Δημοσιεύθηκε στην Ολύμπια εν Δίω, Χωρίς κατηγορία

“Όρνιθες” του Αριστοφάνη στα Ολύμπια εν Δίω

Όρνιθες του Αριστοφάνη

από το  3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών

27-9-2016  στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου

DSCN3762

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, επισκεφτήκαμε το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στο οποίο παρακολουθήσαμε δύο παραστάσεις, τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη και τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως εντυπωσιαστήκαμε από τις ερμηνείες των μαθητών, καθώς γνωρίζουμε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πετύχει κανείς να ενσαρκώσει τέτοιου είδους ρόλους, όπως είναι αυτός της ‘’ωραίας Ελένης’’,  λόγου χάρη.

DSCN3763 DSCN3764

Το δικό μου ενδιαφέρον, όπως κι αυτό των περισσότερων συμμαθητών μου, κεντρίστηκε από τη δεύτερη παράσταση που παρακολουθήσαμε. Τους “Όρνιθες”. Πρόκειται για μια κωμωδία του Αριστοφάνη, η οποία παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το 414 π.χ. στα Διονύσια. Ο Αριστοφάνης έγραψε τους το συγκεκριμένο έργο, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την τροπή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Εμείς βέβαια, παρακολουθήσαμε μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του έργου, προσαρμοσμένο στις συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής μας.

Όσον αφορά την υπόθεση, το έργο αναφέρεται σε δύο Αθηναίους φίλους, τον Πεισθέταιρο και τον Ευελπίδη, οι οποίοι επιθυμούν να βρουν το πουλί τσαλαπετεινός, σκοπεύοντας να το ρωτήσουν σε ποια πόλη μπορούσε κανείς να ζήσει ήσυχα, πλούσια και ειρηνικά. Ο τσαλαπετεινός όμως τους απογοήτευσε με την απάντησή του, καθώς τους δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιου είδους πόλη. Ο Πεισθέταιρος τότε, θεώρησε πως θα ήταν καλή ιδέα να ιδρύσει μια πόλη, σε συνεργασία με τον τσαλαπετεινό, η οποία θα ήταν η πόλη των πουλιών, χτισμένη στους αιθέρες. Ανάμεσα δηλαδή στον κόσμο των ανθρώπων και στον κόσμο των θεών. Ο τσαλαπετεινός πείστηκε, και σαν επόμενο βήμα κάλεσε τα πουλιά σε συγκέντρωση, προκειμένου να τους ανακοινώσουν μαζί το σχέδιο του Πεισθέταιρου.

Στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις. Στη συνέχεια, όμως, ο Πεισθέταιρος κατάφερε να πείσει το πλήθος των πουλιών, λέγοντάς τους πως με την ίδρυση της πόλης θα κατάφερναν να αναδειχτούν ρυθμιστές της θεϊκής εξουσίας.

DSCN3766 DSCN3767

Αφού λήφθηκε η απόφαση, ξεκίνησαν οι εργασίες για την οικοδόμηση της πόλης. Έχτισαν τείχη, για να προστατεύουν την πόλη τους και να εμποδίζουν την τσίκνα από τις θυσίες των ανθρώπων να πηγαίνει στους θεούς. Οι θεοί βέβαια, ενοχλήθηκαν από αυτή την εξέλιξη και έστειλαν αγγελιαφόρους στον Πεισθέταιρο, προκειμένου να διαπραγματευτούν. Ο αντιεξουσιαστής όμως Προμηθέας, τον είχε ήδη προειδοποιήσει για τις προθέσεις των θεών, κι έτσι τον προστάτεψε από την εξαπάτηση.

Το έργο τελικά κατέληξε στο γάμο της όμορφης νεαρής θεάς Βασιλείας με τον Πεισθέταιρο, ακολουθώντας τη συμβουλή του Προμηθέα.

Ήταν μια υπέροχη παράσταση η οποία άξιζε πραγματικά. Μας προσέφερε άφθονο γέλιο και χαρά, καθώς επίσης μας μετέδωσε σημαντικά μηνύματα, με τη χρήση της σάτιρας.

Ιωάννα Τσινίκου (Α2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *