Επιμένω σ’ έναν άλλο κόσμο.
6 Νοέ 2023

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών

Συντάκτης: Κων/νος Βούλγαρης | Κάτω από: Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα

1wwΗ έκθεση στην Ακαδημία Αθηνών συστήνει ξανά στο κοινό τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, έναν ωραίο, ευγενή, πράο άνθρωπο, σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα, σεναριογράφο, στιχουργό, ραδιοφωνικό παραγωγό, επίτιμο διδάκτορα πολλών Σχολών, Ακαδημαϊκό και παρασημοφορημένο, από τον ΠτΔ Κωστή Στεφανόπουλο, με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

Στην έκθεση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την Ακαδημία Αθηνών, από το προσωπικό αρχείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (χειρόγραφα, φωτογραφίες, σπάνιες εκδόσεις, δίσκοι μουσικής, αφίσες), αδημοσίευτο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών, καθώς και υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

Προβάλλεται η ταινία «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η ζωή και το έργο του», μια παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Παράλληλα, εκτίθενται τα άπαντα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να τα φυλλομετρήσουν.

Ο θεαan1τής ανακαλύπτει για πρώτη φορά ανάμεσα στο σπάνιο εκθεσιακό υλικό και άγνωστες πλευρές από την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου συμπεριλαμβανομένων των λογοκριτικών παρεμβάσεων, όπως προκύπτουν από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όπου διασώζεται το αρχειακό αποτύπωμα του κρατικού μηχανισμού προληπτικής λογοκρισίας, κυρίως, της περιόδου 1950–1974, υλικό που αποκαλύπτει τις παρεμβάσεις και τα εμπόδια που συναντούσαν ο Καμπανέλλης και άλλοι δημιουργοί στην καλλιτεχνική τους έκφραση. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι λογοκριμένοι στίχοι του Καμπανέλλη από τη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της κ. Λουΐζας Καραπιδάκη, ιστορικού τέχνης και υπεύθυνης Μουσειακής Συλλογής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

ρ

1699455312946

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s3

Ετικέτες: , , , , ,

Τα σχόλια είναι κλειστά.