Η έννοια του κλίματος – Διαφορές καιρού και κλίματος

Η έννοια του κλίματος – Διαφορές καιρού και κλίματος

  Στο κεφάλαιο αυτό μάθαμε:

  • τι ονομάζουμε κλίμα
  • τι είναι ο καιρός
  • να διακρίνουμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο κλίμα και στον καιρό μιας περιοχής

Το μάθημα στο ηλεκτρονικό βιβλίο βρίσκεται ΕΔΩ

Ας θυμηθούμε κάποια πράγματα από το μάθημα αρχίζοντας  με το βίντεο που μας εξηγεί τι είναι καιρός και τι κλίμα. 

 

Στη συνέχεια ας δούμε κάποιες βασικές έννοιες:

ΚΛΙΜΑ: Οι Καιρικές συνθήκες ( θερμοκρασία, βροχή, υγρασία, άνεμοι, χιόνι κ.τ.λ.) που επικρατούν σε έναν τόπο σε κάθε εποχή κι επαναλαμβάνονται σχεδόν ίδιες για πολλά χρόνια ( τουλάχιστον 30 χρόνια).

ΚΑΙΡΟΣΟι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε έναν τόπο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγες ημέρες) καθορίζουν τον καιρό του τόπου αυτού

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  ονομάζουμε τη ζέστη, το κρύο, οι βροχές, οι άνεμοι, η υγρασία κ.λπ. που παρουσιάζονται σε μια περιοχή για μικρό χρονικό διάστημα. Ο καιρός μιας περιοχής αλλάζει από εποχή σε εποχή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες κάθε χρόνο. Μια περιοχή έχει περίπου τις ίδιες καιρικές συνθήκες κάθε εποχή του χρόνου για πολλά χρόνια.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ: Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού ονομάζονται μετεωρολόγοι. Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα (βροχόμετρα, υγρόμετρα, βαρόμετρα κ.ά.) συγκεντρώνουν στοιχεία, τα επεξεργάζονται και εκδίδουν τα δελτία καιρού

Τα ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε μια περιοχή για τις επόμενες ημέρες. Τα δελτία καιρού και τα σύμβολα μας δίνουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία,  δηλ. πόσο ζεστός ή κρύος είναι ο καιρός σε μια περιοχή, για τις βροχές, την υγρασία ή τους ανέμους που παρουσιάζονται στην περιοχή αυτή κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Μας πληροφορούν δηλαδή για τις καιρικές συνθήκες, που δηλώνουν τον καιρό για ένα μικρό χρονικό διάστημα. 

Κάνε τις ασκήσεις: Πάτησε πάνω στα γράμματα και θα πας στις ασκήσεις, μην ξεχνάτε κάθε φορά να γράφετε το όνομά σας!

 

 

 

 

Μέρη του λόγου – Ρήματα ( 4/5/2020)

Μέρη του λόγου – Ρήματα

Το σημερινό σας μάθημα είναι το : Παραδοσιακά Παιχνίδια.  Διαβάστε καλά το μάθημα από το βιβλίο σας. Υπογραμμίστε αν υπάρχει κάποια λέξη που δεν την καταλαβαίνεται. Μπορείτε να την ψάξετε στο λεξικό με τον τρόπο που έχουμε πει σε προηγούμενη άσκηση ή στο λεξικό που έχετε στο σπίτι.  ΛΕΞΙΚΟ.  

Σήμερα θα κάνουμε μια μεγάλη επανάληψη στα ρήματα. Θυμηθείτε αυτά που είπαμε στο μάθημα, μελετήστε την παρουσίαση που σας έστειλα. Δείτε επίσης και τις εικόνες που έχει πιο κάτω και είστε έτοιμοι να κάνετε τις ασκήσεις. Μη βιάζεστε, πρώτα μελετήστε καλά και μετά ξεκινήστε τις δραστηριότητες, καθώς μελετάτε μπορείτε να κρατάτε σε ένα τετράδιο και σημειώσεις.  Η επανάληψη στο βιβλίο γραμματική ξεκινάει από τη σελίδα 130. ΕΝΟΤΗΤΑ 10

Πατήστε πάνω στο χελωνάκια για να κάνετε τις ασκήσεις. Ξεκίνησε από το πρώτο χελωνάκι για να πατε στις πιο δύσκολες ασκήσεις. Την τελευταία άσκηση μπορείτε να την κάνετε όσες φορές θέλετε, όταν είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα μπορείτε να την στείλετε και σε μένα. Τις οδηγίες θα τις  βρείτε κάτω από τα χελωνάκια.

Καλή δουλίτσα !!

Υπάρχουν δυο τρόποι για να δεις το αποτέλεσμα αφού τελειώσεις την τελευταία  άσκηση και πατήσεις Finish!!  που βρίσκεται στο κάτω μέρος της άσκησης.

 Πατάς κάτω από  την εικονίτσα             στα γαλάζια γράμματα   και βλέπεις το βαθμό σου.

◊ Πατάς πάνω στα γαλάζια γράμματα της εικονίτσας   και μου στέλνεις με e-mail  την άσκηση σου. ( Σας έχω δώσει το email μου)

 

Σημαντικά γεγονόντα- Ιστοριογραμμή

Σημαντικά γεγονόντα- Ιστοριογραμμή 

Στα Βυζαντινά χρόνια

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες όπως αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο μας  και τις καταγράψαμε ο καθένας στη λίστα του.  Θα ξεκινήσουμε να γράφουμε τα γεγονότα και θα σταματήσουμε με την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η χρονική περίοδος στην οποία θα βάλουμε τα γεγονότα σε μια χρονολογική σειρά είναι από: το 146 π.Χ μέχρι το 1453 μ.Χ. 

Μπορείτε να βάζετε τα γεγονότα που θεωρείτε σημαντικά, πάντα όμως με ημερομηνία, όπως σας έδειξα. Αν κάποιος έχει γράψει για το γεγονός που θέλατε,  μπορείτε εσείς πατώντας πάνω και όταν βγει το μολυβάκι, να προσθέσετε λεπτομέρειες ή από το βελάκι να  προσθέσετε μια σχετική εικόνα που βρήκατε. Με τα μαύρα γράμματα γράφουμε τον τίτλο και δίπλα την ημερομηνία. Από κάτω γράφουμε λεπτομέρειες και προσθέτουμε εικόνα. Αν δεν μπορέσετε να τα βάλετε σε μια χρονολογική σειρά θα το κάνω εγώ. Προσοχή να μη σβήνουμε τις εργασίες των συμμαθητών μας. 

Πατήστε πάνω στα κόκκινα γράμματα για να μπορέσετε να πάτε στην ιστοριογραμμή

Σημαντικά γεγονόντα- Ιστοριογραμμή 

Δραστηριότητες 4/5/2020

Δραστηριότητες

Ξεκινάει η νέα βδομάδα και ξεκινάμε και νέες  δραστηριότητες!

Οι νέες δραστηριότητες αφορούν τη Γλώσσα, ( Παραδοσιακά Παιχνίδια)  τα Μαθηματικά, ( Πράξεις με δεκαδικούς αριθμούς) τη Γεωγραφία  (  Ο καιρός και το κλίμα)  την Ιστορία  ( Σημαντικά γεγονόντα- Ιστοριογραμμή ) και τα δυο μας νέα project ένα για το περιβάλλον  ( Ημέρα της γης) και το ημερολόγιο  (Ημερολόγιο διασκεδαστικών δραστηριότήτων) που συζητήσαμε.

Πάτησε πάνω σε κάθε εικόνα για να πας στις δραστηριότητες ή πάνω στα ονόματα των μαθημάτων  ( πράσινα γράμματα) όταν δείχνει ενα χεράκι.

Διάβασε κάθε φορά προσεκτικά τις οδηγίες για να μπορέσεις να κάνεις τις δραστηριότητες.

Προσπάθησε να κάνεις τις δραστηριότητες της Γλώσσας και των μαθηματικών μέχρι την Τετάρτη. 

 

                ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

                    Ημέρα της Γης

Μαθηματικά ( 4/5/2020)

Πράξεις με δεκαδικούς αριθμούς

Ας θυμηθούμε τους δεκαδικούς αριθμούς ξανά.  Παρακάτω υπάρχουν ασκήσεις μαθηματικών. Πάτησε κάθε φορά πάνω στο link και θα πας στην άσκηση. Προσπάθησε να κάνεις τις ασκήσεις μέχρι την Τετάρτη. Για περισσότερη βοήθεια καλύτερα είναι τις πράξεις να τις κάνεις στο τετράδιό σου και μετά να γράψεις εδώ το αποτέλεσμα.

Στις παρακάτω ασκήσεις υπάρχουν δυο τρόποι για να δεις το αποτέλεσμα αφού τελειώσεις την άσκηση και πατήσεις Finish !!  που βρίσκεται στο κάτω μέρος της άσκησης.

 Πατάς κάτω από  την εικονίτσα             στα γαλάζια γράμματα   και βλέπεις το βαθμό σου.

◊ Πατάς πάνω στα γαλάζια γράμματα της εικονίτσας   και μου στέλνεις με e-mail  την άσκηση σου. ( Σας έχω δώσει το email μου)

  1. Πάτησε πάνω στα πράσινα γράμματα   για να ανοίξει η άσκηση: ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ  
  2. H επόμενη άσκηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο: ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ
  3. Η τρίτη και τελευταία άσκηση στα μαθηματικά ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ -ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

 

Καλή δουλίτσα!!!