Δημοσιεύθηκε στην Λογοτεχνία

VictoriaHislop, Το νησί

Συγγραφέας: VictoriaHislop

Τίτλος: Το νησί

Εκδόσεις: Διόπτρα/130η έκδοση, Απρίλιος 2007, Αθήνα

Κατηγορία: Μυθιστόρημα

tonisi_cover

Το Νησί είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές και πολυδιαβασμένο βιβλίο, που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Η υπόθεση εξελίσσεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νησί της Σπιναλόγκα, όπου εξόριζαν τους λεπρούς από όλη την Κρήτη.Το βιβλίο καταφέρνει να σε κρατάει σε αγωνία καθώς ο θάνατος αργά αργά πλησιάζει τους πρωταγωνιστές. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η θεραπεία για την λέπρα τελικά ήρθε, αντίθετα με τους ανθρώπους εκείνης της εποχής που την θεωρούσαν ανίατη νόσο, αλλά η αγωνία έγκειται αλλού: στο ποιοι από τους χαρακτήρες του βιβλίου θα προλάβουν να σωθούν και ποιοι θα πεθάνουν.

Η Βρετανίδα Βικτώρια Χίσλοπ είναι μια αξιόλογη συγγραφέας που γράφει πολύ ζωντανά και σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του βιβλίου με τέτοιον τρόπο που νιώθεις ότι γνωρίζεις καιρό. Καταφέρνει να κάνει την πλοκή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πατώντας πάνω σε ένα πραγματικό και τραγικό γεγονός, αυτό της λέπρας, εμπλουτίζοντάς το επιτυχώς με τα ανθρώπινα πάθη και τις ανησυχίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρόλο που το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο (500 σελίδες), διαβάζεται ευχάριστα και γρήγορα.images (1)

Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που το νησί έγινε τόσο δημοφιλές στην χώρα μας είναι επειδή προβάλει μια πτυχή της ιστορίας μας που δεν ήταν καθόλου γνωστή στον πολύ κόσμο. Μια ιστορική πραγματικότητα που μας φαντάζει τόσο ακραία, ώστε μας φαίνεται σαν μακρινό παραμύθι, κάτι που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι κάποτε υπήρξε. Το Νησί έχει φυσικά και μια επιπλέον σημασία για εμάς τους Έλληνες, λόγω της τουριστικής προβολής που εξασφαλίζει για την χώρα μας και ιδίως για την Κρήτη.

Έτσι, λοιπόν, «Το Νησί» είναι ένα εξαίρετο βιβλίο που ο καθένας θα πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του!

Βασιλική Νάκα,  Β1

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *