1ο Βραβείο και Τιμητικός έπαινος σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου

 

Το απόγευμα του Σαββάτου, 18 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” στα Χανιά η τελετή απονομής βραβείων του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου της χώρας και των ελληνικών σχολείων της ομογένειας, με θέμα: “Η Συνθήκη της Λωζάννης” με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης φέτος. Η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας, Μαρία Σκαμνέλου,  κατέκτησε το 1ο Βραβείο με συνολική βαθμολογία 98/100– το οποίο συνοδευόταν από τιμητική πλακέτα, 1500 ευρώ και βιβλία  για τον Ελευθέριο Βενιζέλο – και η μαθήτριά μας Δέσποινα Δαλάτση κατέκτησε την 11η θέση ανάμεσα σε 63 συμμετοχές κερδίζοντας τιμητικό έπαινο. Στην όμορφη και συγκινητική τελετή στα Χανιά παρέστη και η φιλόλογος του σχολείου μας, κ. Σεβεντεκίδου Κυριακή, η οποία καθοδήγησε τα κορίτσια στην προσπάθειά τους. Στο δοκίμιο της Μαρίας, η Επιτροπή Αξιολόγησης διέκρινε «μια συνθετική εργασία με προσωπικό στοιχείο και ενότητα, η οποία κάνει αναφορά στους πρόσφυγες, τον πολιτισμό, τα γνωρίσματα των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, δίνοντας έμφαση στη σημασία της Συνθήκης».

1

Ευχόμαστε ολόψυχα θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριές μας, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες! Πάντα να συνεχίζουν να προσπαθούν και να πετυχαίνουν όλο και υψηλότερους στόχους! Μας κάνουν περήφανους!

Για τον διαγωνισμό, τονίσθηκε εκ μέρους του Ιδρύματος ότι «μετράει φέτος 21 χρόνια. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά στο σχολικό έτος 2002-2003, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται πλέον στους μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου όλης της χώρας, αλλά και της ομογένειας. Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η θεματική προσέγγιση της ζωής, του έργου και της εποχής του Βενιζέλου με θέματα που σχετίζονται με την προσωπικότητα του Έλληνα πολιτικού, την αποτίμηση της παρουσίας του στην Ελληνική πολιτική σκηνή και το διεθνές περιβάλλον, το έργο των κυβερνήσεων του, ενώ κατά περίπτωση το θέμα του διαγωνισμού συνδέεται και σχετίζεται με ιστορικές επετείους ή με την επικαιρότητα όπως είναι το φετινό. Τα δοκίμια αξιολογούνται από Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων, Φιλολόγων και Ιστορικών ως προς το περιεχόμενο, το ύφος, τη δομή του κειμένου, τη δυνατότητα σύνθεσης και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών».

Για μεγάλη ανταπόκριση των μαθητών και της νεολαίας γενικότερα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης.

«Για μια ακόμη φορά το ίδρυμα τιμά την μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου μέσα από τη νεολαία. Με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που η συμμετοχή των μαθητών της γ’ λυκείου υπήρξε εντυπωσιακή, με δεδομένο ότι η τρίτη λυκείου είναι επιβαρυμένη με τις εισαγωγικές εξετάσεις».

Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε παράλληλα πως αυτή η εκδήλωση δείχνει την απήχηση που έχει το ίδρυμα πανελλαδικά, λέγοντας:

«Έχουμε έναν μαθητή από τα Ιωάννινα, έναν από την Θεσσαλονίκη, έναν από την Αθήνα, έναν από την Σούδα και έναν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αυτό δείχνει πόσο έχει αγαπηθεί αυτός ο θεσμός και πόσο έχει απλωθεί στον χώρο της εκπαίδευσης. Αυτό δείχνει ότι και οι καθηγητές συμβάλλουν και παροτρύνουν τους μαθητές τους να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Είναι για μας μια τεράστια στιγμή, ότι η νεολαία μπορεί και μελετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον άνθρωπο που άλλαξε την μοίρα της χώρας και τα σύνορά της».



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου