Αρχείο μηνός Δεκέμβριος 2022

Ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 21-12-2022 στο Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων η ημερίδα με θέμα: «Ποια είναι τα δικαιώματά μου». Την εκδήλωση παρακολούθησαν δια ζώσης οι συμμετέχοντες μαθητές του προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» του Πρότυπου ΓΕΛ της Ζωσιμαίας Σχολής  και του ΓΕΛ Ανατολής. Διαδικτυακά συνδέθηκαν σχολικές μονάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Φολέγανδρος, Κέρκυρα) αλλά και το I Liceum Ogólnokształcące im. Kazimierza Jagiellończyka w Sieradzu από την Πολωνία, μέλος του ίδιου προγράμματος στην Ευρώπη.

Το παρόν έδωσαν εκπρόσωπος του Δημάρχου Ιωαννίνων, ο κος Παπαγεωργίου αλλά και η κα Ρούμκου, Σ.Ε.Ε., Υπεύθυνη Παιδαγωγικής Καθοδήγησης του προτύπου ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής.2

Συγκεκριμένα, την εκδήλωση άνοιξε η κα. Έλενα Κουντουρά, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μας μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία μάλιστα απάντησε και σε ερωτήματα που της τέθηκαν από τους μαθητές του πολωνικού σχολείου στα αγγλικά. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα δικαιώματα του παιδιού από τους μαθητές του σχολείου. Τη σκυτάλη πήραν ο κος Κωνσταντίνος Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, ΚΟΚΕΨΥΠΕ Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΙ και η κα Ανδρομάχη Μητροπούλου, MSC, Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Child Mind Institute, οι οποίοι συντόνισαν βιωματικά εργαστήρια σχετικά με το θέμα. Η ημερίδα έκλεισε με καλλιτεχνικά δρώμενα, τα οποία επιμελήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές του Πρότυπου ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής.

1 1 1

Για την καλύτερη διάχυση της δράσης των υποψηφίων Senior & Junior Ambassadors στην πόλη των Ιωαννίνων και στην Περιφέρεια Ηπείρου, δόθηκε σχετική συνέντευξη στις 20-12-22 στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και συγκεκριμένα στην εκπομπή του κυρίου Γιώργου Γκόντζου από εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου.

Βιωματική διδακτική δραστηριότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το τμήμα Α3 του Προτύπου Γενικού Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων πραγματοποίησε επίσκεψη την Πέμπτη 15-12-2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου: «Χρηστήρια ελάσματα του ιερού μαντείου της Δωδώνης. Περιηγήσεις στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», με την συνοδεία των υπευθύνων καθηγητών του προγράμματος, της  καθηγήτριας της Χημείας κ. Μάντζιου Μαρίας και του Φιλολόγου κ. Χασκή Κωνσταντίνου.

1Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου και δη στα χρηστήρια ελάσματα του ιερού  μαντείου της Δωδώνης από την αρχαιολόγο Δρ. κ. Κατσαδήμα Ιουλία. Η αρχαιολόγος μέσω μιας διαδραστικής παρουσίασης ανέλυσε με πληρότητα στους μαθητές το θέμα των χρηστήριων ελασμάτων του ιερού μαντείου της Δωδώνης, ότι δηλαδή τα εν λόγω ελάσματα είναι μικρές μολύβδινες πινακίδες πάνω στις οποίες οι προσκυνητές χάρασσαν τα ερωτήματά τους προς τους θεούς του μαντείου, τον Νάϊο Δία και την Διώνη, ότι τα περισσότερα ερωτήματα ήταν διατυπωμένα σε δωρική διάλεκτο και το σημαντικότερο ότι τα ερωτήματα σχετίζονταν με τα καθημερινά άγχη και τις βιοτικές μέριμνες των απλών ανθρώπων. Η κ. Κατσαδήμα απάντησε στις απορίες των μαθητών και αναπαρέστησε ενώπιόν τους την πιθανή εικόνα του χώρου του μαντείου της Δωδώνης του 3ου αι. π.Χ. με μικρά ομοιώματα οικημάτων του μαντείου. Εν συνεχεία, η ίδια ταξινόμησε τους μαθητές σε ομάδες και τους κάλεσε να φανταστούν και να σχεδιάσουν πιθανά ερωτήματα σύγχρονων προσκυνητών προς το μαντείο – υπό τη μορφή παιχνιδιού – για να εμπεδώσουν καλύτερα τις γνώσεις τους σχετικά με τα ερωτήματα και τις αποκρίσεις του μαντείου της Δωδώνης.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την βιωματική διδακτική δραστηριότητα. Κατά την αποχώρηση των μαθητών το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου τους επέδωσε και βιβλιογραφικό υλικό σχετικά με τα χρηστήρια ελάσματα του μαντείου.

Ανοίγοντας τις πόρτες της Επιστήμης με επίκεντρο το CERN

IMG 9037

 

 

 

 

 

 

 

 



Λήψη αρχείου

Αφιέρωμα εις μνήμην Μαριάννας Θωμοπούλου

Μαθαίνοντας για την απρόσμενη απώλεια της κυρίας Θωμοπούλου, ως μαθητές της κατά το σχολικό έτος 2021-2022, γράψαμε ένα μικρό αφιέρωμα εις μνήμην της.

Ας αποθέσουμε ένα λουλούδι στη μνήμη της αγαπητής καθηγήτριάς μας, Μαριάννας Θωμοπούλου, την οποία πάντα θα θυμόμαστε για:

– το πάθος της και την αφοσίωσή της στο εκπαιδευτικό της έργο

– το συνεχές ενδιαφέρον της για την πρόοδό μας

– το καλύτερο μάθημα λογοτεχνίας και τις συζητήσεις που ακολουθούσαν στην τάξη

– την συμβολή της στην επιτυχία μας στις Πανελλήνιες εξετάσεις

– την προθυμία της να μας βοηθήσει σε γνωστικό και προσωπικό επίπεδο

– το ήθος της

– τη συνέπειά της

– την πίστη που μας έκανε να νιώθουμε για τον εαυτό μας

– τις αστείες στιγμές που περάσαμε στο μάθημα

– την αγάπη της για το μάθημα και τους μαθητές

Ας είναι αιώνια η μνήμη της

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ατόμων με σοβαρές παθήσεις.

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. Φ.152/ 148604/ Α5/30-11-2022 Εγκύκλιο, οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις που ενδιαφέρονται για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, καλούνται να αποστείλουν Αίτηση με τα απαραίτητα  δικαιολογητικά από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022. σε μια από τις Επταμελείς Επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί σε 14 Νοσοκομεία της χώρας.

Επισημαίνουμε ότι η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών στις ανωτέρω ημερομηνίες, λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας (COVID-19), θα πρέπει να γίνει ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή και απόδειξη παραλαβής ή ταχυμεταφορά (courier) σε μία μόνο από τις Επταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων και με καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022. Για το σκοπό αυτό οι υποψήφιοι πρέπει να συμβουλεύονται τα στοιχεία ταχυδρομικής αποστολής από τον συνημμένο στην εγκύκλιο πίνακα και εκτός από την ακριβή διεύθυνση του Νοσοκομείου που θα επιλέξουν, θα πρέπει αναφέρουν  την ένδειξη «Για την Επταμελή Επιτροπή Εξέτασης δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις».



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Συνάντηση γνωριμίας – εργασίας των Junior Ambassadors Epas 2022-23 στο σχολείο μας



Λήψη αρχείου