Βιωματική διδακτική δραστηριότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το τμήμα Α3 του Προτύπου Γενικού Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων πραγματοποίησε επίσκεψη την Πέμπτη 15-12-2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου: «Χρηστήρια ελάσματα του ιερού μαντείου της Δωδώνης. Περιηγήσεις στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», με την συνοδεία των υπευθύνων καθηγητών του προγράμματος, της  καθηγήτριας της Χημείας κ. Μάντζιου Μαρίας και του Φιλολόγου κ. Χασκή Κωνσταντίνου.

1Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου και δη στα χρηστήρια ελάσματα του ιερού  μαντείου της Δωδώνης από την αρχαιολόγο Δρ. κ. Κατσαδήμα Ιουλία. Η αρχαιολόγος μέσω μιας διαδραστικής παρουσίασης ανέλυσε με πληρότητα στους μαθητές το θέμα των χρηστήριων ελασμάτων του ιερού μαντείου της Δωδώνης, ότι δηλαδή τα εν λόγω ελάσματα είναι μικρές μολύβδινες πινακίδες πάνω στις οποίες οι προσκυνητές χάρασσαν τα ερωτήματά τους προς τους θεούς του μαντείου, τον Νάϊο Δία και την Διώνη, ότι τα περισσότερα ερωτήματα ήταν διατυπωμένα σε δωρική διάλεκτο και το σημαντικότερο ότι τα ερωτήματα σχετίζονταν με τα καθημερινά άγχη και τις βιοτικές μέριμνες των απλών ανθρώπων. Η κ. Κατσαδήμα απάντησε στις απορίες των μαθητών και αναπαρέστησε ενώπιόν τους την πιθανή εικόνα του χώρου του μαντείου της Δωδώνης του 3ου αι. π.Χ. με μικρά ομοιώματα οικημάτων του μαντείου. Εν συνεχεία, η ίδια ταξινόμησε τους μαθητές σε ομάδες και τους κάλεσε να φανταστούν και να σχεδιάσουν πιθανά ερωτήματα σύγχρονων προσκυνητών προς το μαντείο – υπό τη μορφή παιχνιδιού – για να εμπεδώσουν καλύτερα τις γνώσεις τους σχετικά με τα ερωτήματα και τις αποκρίσεις του μαντείου της Δωδώνης.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την βιωματική διδακτική δραστηριότητα. Κατά την αποχώρηση των μαθητών το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου τους επέδωσε και βιβλιογραφικό υλικό σχετικά με τα χρηστήρια ελάσματα του μαντείου.