαθήματος

Πριν κάνουμε τις ασκήσεις μελετούμε καλά το μάθημα και αυτά που γράφει η μελισσούλα  για την γραμματική του μαθήματος. Πατάμε πάνω στην εικόνα του βιβλίου για να δούμε τις ασκήσεις. 

Αν θέλω να μελετήσω για τα ρήματα και τις εγκλίσεις μπορώ να το κάνω στο βιβλίο της γραμματικής μου ή πατώντας πάνω στην εικόνα:

Επίσης δεν ξεχνώ να κάνω και εξάσκηση παίζοντας. Πατάμε πάνω στην εικόνα και μπαίνουμε στην ενότητα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΟ 

 

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στην ΕΡΤ

Η ΕΡΤ ξεκινά από τη Δευτέρα 30-03-2020 και καθημερινά την Εξ αποστάσεως διδασκαλία για τους μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικό Σχολείου. Τα μαθήματα θα προβάλλονται καθημερινά στις 10 το πρωί από την ΕΡΤ2.

Τα μαθήματα την Δευτέρα και την Τρίτη αφορούν την Ε’ και Στ’ Τάξη Δημοτικού Σχολείου και περιλλαμβάνουν μαθήματα στη διδασκαλία της Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικών  Επιστημών και Ιστορίας.   (περισσότερα…)

Πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην ΕΡΤ

Το Πρόγραμμα της Δευτέρας  30 και Τρίτης  31 Μαρτίου 2020

Δευτέρα 30 Μαρτίου

 1. Επαναληπτικό μάθημα στη Γλώσσα Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος

 1. 2.   Ιστορία Δ’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Γιώργος Δάβος

 1.  Φυσική Ε’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Ουρανία Γκικοπούλου

Τρίτη 31 Μαρτίου

 1.  Μαθηματικά, Γ’ & Δ’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη

 1.  Μαθηματικά, Δ’ & Ε’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος

 1.  Φυσική Ε’ & ΣΤ’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος

 

Πηγή: https://www.esos.gr/

Κάνω γραφήματα

Ας δουλέψουμε με τους συγγραφείς των βιβλίων που διαβάσαμε!

Μελετήστε καλά τον πίνακα της εικόνας και μετά κάντε τις εργασίες που σας ζητά η άσκηση. Μπορείτε να πατήσετε πάνω στην εικόνα  και μετά πάνω στο Χ που έχει πάνω δεξιά για να την μεγεθύνετε γιατί θα χρειαστεί να την μελετήσετε για να κάνετε την άσκηση. Πατήστε πάνω στη λέξη ΑΣΚΗΣΗ για να δείτε την άσκηση

Αναγνωρίζω τα είδη των κειμένων

Αναγνωρίζω τα είδη των κειμένων

Ξεκινάμε να θυμηθούμε αυτά που κάναμε στην τάξη. Πάμε να θυμηθούμε τα είδη των κειμένων που μάθαμε μέχρι τώρα.

Διαβάστε πρώτα πολύ προσεκτικά αυτά που γράφει το βιβλίο της γραμματικής σας. Μπορείτε να το διαβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο ή από το βιβλίο της γραμματικής σας. Καθώς διαβάζετε μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις και να κάνετε σχεδιαγράμματα που θα σας βοηθήσουν γιατί μετά ξεκινούν οι ασκησούλες. Πατάτε πάνω στην εικόνα για να μπορέσετε να διαβάσετε την γραμματική.

Για να σας βοηθήσω έκανα το παρακάτω πόστερ.

Συνεχίζουμε με εξάσκηση:

Βρίσκω τη σωστή απάντηση

Βάζω τις καρτέλες στη σωστή τους θέση

Αφού μελετήσατε και κάνατε εξάσκηση είστε έτοιμοι να κάνετε και την άσκηση

ΑΣΚΗΣΗ