
Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας πραγματοποίησε Διδακτική Επίσκεψη στην Αθήνα.
Μια ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία έζησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 που επισκέφθηκαν την Αθήνα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.
Μουσική και εικαστική τέχνη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την έκθεση «Ο Ήχος των Έργων» της εικαστικού Ειρήνης Γκόγκουα. Η καλλιτέχνις παρουσίασε την πρωτότυπη ιδέα της, σύμφωνα με την οποία κάθε εικαστικό έργο συνοδεύεται από μια μουσική σύνθεση, την οποία μπορούν να ακούσουν οι επισκέπτες μέσω QR codes.
Η έκθεση “Ο ήχος των έργων” της εικαστικού Ειρήνης Γκόγκουα πραγματοποιείται με τη συνεργασία καταξιωμένων συνθετών που εμπνεύστηκαν από τα έργα της. Ένα πρωτότυπο πρότζεκτ που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο). Η έκθεση βασίζεται στη συναισθησία χρωμάτων και ήχου. Μουσικοί δημιουργοί από Ελλάδα και όχι μόνο συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε αυτό το εγχείρημα.
Η εικαστικός παρουσίασε τη σύλληψη της ιδέας της στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς πριν από τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, που θα γίνουν την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025.
Ακολουθούν τα ονόματα των συνθετών με αλφαβητική σειρά:
Θανάσης Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Θέμης Καραμουρατίδης, Βασίλης Κατσαρός, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μηλιώκας, Αδριανός Νόνης, Γιάννης Νόνης, Γιώργης Ξυλούρης Καντρής, Σπύρος Τσάρας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Aoris, Iakovos Gogua, Ingie, George Kachinsky, George Kallis, Roni Iron, 1000mods
Ανακάλυψη της φύσης στον Βοτανικό Κήπο και τη Μονή Δαφνίου
Οι Α΄ και Β΄ τάξεις Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας πραγματοποίησαν επίσης διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα. Στο πλαίσιο των μαθημάτων της ιστορίας και της ιστορίας τέχνης οι μαθητές και οι μαθήτριες των παραπάνω τάξεων με τη συνοδεία των καθηγητών τους περιηγήθηκαν στο σημαντικό μνημείο μεσοβυζαντινής εποχής, τη Μονή Δαφνίου. Εκεί γνώρισαν τη ναοδομία της μεσοβυζαντινής περιόδου και την τέχνη των ψηφιδωτών, θαύμασαν από κοντά τα εξαιρετικά ψηφιδωτά και κατάλαβαν καλύτερα την εξέλιξη της τέχνης (ζωγραφική, ψηφιδωτά, αρχιτεκτονική) από την αρχαιότητα στα βυζαντινά χρόνια. Στη συνέχεια περπάτησαν σε φυσιολατρικές διαδρομές στον Βοτανικό Κήπο (Διομήδους) εξερευνώντας τα φυτά και τα λουλούδια που φιλοξενούνται στον μεγαλύτερο οργανωμένο βοτανικό κήπο της χώρας.
Εκεί εκτός από την επαφή με το πράσινο, βίωσαν τη συνύπαρξη μνημείων και φύσης στο αστικό τοπίο.
Συγκίνηση και προβληματισμός με το θεατρικό έργο «Το Κύμα»
Η Γ’ Γυμνασίου παρακολούθησε στο Θέατρο Λαμπέτη την παράσταση «Το Κύμα». Η Καλλιτεχνική Ομάδα Μυθωδία παρουσίασε το εξαιρετικό έργο του Τοντ Στράσερ «Το Κύμα» σε Διασκευή/Σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Το έργο βασίζεται στο πραγματικό κοινωνικό πείραμα του Ρον Τζόουνς, καθηγητή πολιτικής ιστορίας σε Λύκειο της Καλιφόρνια το 1967, που έδειξε πώς οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να παρασυρθούν σε αυταρχικές δομές χωρίς να το καταλάβουν.
Το πραγματικό κοινωνικό πείραμα πραγματοποιήθηκε το 1967 από τον Ρον Τζόουνς, με αφορμή την ερώτηση μιας μαθήτριας.
«Πώς ήταν δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς, όπως αυτό του Ναζισμού, να τηρήσουν στάση σιωπής ή και συμμετοχής στις ωμότητες που διεξάγονταν, και επιπλέον, όταν όλα τελείωσαν, να αρνηθούν ότι είχαν έστω και γνώση για αυτά που γίνονταν;»
Η δυνατή ερμηνεία των ηθοποιών και η ένταση της ιστορίας προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στους μαθητές και οι μαθήτριες, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συγκίνηση την εξέλιξη της πλοκής.
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ
Ο Τζόουνς, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στα παιδιά τους παράγοντες που ενισχύουν τη γένεση και την εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών καθεστώτων και τους μηχανισμούς που τα στηρίζουν, ξεκίνησε ένα «πείραμα». Δοκίμασε να εφαρμόσει στην τάξη ένα αυστηρά οργανωμένο “κίνημα”, με σκληρές ποινές, το οποίο διοικούνταν αυταρχικά από τον ίδιο. Η αίσθηση της συμμετοχής σε αυτό καλλιέργησε ένα κύμα υπέρμετρου ενθουσιασμού στους μαθητές του, στο σχολείο, ακόμη και σε εκείνον τον ίδιο, όπως παραδέχτηκε αργότερα. Ο Τζόουνς ματαίωσε το πρόγραμμα την πέμπτη ημέρα επισημαίνοντας τις ομοιότητες με το κίνημα της νεολαίας των Ναζί και της φρίκης του πολέμου που προκάλεσαν.
Τέλος ακολούθησε ξεκούραση, φαγητό και επιστροφή.
Η εκδρομή άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους.
Η γνώση, το γέλιο, η χαρά, η ικανοποίηση μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών, καθώς και η άψογη συμπεριφορά και η συμμετοχή των παιδιών, ήταν η καλύτερη επιβράβευση της σημερινής ημέρας!!!