Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών

 

Την Δευτέρα 20-2-2023,

υλοποιήθηκε στο σχολείο μας ημερίδα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών αλλά και στην παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των συνανθρώπων μας.

Οι εκπαιδευτές διασώστες, νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων  πραγματοποίησαν  παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πρόληψης με  ομιλίες, παρουσιάσεις, οδηγίες και βιωματικό  σεμινάριο σχετικά  διάφορα ατυχήματα , αλλά και με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης ενός τραυματισμού ή μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας τη κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

 Συμμετείχαν μαθητές της Β Λυκείου – τμήματα Β3 και Β4– καθώς και μαθητές της Α Λυκείου οι οπαίοι έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση κρίσεων από φυσικές καταστροφές. 

 

Η ΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΚΑΒ-166 ή 112 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

o Το τηλέφωνο από το οποίο καλούμε.

o Τι περιστατικό έχει συμβεί;

o Που έγινε το περιστατικό;

o Πόσα είναι τα θύματα;

o Πότε έγινε;

o Ποιος καλεί;

o Άλλες σημαντικές πληροφορίες.

o Κλείνουμε τελευταίοι το τηλέφωνο.

3π1

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

  • Επιβεβαίωση της ασφάλειας σκηνής, του διασώστη και του θύματος.
  1. Έλεγχος ανταπόκρισης του θύματος:
  2. Γονατίζουμε δίπλα του.
  3. Τον πιάνουμε από τους ώμους και τον κουνάμε ελαφρώς.
  4. Του φωνάζουμε «είσαι καλά, είσαι καλά;»
  • Εάν υπάρχει ανταπόκριση είτε λεκτική, είτε με κίνηση μένουμε δίπλα του και βάζουμε το θύμα σε θέση ασφαλείας, καλούμε βοήθεια και επανεξετάζουμε την κατάστασή του.
  • Εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση ξεκινάμε το πρωτόκολλο της βασικής υποστήριξης της ζωής. Την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) .

                     1π 2π

 



Λήψη αρχείου