Αρχείο ημέρας 06/03/2023

Ημερίδα των υποψηφίων πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Ευρωκοινοβουλίου 2022-2023

.jpg.jpg.jpg

123

Διακρίσεις και πρώτη θέση στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου

Δύο μαθήτριες από το τμήμα Γανθρωπιστικών στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορία Κατεύθυνσης συμμετείχαν στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Δέσποινα Δαλάτση κατέκτησε την 11η θέση και κέρδισε τιμητικό έπαινο. Η Μαρία Σκαμνέλου με το δοκίμιό της για τη Συνθήκη της Λωζάνης κατέκτησε την 1η θέση στο διαγωνισμό και το βραβείο είναι 1000 ευρώ. Η βράβευσή της θα γίνει στις 18 Μαρτίου στα Χανιά όπου θα ταξιδέψει με την κ. Σεβεντεκίδου. Το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος θα καλύψει τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διανυκτέρευση της μαθήτριας και της συνοδού καθηγήτριας. Συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες!

Βραβευμένες «Ρωμανιώτικες Αναμνήσεις» από το Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας

Κι όμως, οι νέοι σήμερα ενδιαφέρονται για την Ιστορία της πόλης μας! Μια εκ βαθέων συζήτηση ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου και στον αξιόλογο συμπολίτη μας Ισαάκ Ντόστη ενέπνευσε την πρωτότυπη ταινία μικρού μήκους «Ρωμανιώτικες Αναμνήσεις» του Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας.

Η ταινία είναι μία από τις πέντε που κέρδισαν βραβείο στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους, με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», τον οποίο συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας.

Τρεις από τους δημιουργούς της ταινίας και ένας επιβλέπων εκπαιδευτικός θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και ευχές και για άλλες ταινίες στο μέλλον!

Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων – 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Βερόνα

Το σχολείο μας με μεγάλη χαρά συμμετείχε για πρώτη φορά στο 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, που έχει γίνει θεσμός και  διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Το Συνέδριο, το οποίο διεξήχθη από τη 1 έως τις 5 Μαρτίου στη Βερόνα, είχε κεντρικό θέμα « Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους».

1

Συνολικά, σαράντα μαθήτριες και μαθητές καθώς και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου με ένα δρώμενο με τίτλο «Αντιγόνη: Ιχνηλατώντας το αποτύπωμά μου στο χρόνο». Αξιοποιώντας αποσπάσματα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, του Μπρεχτ και του Ανούιγ έφεραν επί σκηνής το διαχρονικό ταξίδι της Αντιγόνης στο χώρο και στο χρόνο. Η ερμηνεία των μαθητών υπήρξε καθηλωτική και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων των συνέδρων.

Παράλληλα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα στη Βενετία, τη Βερόνα, το Μπέργκαμο και την Πάντοβα.

Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά, συνεργασία και παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και ευχαριστούμε θερμά το σκηνοθέτη κ. Βασίλη Κονταξή για την πολύτιμη σκηνοθετική καθοδήγηση.

2

Συνέχεια

Παρακολούθηση διδασκαλιών από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τμήματος Φιλολογίας

Αυτές τις μέρες φοιτητές/τριες του 8ου εξαμήνου του τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρακολουθούν διδασκαλίες των φιλολογικών μαθημάτων στο σχολείο και τη 2η εβδομάδα θα διδάξουν φιλολογικά μαθήματα στο τμήμα που είναι ενταγμένοι.

Στόχος της πρακτικής άσκησης είναι η μύηση των φοιτητών/τριών στο ρόλο του διδάσκοντος, στις μεθόδους διδασκαλίας, στην εξοικείωση με τους τρόπους διδασκαλίας, η εμπλοκή στο σχεδιασμό διδασκαλιών υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου εκπαιδευτικού.