Η έννοια του κλίματος – Διαφορές καιρού και κλίματος

Η έννοια του κλίματος – Διαφορές καιρού και κλίματος

  Στο κεφάλαιο αυτό μάθαμε:

  • τι ονομάζουμε κλίμα
  • τι είναι ο καιρός
  • να διακρίνουμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο κλίμα και στον καιρό μιας περιοχής

Το μάθημα στο ηλεκτρονικό βιβλίο βρίσκεται ΕΔΩ

Ας θυμηθούμε κάποια πράγματα από το μάθημα αρχίζοντας  με το βίντεο που μας εξηγεί τι είναι καιρός και τι κλίμα. 

 

Στη συνέχεια ας δούμε κάποιες βασικές έννοιες:

ΚΛΙΜΑ: Οι Καιρικές συνθήκες ( θερμοκρασία, βροχή, υγρασία, άνεμοι, χιόνι κ.τ.λ.) που επικρατούν σε έναν τόπο σε κάθε εποχή κι επαναλαμβάνονται σχεδόν ίδιες για πολλά χρόνια ( τουλάχιστον 30 χρόνια).

ΚΑΙΡΟΣΟι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε έναν τόπο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγες ημέρες) καθορίζουν τον καιρό του τόπου αυτού

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  ονομάζουμε τη ζέστη, το κρύο, οι βροχές, οι άνεμοι, η υγρασία κ.λπ. που παρουσιάζονται σε μια περιοχή για μικρό χρονικό διάστημα. Ο καιρός μιας περιοχής αλλάζει από εποχή σε εποχή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες κάθε χρόνο. Μια περιοχή έχει περίπου τις ίδιες καιρικές συνθήκες κάθε εποχή του χρόνου για πολλά χρόνια.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ: Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού ονομάζονται μετεωρολόγοι. Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα (βροχόμετρα, υγρόμετρα, βαρόμετρα κ.ά.) συγκεντρώνουν στοιχεία, τα επεξεργάζονται και εκδίδουν τα δελτία καιρού

Τα ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε μια περιοχή για τις επόμενες ημέρες. Τα δελτία καιρού και τα σύμβολα μας δίνουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία,  δηλ. πόσο ζεστός ή κρύος είναι ο καιρός σε μια περιοχή, για τις βροχές, την υγρασία ή τους ανέμους που παρουσιάζονται στην περιοχή αυτή κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Μας πληροφορούν δηλαδή για τις καιρικές συνθήκες, που δηλώνουν τον καιρό για ένα μικρό χρονικό διάστημα. 

Κάνε τις ασκήσεις: Πάτησε πάνω στα γράμματα και θα πας στις ασκήσεις, μην ξεχνάτε κάθε φορά να γράφετε το όνομά σας!

 

 

 

 

Σημαντικά γεγονόντα- Ιστοριογραμμή

Σημαντικά γεγονόντα- Ιστοριογραμμή 

Στα Βυζαντινά χρόνια

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες όπως αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο μας  και τις καταγράψαμε ο καθένας στη λίστα του.  Θα ξεκινήσουμε να γράφουμε τα γεγονότα και θα σταματήσουμε με την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η χρονική περίοδος στην οποία θα βάλουμε τα γεγονότα σε μια χρονολογική σειρά είναι από: το 146 π.Χ μέχρι το 1453 μ.Χ. 

Μπορείτε να βάζετε τα γεγονότα που θεωρείτε σημαντικά, πάντα όμως με ημερομηνία, όπως σας έδειξα. Αν κάποιος έχει γράψει για το γεγονός που θέλατε,  μπορείτε εσείς πατώντας πάνω και όταν βγει το μολυβάκι, να προσθέσετε λεπτομέρειες ή από το βελάκι να  προσθέσετε μια σχετική εικόνα που βρήκατε. Με τα μαύρα γράμματα γράφουμε τον τίτλο και δίπλα την ημερομηνία. Από κάτω γράφουμε λεπτομέρειες και προσθέτουμε εικόνα. Αν δεν μπορέσετε να τα βάλετε σε μια χρονολογική σειρά θα το κάνω εγώ. Προσοχή να μη σβήνουμε τις εργασίες των συμμαθητών μας. 

Πατήστε πάνω στα κόκκινα γράμματα για να μπορέσετε να πάτε στην ιστοριογραμμή

Σημαντικά γεγονόντα- Ιστοριογραμμή 

Δραστηριότητες 4/5/2020

Δραστηριότητες

Ξεκινάει η νέα βδομάδα και ξεκινάμε και νέες  δραστηριότητες!

Οι νέες δραστηριότητες αφορούν τη Γλώσσα, ( Παραδοσιακά Παιχνίδια)  τα Μαθηματικά, ( Πράξεις με δεκαδικούς αριθμούς) τη Γεωγραφία  (  Ο καιρός και το κλίμα)  την Ιστορία  ( Σημαντικά γεγονόντα- Ιστοριογραμμή ) και τα δυο μας νέα project ένα για το περιβάλλον  ( Ημέρα της γης) και το ημερολόγιο  (Ημερολόγιο διασκεδαστικών δραστηριότήτων) που συζητήσαμε.

Πάτησε πάνω σε κάθε εικόνα για να πας στις δραστηριότητες ή πάνω στα ονόματα των μαθημάτων  ( πράσινα γράμματα) όταν δείχνει ενα χεράκι.

Διάβασε κάθε φορά προσεκτικά τις οδηγίες για να μπορέσεις να κάνεις τις δραστηριότητες.

Προσπάθησε να κάνεις τις δραστηριότητες της Γλώσσας και των μαθηματικών μέχρι την Τετάρτη. 

 

                ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

                    Ημέρα της Γης

Επιστροφή ( 27/4/2020)

Καλημέρα- Χριστός Ανέστη

Ξεκινάμε και πάλι σήμερα!  Όπως ξέρετε  μετά το Πάσχα, οι χριστιανοί,  λέμε την  Προσευχή του Πάσχα . Η προσευχή αυτή  λέγεται καθημερινά από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι την παραμονή της Ανάληψης του Κυρίου, δηλαδή για 40 μέρες. Ας την θυμηθούμε.

Προσευχή του Πάσχα

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας
και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.

Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν Άγιον, Κύριον, Ιησούν, τον μόνον αναμάρτητον.

Τον Σταυρό σου Χριστέ, προσκυνούμεν και την αγίαν σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν
συ γαρ ει Θεός ημών, εκτός σου άλλον ουκ οίδαμεν, το όνομά σου ονομάζομεν.

Δεύτε πάντες οι πιστοί προσκυνήσωμεν την του Χριστού αγίαν Ανάστασιν ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού
χαρά εν όλω τω κόσμω.

Διά παντός ευλογούντες τον Κύριον, υμνούμεν την Ανάστασιν αυτού Σταυρόν γαρ υπομείνας δι’ ημάς, θανάτω θάνατον ώλεσεν.

Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου καθώς προείπεν,
έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος.

Όπως σας υποσχέθηκα ξεκινάμε με τις λέξεις που γράψατε, τις έκανα συννεφόλεξα και μπορείτε να τις δείτε. Μαθήματα και ασκήσεις ξεκινάμε αύριο. Οι λέξεις που φαίνονται με μεγαλύτερα γράμματα είναι αυτές που γράψατε περισσότερες φορές. Αν πατήσετε πάνω στην εικόνα, αυτή θα μεγαλώσει και έτσι θα μπορείτε να δείτε όλες τις λέξεις.

 

Βυζαντινοί αυτοκράτορες-χρονογραμμή

Βάλε τους βυζαντινούς αυτοκράτορες πάνω στην χρονογραμμή σύμφωνα με τον αιώνα που έζησε ο καθένας.

 Προσπάθησε να λύσεις το σταυρόλεξο.

Δες το βιβλίο της ιστορίας και γράψε στο τετράδιό σου ή σε ένα χαρτί μια λίστα με σημαντικά γεγονότα που μελετήσαμε φέτος. Επίλεξε μέχρι 12 τέτοια γεγονότα. Μπορείς να βάλεις αυτή τη λίστα στο Padlet όπως πάντα. Καλή επιτυχία…… και πρόσεξε δεν πρέπει να ξεπεράσεις τα 12 γεγονότα. Θα σας δείξω σε λίγες μέρες και τη δική μου λίστα.

Καλημέρα, καλημέρα (9/4/2020)

Sky Blue Easter Egg with Green Bow PNG Clipart (With images ...καλημέρα καλημέρα  Cute Easter Bunny Transparent PNG Clipart | Pascua para colorear ...

Καλημέρα, σήμερα διαλέγω κόκκινο χρώμα για την καλημέρα μου γιατί έρχεται το Πάσχα και  το κόκκινο είναι το χρώμα που το χαρακτηρίζει. Θα προσπαθήσω να κάνω ευχάριστες τις δραστηριότητες και να προετοιμαστούμε μέσα από αυτές για τις γιορτινές μέρες που έρχονται.  Ξεκινάμε με γλώσσα, μαθηματικά και ιστορία και πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα τις βάζω σιγά σιγά. Σκέφτομαι να βάλω και πολλές κατασκευές, ελπίζω να σας αρέσουν!

Δραστηριότητες Γλώσσας Δραστηριότητες Μαθηματικών
Δραστηριότητες Ιστορίας Διασκεδαστικές Δραστηριότητες

Cute Easter Bunny Transparent PNG Clipart | Pascua para colorear ...

Ζωγραφίζουμε

Ξεκινάμε τις ευχάριστες δραστηριότητες με τη βοήθεια του καλού συναδέλφου Τάσου Βελβέ. Ευχαριστούμε Τάσο που μας μαθαίνεις τόσα πράγματα! Κάθε φορά θα έχει και άλλες δραστηριότητες.

Μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε  τον Αι-Βασίλη

Μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε  Χριστουγεννιάτικο  δέντρο !

 

Καλή επιτυχία!!!! Περιμένω τις ζωγραφιές σας στο Padlet! 

 

 

 

 

 

 

Κανόνες τάξης για την τηλεδιάσκεψη

Κανόνες τάξης για την τηλεδιάσκεψηΛήψη αρχείου

 

Κεφάλαιο 1ο : ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ

Κεφάλαιο 1ο : ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ

Μελετήστε  το πρώτο κεφάλαιο στο βιβλίο της φυσικής δείτε τα βίντεο , που βρίσκονται μέσα στην άσκηση,  μετά είστε έτοιμοι να κάνετε τις ασκήσεις και την εξάσκηση στις δραστηριότητες. Ελπίζω να σας αρέσουν! Γράψτε ένα σχόλιο για να ξέρω αν σας αρέσουν! Περιμένω!

Πρώτα πρώτα θα γίνεις επιστήμονας και θα φτιάξεις τα δικά σου άτομα. Καθώς θα τα φτιάχνεις θα βλέπεις και πως λέγονται! Καλή επιτυχία, μικρέ μου επιστήμονα!

Φτιάχνω τα δικά μου άτομα

Καταστάσεις της ύλης

Πυκνότητα

Χαθήκατε στη ζούγκλα…. απαντήστε σωστά για να μπορέσετε να ξεφύγετε!! Προσοχή παντού έχει κινδύνους!

Ώρα για σταυρόλεξο!

Νομίζω ότι τώρα είστε έτοιμοι να κάνετε την άσκηση.

 

Να μην το ξεχάσω…. άλλο ειναι η μάζα και αλλο το βάρος! Μοιάζουν αρκετά αλλά δεν ειναι ίδια!

Η μάζα δε μεταβάλλεται όταν το σώμα αλλάζει θέση ενώ το βάρος εξαρτάται και από το υψόμετρο μιας περιοχής, όσο πιο μεγάλο το υψόμετρο τόσο μικρότερο το βάρος! Στην κορυφή του Ολύμπου η ζυγαριά θα δίχνει πιο λίγα απ’ ότι στην Αλεξανδρούπολη που δεν εχει υψόμετρο. 

Ένας άνθρωπος  επίσης έχει διαφορετικό βάρος πάνω στη Γη και διαφορετικό σε έναν άλλο πλανήτη, μακριά από τη Γη. Αν είστε λοιπόν περίεργοι μπορείτε να δείτε το βάρος σας σε κάθε πλανήτη! Εγώ ακόμα σκέφτομαι σε πιο πλανήτη να ταξιδέψω……….

Το βάρος μας σε άλλους πλανήτες

Δραστηριότητες Δευτέρας 6/4/2020

Γεια σας!

Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο σαββατοκύριακο και να διασκεδάσατε. Κάνατε κάποια από τις δραστηριότητες που  έδειξαν γαλάζια  τα κουτάκια; Μπορείτε να μου το πείτε στον τοίχο της κυψέλης μας.Παρουσιάζουμε όλες τις δυνατότητες της αναβαθμισμένης ψηφιακής ...

Από αυτή τη βδομάδα θα ξεκινήσουμε με δραστηριότητες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη έτσι ώστε να έχετε καιρό να τις κάνετε και να μην αγχώνεστε!  Ξεχώρισα τα μαθήματα για να μπορούμε να δουλεύουμε καλύτερα. Επίσης μη κάνετε μόνο τις ασκήσεις που θέλουν γράψιμο αλλά και αυτές που είναι σαν παιχνίδι, είναι επαναλήψεις, μόνο που τις κάνουμε με ένα διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο τρόπο. Ελπίζω την προηγούμενη βδομάδα  να χτυπήσατε αλύπητα την Υποτακτική!!! ( θα επανέλθω στις εγκλίσεις δεν τις ξεχνάω)

Πατήστε πάνω στα βιβλία για κάθε μάθημα και θα πάτε στις νέες σας δραστηριότητες. Καλή δουλίτσα!