Καθώς οι νέες τεχνολογίες έχουν εισχωρήσει όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά & στην εκπαιδευτική διαδικασία καλό είναι να γνωρίζουμε τους κανόνες που διέπουν την ασφαλή πλοήγηση στον παγκόσμιο ιστό, αλλά & τη χρήση προσωπικών δεδομένων όπως οι φωτογραφίες & οι βιντεοσκοπήσεις από τις σχολικές δραστηριότητες.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να πλοηγηθείτε & να ενημερωθείτε για διάφορα πράγματα που αφορούν τα παιδιά μας από την τρυφερή ηλικία της προσχολικής αγωγής έως την εφηβεία. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Η λήψη φωτογραφιών / βίντεο στις σχολικές εκδηλώσεις
Από τον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Η πορεία προς τα Χριστούγεννα είναι μία πολυάσχολη περίοδος για πολλά σχολεία, με αρκετά της πρωτοβάθμιας να ανεβάζουν Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παρουσιάζουν μουσικές εκδηλώσεις. Πολλά σχολεία ενθαρρύνουν τους γονείς και τους κηδεμόνες να παρακολουθήσουν αυτά τα γεγονότα καθώς παρουσιάζουν την κοπιαστική εργασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Με την εξέλιξη των κινητών ψηφιακών τεχνολογιών, εκείνοι που παρακολουθούν την εκδήλωση μάλλον επιθυμούν να φωτογραφήσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τα παιδιά τους, χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή, όπως ένα smartphone. Αν και αυτό δεν αποθαρρύνεται, οι διευθυντές στα σχολεία μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τις συνέπειες των γονέων οι οποίοι μοιράζονται αυτές τις φωτογραφίες με τους άλλους στο διαδίκτυο.
Τα σχολεία δεν επιθυμούν να εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε αυτό το θέμα και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) δεν έχει εκδώσει κάτι σχετικό που να αφορά αυτό το ειδικό ζήτημα των σχολείων, ωστόσο υπάρχει η Απόφαση 66/2010 σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών στοΔιαδίκτυο, δίχως συγκατάθεση. Σχετικά με το ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες είναι σε θέση να λαμβάνουν φωτογραφίες ή βίντεο από παραστάσεις και αν αυτές οι εικόνες παραβιάζουν την ιδιωτικότητα, παραθέτουμε ότι:
- Ένας γονέας μπορεί να φωτογραφίζει το παιδί τους και μερικούς φίλους του που συμμετέχουν σε μία σχολική παράσταση, έτσι ώστε να υπάρχει στο άλμπουμ φωτογραφιών της οικογένειας. Εφόσον, αυτές οι εικόνες είναι για προσωπική χρήση, ο νόμος για την προστασία των δεδομένων δεν ισχύει.
- Οι γονείς και κηδεμόνες που καλούνται σε μία σχολική εκδήλωση και επιθυμούν να τη βιντεοσκοπήσουν, εφόσον αυτά τα βίντεο είναι για προσωπική χρήση, επίσης, ο νόμος για την προστασία των δεδομένων δεν ισχύει.
Τα σχολεία πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε φωτογραφία που λαμβάνεται από ένα γονέα και κηδεμόνα, θα πρέπει να είναι για «προσωπική χρήση» και μόνο. Ωστόσο, το ερώτημα τίθεται για το κατά πόσο μπορούν να μοιράζονται εικόνες ή βίντεο σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης που σημαίνει ότι αυτές οι εικόνες γίνονται δημόσια περιουσία.
Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων μπορεί να επιθυμούν να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες
Διαβάστε μια ενδεχόμενη δήλωση κατά την έναρξη κάθε εκδήλωσης/παράστασης η οποία να λέει τα εξής:
«Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί γονείς και κηδεμόνες επιθυμούν να αποτυπώσουν εικόνες ή/και βίντεο από τον γιο, την κόρη ή το εγγόνι τους. Παρακαλώ μη διστάσετε να το κάνετε αυτό, καθώς είμαι βέβαιος ότι είστε όλοι υπερήφανοι για τα αγγελούδια σας. Ωστόσο, σας ζητάμε να μην μοιραστείτε αυτές τις εικόνες ή βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι όλες οι εικόνες και τα βίντεο οφείλουν να είναι μόνο για προσωπική χρήση».
Εναλλακτικά, τα σχολεία μπορούν να στείλουν επιστολή προς τους γονείς πριν από κάθε σχολική εκδήλωση τονίζοντας τις επιπτώσεις περί ασφαλούς πλοήγησης. Η επιστολή υπόδειγμα που ακολουθεί στο τμήμα των πόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία για να συμμορφωθούν με την οδηγία μας.
Μια άλλη επιλογή που μερικά σχολεία μπορούν να κάνουν, είναι να ζητήσουν από τους γονείς να μην λαμβάνουν φωτογραφίες ή βίντεο. Αντί αυτού μπορεί να κληθεί επαγγελματίας για να καταγράψει την εκδήλωση. Έτσι σε δεύτερο χρόνο μπορούν να αναζητηθούν αντίγραφα DVD για τους γονείς και κηδεμόνες, βάσει μίας προκαθορισμένης αμοιβής. Επίσης, τα σχολεία μπορούν αν το επιθυμούν, να κάνουν κάτι αντίστοιχο με έναν επαγγελματία φωτογράφο για τη λήψη επιμέρους εικόνων των παιδιών με τα κοστούμια τους, τις οποίες οι γονείς και κηδεμόνες θα μπορούσαν να αγοράσουν μετά την εκδήλωση.
Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι τα σχολεία τονίζουν πως οποιαδήποτε απόφαση για λήψη εικόνων σε σχολικές εκδηλώσεις/παραστάσεις αντανακλά την πολιτική τους περί φωτογραφιών.
Τέλος, η απόφαση για τη λήψη φωτογραφιών εναπόκειται στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας και τα σχολεία πρέπει να ακολουθούν μια προσέγγιση «κοινής λογικής» σε αυτό το θέμα. Οι διοικήσεις των σχολείων δεν είναι ανάγκη να ασπάζονται μία κινδυνολογία ή υστερικότητα στο θέμα, καθώς θέλουν αυτά τα γεγονότα να είναι μια χαρούμενη ευκαιρία για να παρουσιαστεί το έργο του σχολείου.
Αφήστε μια απάντηση