Αρχείο ημέρας 21/06/2024

Συμμετοχή του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής CanSat 2024

τελικο1

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μαθητές μας, τους οποίους και θέλουμε να συγχαρούμε, συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Διαστημικής CanSat 2024, που εφέτος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, από τις 25 έως τις 28 Απριλίου 2024, με συμμετοχή ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Η ομάδα μας, Stellar Spirits, η οποία αποτελούνταν από δεκατρείς μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας και δύο εκπαιδευτικούς, είχε ως στόχο την κατασκευή δύο φορητών μετεωρολογικών σταθμών εδάφους (με αισθητήρες  arduino), που θα συλλέγουν δεδομένα. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά θα στέλνονται σε έναν homemade δορυφόρο, στον οποίο συσκευή machine learning θα τα αναλύει, θα κάνει προβλέψεις και θα τα μεταδίδει σε ένα σταθμό βάσης. Σκοπός των μαθητών ήταν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη πρόβλεψη του καιρού, γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε τοπικό επίπεδο.

Τα παιδιά, με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, αποκόμισαν πολυάριθμα οφέλη και εμπειρίες, όπως γνώσεις σχετικά με τη διαστημική τεχνολογία και τις εφαρμογές της και εμπειρία σε πραγματικά προγράμματα. Παράλληλα,  βελτίωσαν τις δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας λόγω της ομαδικής δουλειάς και ανέπτυξαν τις ικανότητες της κριτικής σκέψης και της επίλυσης προβλημάτων για την επίτευξη των στόχων τους. Επιπρόσθετα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές από όλη την Ελλάδα με παρόμοια ενδιαφέροντα και να συναναστραφούν με επαγγελματίες του χώρου.

Ο Διαγωνισμός Διαστημικής, στον οποίο το σχολείο μας συμμετέχει για τρίτη χρονιά, αποτελεί για τα παιδιά μια πολύτιμη εμπειρία που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Οι μαθητές που συμμετείχαν παλαιότερα στον Διαγωνισμό αποτέλεσαν τους μέντορες για τα καινούρια παιδιά και αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο όφελος και για τις δύο ομάδες παιδιών.

Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια μας αποτέλεσαν οι χορηγοί μας, που χωρίς την βοήθειά τους δε θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τη συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό. Θα θέλαμε, λοιπόν, να ευχαριστήσουμε θερμά την ΑΜΚΕ Αιγέας για την αξιόλογη χρηματική τους βοήθεια, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε το ταξίδι των μαθητών στην Αθήνα, αλλά και η αγορά ενός σύγχρονου 3D εκτυπωτή για το σχολείο μας.

Παράλληλα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους τοπικούς χορηγούς μας:  Teleglobal,  Tymfe technologies, 3D effect, Athlos, Σακκάς Βασίλειος, Κοτσώνη Οπτικά, EngageAI AI Business Enhancement, Θωμάς Πάσχος και Ιωάννης Ράπτης.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων και, ιδιαίτερα, τους κ.κ. Χατζηαναστασίου Ν., Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Λώλη Χ., Αναπληρωτή Καθηγητή  του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αμέριστη συμπαράστασή και βοήθειά τους σχετικά με τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων για την εκπαίδευση της συσκευής μας machine learning. Επίσης, ευχαριστούμε το Εργαστήριο Διδακτικής και Σχολικής Παιδαγωγικής  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη δοκιμαστική 3D εκτύπωση.

Τέλος, τις θερμότερες ευχαριστίες μας οφείλουμε στα παιδιά της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, τα οποία, παρότι είχαν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους, ήταν αυτά που εκπαίδευσαν τους καινούργιους μαθητές και αποτέλεσαν πρότυπα ομαδικότητας και συνεργασίας.

τελικό