Συμμετοχή του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ζωσιμαίας Σχολής στο Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES

Τη σχολική χρονιά 2023-2024 το σχολείο μας συμμετείχε στο Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES (Youth Engagement Scheme) της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, που συντονίζει ο Γιώργος Μόσχος, πρώην Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Συνήγορος του Παιδιού) στην ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη. Το θέμα του Προγράμματος φέτος είχε τίτλο «Πόσο κοντά – Πόσο μακριά;» και είχε ως στόχο, αφενός, την ανάδειξη της οπτικής και των απόψεων των εφήβων για θέματα που αφορούν στις σχέσεις τους και συνδέονται με την ψυχική τους υγεία και, αφετέρου, στον εντοπισμό των δυσκολιών τους και των τρόπων με τους οποίους τις διαχειρίζονται.

Από το σχολείο μας συμμετείχαν δύο μαθήτριες της Α΄ Λυκείου, η Αιμιλία Ευθυμίου και η Σπυριδούλα Μουστακλή, και ως Εκπαιδευτικοί – Συνεργοί για την υλοποίηση του Προγράμματος ορίστηκαν η διευθύντρια του σχολείου, κ. Καλλιόπη Μπεκιάρη και η φιλόλογος κ. Κυριακή Σεβεντεκίδου.

Στο Πρόγραμμα YES συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν πέντε Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Ηράκλειο). Οι μαθήτριες μας συμμετείχαν με συνέπεια και είχαν ενεργό ρόλο στην ομάδα των Ιωαννίνων, σε τακτικές συναντήσεις που έγιναν εκτός σχολικού ωραρίου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Στο σχολείο υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις και βιωματικές δράσεις, ενώ οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από το  παιχνίδι «Πόσο κοντά σε αντέχω;» να μιλήσουν για τις Σχέσεις στο σχολείο και στις παρέες.

20240713 203906 1

Παράλληλα με όλες τις δράσεις και ενέργειες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος εκδώσαμε ένα τεύχος του περιοδικού «διαβάΖΩντας» – αφιέρωμα στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Στο τεύχος συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η συνέντευξη που πήραν οι μαθήτριες από τον κ. Μόσχο, καθώς και η αποτίμηση των μαθητριών από τη συμμετοχή τους στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

20240713 203829

Η συμμετοχή του σχολείου στο Πρόγραμμα YES είχε πολύ θετικό αποτύπωμα στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών και μαθητριών βοηθώντας στη δημιουργία ενός κλίματος αλληλοκατανόησης, αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης στο σχολικό περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθήτριές μας αποκόμισαν ανεκτίμητες εμπειρίες σε ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία των εφήβων, ενώ αξιολογήθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική η υλοποίηση τέτοιου είδους δράσεων και προγραμμάτων.

Το τεύχος του περιοδικού «διαβάΖΩντας» – αφιέρωμα στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, το οποίο εκδώσαμε μπορεί κανείς να το δει στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://online.fliphtml5.com/kmzdt/ylii/#p=1

20240713 203854