της Βάγιας Σιώκα (Α3)
Με αφορμή το διδακτικό σενάριο “Τα φύλα στη Λογοτεχνία” στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, παρακολουθήσαμε πρόσφατα την ταινία του Παντελή Βούλγαρη, “Νύφες”. Η πολυβραβευμένη ταινία σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη διαδραματίζεται το 1922 πάνω σε ένα υπερωκεάνιο με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το πλοίο υπάρχουν 700 γυναίκες από την Ελλάδα, την Ρωσία και την Αρμενία που ταξιδεύουν με σκοπό να παντρευτούν άνδρες που γνωρίζουν μονό από φωτογραφίες. Μία από αυτές τις γυναίκες είναι και η Νίκη από την Σαμοθράκη, μια μοδίστρα που ταξιδεύει για να παντρευτεί τον Πρόδρομο και να αποκαταστήσει έτσι την τιμή της οικογένειάς της, μιας και η μεγαλύτερη αδερφή της δεν τα κατάφερε και γύρισε πίσω. Στο πλοίο αυτό ταξιδεύει και ένας χρεοκοπημένος αμερικανός φωτογράφος, ο Νόρμαν Χάρις, που εγκαταλείπει την κάλυψη του πολέμου και επιστρέφει στην πατρίδα του. Δύο άνθρωποι τόσο διαφορετικοί γνωρίζονται και ερωτεύονται. Ο Νόρμαν αποφασίζει να φωτογραφίσει όλες τις κοπέλες που προορίζονται για νύφες.
Όμως η ιστορία περιπλέκεται, όταν μαθαίνουν πως ο καπετάνιος μαζί με έναν προαγωγό συστηματικά εκδίδουν τις ρωσίδες υποψήφιες νύφες. Παράλληλα, ο ανιψιός του καπετάνιου ερωτεύεται μια ρωσίδα νύφη και η φίλη της Νίκης, Χαρώ, δεν αντέχει άλλο τον πόνο για τον έρωτα που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω και αυτοκτονεί, ενώ και άλλοι επιβάτες του πλοίου διασταυρώνουν τις ζωές τους.
Η ταινία “Νύφες” είναι δραματική και ηθογραφική. Σε αυτήν την ταινία μπορούμε να διακρίνουμε την θέση της γυναίκας εκείνη τη εποχή. Βλέποντας τις γυναίκες αυτές να είναι “νύφες διά αλληλογραφίας”, βιώνουμε ένα συναίσθημα θλίψης και συμπόνιας, γιατί είναι υποταγμένες στη μοίρα τους και γνωρίζουν πως αυτό το ταξίδι είναι χωρίς επιστροφή και πρέπει να σταθούν στα ποδιά τους για να αντιμετωπίσουν αυτό που τους επιφυλάσσει η μοίρα.
https://www.youtube.com/watch?v=XSLfRdziVuw