Τίτλος (-να είναι σύντομος και ακριβής, -να απεικονίζει όλα τα σημεία της έρευνας, -τι μελετήθηκε και τι όχι)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
(-εισαγωγή -τι πραγματεύεται η έρευνα -ποια τα όρια της έρευνας
-ποιες είναι οι μεταβλητές)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ
(-γιατί γίνεται η έρευνα – που θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ
(-τι έχει γίνει μέχρι σήμερα -ποια τα κοινωνικά αποτελέσματα της παρούσας έρευνας)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
(-διαμόρφωση της υπόθεσης με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
(-ποιοι είναι -γιατί δεν επηρεάζουν)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
(-αριθμός πειραμάτων -χρονική διάρκεια πειραμάτων)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ
(-ο τρόπος οργάνωσης -ο τρόπος διεξαγωγής των πειραμάτων
-πίνακας των τιμών των μεταβλητών)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ8ο: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
(-διάγραμμα -συμπεράσματα -συσχέτιση με την υπόθεση που τέθηκε)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
(-βελτίωση του ίδιου τομέα -σε συναφείς τομείς )
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10ο: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
(Τίτλος, επίθετο, όνομα, εκδοτικός οίκος, τόπος, έτος)
Παράδειγμα:
(η προσθήκη φωτογραφιών στην ερευνητική εργασία κρίνεται αναγκαία)
5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Τμήμα: Γ’5
Ομάδα: Α’
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Όνομα: Κατερίνα Κοντογιάννη
Θέμα: Η ανάπτυξη των φυτών μαρουλιού σε σχέση με την ποσότητα λίπανσης
Κεφάλαιο 1ο :Παρουσίαση Προβλήματος
–Πρόβλημα: Χρειάζεται λίπανση για την άριστη ανάπτυξη των μαρουλιών; Πόση;
-Μεταβλητές:
Οι μεταβλητές που ασχολήθηκα στο πείραμα είναι οι εξής:
Ανεξάρτητη: Ποσότητα Λιπάσματος
Με τον γενικό όρο λίπασμα αναφέρεται οποιαδήποτε ουσία, φυσική ή τεχνητά παρασκευασμένη,που βελτιώνει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των φυτών. Τα λιπάσματα είτε ενισχύουν τη φυσική περιεκτικότητα του εδάφους σε ορισμένα χημικά στοιχεία είτε αναπληρώνουν τις ποσότητες αυτών των στοιχείων που απορροφήθηκαν από φυτά προηγουμένων γενεών.Ετσι το λίπασμα είναι απαραίτητo για να μπορούν τα φυτά να διατηρούνται εύρωστα και υγιή. Ωστόσο, τα φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για λίπανση, αφού με το τακτικό πότισμα το έδαφός τους χάνει σταδιακά τα θρεπτικά του στοιχεία.
Τα είδη των λιπασμάτων
Πλήρη λιπάσματα λέγονται όσα περιλαμβάνουν τα τρία σημαντικότερα στοιχεία, δηλαδή άζωτο, φώσφορο και κάλιο, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Εκτός από τα πλήρη, υπάρχουν και λιπάσματα που περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους δευτερεύοντα στοιχεία, όπως π.χ. σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, τα οποία χρειάζονται αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα.
Οργανικά αποκαλούνται τα λιπάσματα που προέρχονται από ζωικές/φυτικές ύλες σε αποσύνθεση, όπως είναι π.χ. η κοπριά, ενώ χημικά αποκαλούνται τα λιπάσματα που προέρχονται από τη σύνθεση στοιχείων μέσα από χημική επεξεργασία.
Όλα τα λιπάσματα, είτε είναι οργανικά είτε χημικά, μπορεί καποιος να τα προμηθευτεί σε στερεή ή υγρή μορφή. Τα στερεά υπάρχουν σε σκόνη ή κόκκους και απλώνονται στο έδαφος. Τα υγρά λιπάσματα είναι πιο πρακτικά στη χρήση τους, αποδεσμεύουν γρηγορότερα τα θρεπτικά τους στοιχεία, αλλά απαιτούν πιο συχνή εφαρμογή. Είναι λιπάσματα κατάλληλα για γλάστρες καιζαρντινιέρες.
Εξαρτημένη: Ανάπτυξη των φυτών μαρουλιού
Το μαρούλι είναι ίσως το πιο δημοφιλές λαχανικό, διαθέσιμο όλο τον χρόνο. Καλλιεργείται εύκολα, έχει πολλές ποικιλίες, χρειάζεται ελάχιστο χώρο και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Είναι φυλλώδες λαχανικό που ευδοκιμεί σε δροσερά κλίματα και μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Σε εύφορο χώμα μπορεί να αναπτυχθεί σχετικά γρήγορα, φτάνοντας σε καλό μέγεθος σε 4 με 6 εβδομάδες, ανάλογα με την ποικιλία και το κλίμα της περιοχής. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης με μήκος έως μισό μέτρο. Τα φύλλα του βγαίνουν από το βλαστό που είναι κοντός χρώματος ανοικτοπράσινου ή βαθυπράσινου. Τα μαρούλια είναι λεία, στρογγυλά ή κατσαρά.Η άνθηση του μαρουλιού γίνεται σταδιακά και οι καρποί του βγαίνουν 10-15 μέρες μετά την άνθηση. Τα μαρούλια πολλαπλασιάζονται με σπόρο. Η σπορά γίνεται σε φυτώρια και σε 15 περίπου μέρες τα φυτάρια είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Για την επιτυχία στην καλλιέργεια πρέπει να υπάρχει αρκετή εδαφική υγρασία, καλός φωτισμός και δροσερές νύχτες.
Τα μαρούλια φυτεύονται σε καλά σκαμμένο και αφράτο χώμα στο οποίο έχει από πριν προστεθεί άφθονη χωνεμένη κοπριά ή χούμος .Το χώμα θέλει συχνό σκάλισμα, ακόμα και μετά το φύτεμα. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλα τα κλίματα, δεν ανέχεται όμως την υπερβολική ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με μεγάλη ζέστη και χρειάζεται αρκετό νερό. Μεγάλος εχθρός του είναι τα σαλιγκάρια που καταβροχθίζουν τα φύλλα του. Επίσης, προσβάλλεται εύκολα από περονόσπορο και γι’ αυτό δεν καλλιεργούμε το μαρούλι κοντά σε πατάτα που είναι εξ’ ίσου ευαίσθητη. Άλλοι εχθροί του είναι οι αφίδες, οι θρίπες, οι κάμπιες και διάφοροι μύκητες που προκαλούν σάπισμα στα φύλλα και στον βλαστό του μαρουλιού.
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες μαρουλιού που μπορούν να διακριθούν σε 4 βοτανικές ποικιλίες.
1.Ο φυλλώδης τύπος, στον οποίο τα φύλλα σχηματίζονται σαν ρόδα και δεν έχουν κεφαλή. Φύονται κατά δεκάδες και ανανεώνονται όταν τα πρώτα φύλλα κοπούν. Είναι κατσαρά ή μοιάζουν με της βελανιδιάς. Το χρώμα τους είναι πράσινο, ανοιχτό πράσινο ή και κόκκινο.
2.Ο κεφαλωτός τύπος, με παχιά, μαλακά φύλλα που σχηματίζουν μία συμπαγή κεφαλή.
3.Ο τύπος μαρουλιού-σπαραγγιού με στενά φύλλα και παχύ σαρκώδη βλαστό.
4.Ο τύπος ρωμάνα με λεία σκληρά και ανορθωμένα φύλλα που σχηματίζουν ψηλή κεφαλή. Έχουν πολύ λεπτή γεύση και η υφή τους είναι τραγανή.
Κεφάλαιο 2ο:Παρουσίαση Σκοπού που εξυπηρετεί η έρευνα
Σκοποί:
-Να αποδείξω ότι η λίπανση επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών μαρουλιού
-Να βρω την άριστη ποσότητα λιπάσματος για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μαρουλιού
-Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μονάδες καλλιέργειας μαρουλιών για να αυξηθούν τα κέρδη τους, αφού η ποιότητα των μαρουλιών θα είναι καλύτερη και θα υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός .
Κεφάλαιο 3ο :Παρουσίαση κοινωνικών αναγκών που εξυπηρετεί η έρευνα
Α. Υποσιτισμός
Υποσιτισμός είναι η λήψη λιγότερης τροφής από την κανονική ποσότητα, με αποτέλεσμα να μην τρέφεται καλά ο οργανισμός και να μην αναπτύσσεται ομαλά το σώμα .Περίπου το 30% του πληθυσμού της γης πάσχει από πείνα και υποσιτισμό. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να λαμβάνουν κανονική διατροφή με την αναγκαία ενέργεια και τα ουσιώδη θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να έχουν μια υγιή και δραστήρια ζωή.Οι άνθρωποι νιώθουν αδύνατοι και ληθαργικοί. Η ικανότητα τους για εργασία μειώνεται και αυτό επηρεάζει την οικονομία. Αυτό με τη σειρά του συντείνει στην πείνα και τη φτώχεια που βασανίζει τις οικογένειες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει το πρόβλημα.Το αποτέλεσμα είναι η ανυπολόγιστη απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού και κοινωνικής ανάπτυξης. Οι καταστρεπτικές ασθένειες και ο θάνατος συμπληρώνουν την θλιβερή εικόνα που προκύπτει και που μαστίζει τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.195 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υποφέρουν από τις επιπτώσεις του υποσιτισμού, το 90 τοις εκατό των οποίων ζουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία. Ο υποσιτισμός ευθύνεται για το ένα τρίτο των 8,8 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μάχονται εδώ και χρόνια κατά του παιδικού υποσιτισμού προσπαθώντας να κρατήσουν στη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Αν βρεθεί η κατάλληλη λίπανση, θα παράγονται μεγάλες ποσότητες μαρουλιών που θα τροφοδοτούν τις χώρες που υποφέρουν από υποσιτισμό.
Β. Μείωση τιμής γεωργικών προϊόντων
Τα γεωργικά προϊόντα παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρολό στην ζωή των ανθρώπων. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αγοράζει τα φρούτα και λαχανικά που χρειάζεται. Όμως οι τιμές για κάποιους είναι πολύ υψηλές αφού η ζήτηση είναι μεγαλύτερη αλλά η ποσότητα παραγωγής είναι μικρότερη από όσο χρειάζεται. Έτσι, η σωστή ποσότητα λιπάσματος θα βοηθήσει στο να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες γεωργικών προϊόντων και με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η τιμή και θα μπορούν να τα αγοράζουν περισσότεροι άνθρωποι. Τέλος, η ποιότητα αυτών των προϊόντων θα είναι ακόμα καλύτερη.
Γ. Ρύπανση των υδάτων
Με τον όρο ρύπανση υδάτων εννοούμε κάθε άμεση ή έμμεση εισαγωγή ουσιών ή ενέργειας στο υδάτινο περιβάλλον που έχει βλαβερή επίδραση στους οργανισμούς, είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και τέλος αλλοιώνει την ποιότητα του νερού και υποβαθμίζει τις δυνατότητες χρήσης του.Η ρύπανση των υδάτων δημιουργείται με την απελευθέρωση στο υδάτινο περιβάλλον ουσιών οι οποίες είτε διαλύονται είτε κατακάθονται στον πυθμένα και οι οποίες επιφέρουν αλλαγή στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά των επιφανειακών νερών.Οι ρύποι αυτοί είναι πάρα πολλοί και αυτό διότι στον υδάτινο ορίζοντα καταλήγουν και οι ρύποι από την ρύπανση της ατμόσφαιρας και την ρύπανση του εδάφους, μέσω των βροχών και της απορροής.Οι σημαντικότερες πηγές ρύπανσης είναι τα βιομηχανικά απόβλητα, οι βιομηχανικές διαδικασίες, τα αστικά λύματα και οι γεωργικές δραστηριότητες.Επομένως λίμνες, ποτάμια και θάλασσες αποτελούν τους φυσικούς οχετούς που δέχονται χιλιάδες χημικές ουσίες, προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας και καταναλώσεων, βαρέα μέταλλα, εντομοκτόνα, πλαστικά, απορρυπαντικά και άλλες τοξικές ουσίες.Η ρύπανση που προκαλείται από τις γεωργικές δραστηριότητες, αφορά τη ρύπανση από τα λυπάσματα, που έχει σχέση με τον ευτροφισμό των νερών και τη ρύπανση από τα φυτοφάρμακα.Οι λίμνες εμπλουτίζονται με την απορροή φωσφορικών λιπασμάτων και έτσι τα φύκια τους αναπτύσσονται τόσο και καταναλώνουν τόσο οξυγόνο που τα ψάρια και γενικά οι ζωντανοί οργανισμοί να μη μπορούν να ζήσουν. Παράλληλα τα φωσφορικά άλατα μεταφερόμενα από τους ποταμούς στις ακτές της θάλασσας, προκαλούν έντονη αύξηση του φυτοπλαγκτόν, με τις ανάλογες επιπτώσεις στα ψάρια και τους άλλους ζωϊκούς οργανισμούς. Προφανείς είναι και οι συνέπειες για την αλιεία. Επίσης από τις γεωργικές δραστηριότητες, εκτός από τη ρύπανση των επιφανειακών νερών μέσω της επιφανειακής απορροής με τα νερά της βροχής, ρυπαίνονται και τα υπόγεια νερά από τη στράγγιση των νερών άρδευσης των αγρών.Άρα με την κατάλληλη ποσότητα λιπάσματος που θα ασχοληθεί αυτή η έρευνα, δεν θα μολύνονται σε μεγάλες ποσότητες οι υδάτινοι πόροι.
Κεφάλαιο 4ο : Διαμόρφωση της υπόθεσης της έρευνας
Σύμφωνα με τις γνώσεις που έχω μέχρι τώρα, υποθέτω ότι η καλύτερη ποσότητα λιπάσματος για τα φυτά μαρουλιού και γενικά για κάθε φυτό είναι μια μέση ποσότητα επειδή η μέγιστη ποσότητα έχει μια μεγάλη πιθανότητα να κάψει τα φύλλα του μαρουλιού ενώ χωρίς καθόλου λίπασμα η ανάπτυξη του φυτού δεν θα είναι όπως πρέπει, αφού δεν θα έχει απορροφήσει τα σημαντικά συστατικά που θα έπαιρνε από το λίπασμα. Οπότε η μέση ποσότητα που θα χρησιμοποιήσω είναι 1 καπάκι ανά 4 ημέρες. Η υπόθεση μου θα διαψευσθεί ή θα επιβεβαιωθεί με τη πειραματική έρευνα που θα ακολουθήσει.
Κεφάλαιο 5ο : Παράμετροι που θεωρούμε ότι δεν επηρεάζουν την έρευνα
Οι παράγοντες που δεν επηρεάζουν την έρευνα είναι:
ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ
Η ηλιακή ακτινοβολία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο υπάρχουν φυτά τα οποία αγαπούν και εξαρτώνται από την ηλιοφάνεια και άλλα τα οποία προτιμούν περισσότερο τα σκιερά μέρη για να αναπτυχθούν περισσότερο. Τα μαρούλια θα τοποθετηθούν όλα στο ίδιο σημείο, έτσι ώστε να υπάρχει η ίδια ποσότητα φωτός.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Έπειτα η θερµοκρασία είναι ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη ενός φυτού. Η ιδανική θερµοκρασία ποικίλει βέβαια ανάλογα µε το είδος του φυτού αλλά σίγουρα ο παράγοντας θερµοκρασία είναι καθοριστικός για το επίπεδο και την ταχύτητα ανάπτυξης του φυτού. Όλα τα μαρούλια θα τοποθετηθούν σε χώρο με ίδια θερμοκρασία.
ΕΔΑΦΟΣ
Τα φυτά µπορούν να µεγαλώσουν σε διάφορους τύπους εδαφών, µείγµατα εδαφών ή µείγµατα οργανικής ουσίας και πρόσθετων υλικών χωρίς έδαφος. Το µείγµα της καλλιέργειας πρέπει να είναι οµοιόµορφης υφής, να κατακρατεί -21- αρκετό νερό, να στραγγίζει καλά, να είναι πορώδες και καλώς αεριζόµενο και να είναι απαλλαγµένο από έντοµα και µύκητες εδάφους. ∆εν είναι ανάγκη να έχει θρεπτικές ουσίες, γιατί αυτές µπορούν να προµηθευτούν και µε την λίπανση. Όπως αντιλαµβανόµαστε λοιπόν το έδαφος επηρεάζει την υγιή ανάπτυξη ενός φυτού. Όλες οι γλάστρες θα έχουν το ίδιο χώμα.
ΥΓΡΑΣΙΑ
Η υγρασία όπως και η ηλιοφάνεια επηρεάζει την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Μπορεί να λειτουργήσει θετικά ή και αρνητικά αντίστοιχα ανάλογα με το φυτό που χρησιμοποιείται. Ο συγκεκριμένος χώρος που θα βρίσκονται τα μαρούλια , δε θα έχει υγρασία.
ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΟΣ ΦΥΤΟΥ
Σίγουρα το στάδιο ανάπτυξης ενός φυτού παίζει κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη ενός φυτού. Όλα τα μαρούλια θα βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών και για δική μας ευκολία θεωρούµε ότι οι παραπάνω παράγοντες δεν επηρεάζουν τα αποτελέσµατα της έρευνας. Έτσι θα χρησιμοποιηθούν μαρούλια που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης, με το ίδιο χώμα και θα τοποθετηθούν σε χώρο με την ίδια θερμοκρασία και ηλιοφάνεια. Έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας.
Κεφάλαιο 6ο : Παράγοντες που επηρεάζουν την αξιοπιστία της έρευνας
Η αξιοπιστία της έρευνας αυτής περιορίζεται επειδή δεν υπάρχουν κάποιες κατάλληλες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα οι παράγοντες που επηρεάζουν την έρευνα είναι οι εξής:
– Η χρονική διάρκεια στη οποία εκτελέστηκαν τα πειράματα.
Συγκεκριμένα όσο λιγότερο διαρκεί η έρευνα τόσο περισσότερη αξιοπιστία υπάρχει στη έρευνα. Ο χρόνος που αυτή η έρευνα διήρκησε ήταν 3 εβδομάδες.
–Ο αριθμός των επαναλήψεων.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των επαναλήψεων τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα για να γίνει λάθος. Οι τιμές της ανεξάρτητης μεταβλητής μου αποφάσισα να είναι τρεις. Το πείραμα επαναλήφθηκε 3 φορές. Άρα συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 9 φυτά μαρουλιών.
Κεφάλαιο 7ο : Περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθήθηκε
Αρχικά πήγα σε ένα μαγαζί που πουλάει φυτά και αγόρασα μια σακούλα χώμα, εννιά γλάστρες ιδίου μεγέθους, εννιά μαρούλια που βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης άρα και στο ίδιο μέγεθος και ένα μπουκάλι με υγρό λίπασμα. Το λίπασμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν βιολογικό κατασκευασμένο από φύκια, το οποίο είχε το όνομα ACADIAN. Στη συνέχεια, μεταφύτευσα τα μαρούλια στις γλάστρες και τα τοποθέτησα στο ίδιο ακριβώς σημείο έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλοι παράγοντες που πρέπει να αναλύσω. Ανά τέσσερις ημέρες πρόσθετα στο φυτό μεσαίας ποσότητας ένα καπάκι λίπασμα σε κάθε ομάδα. Στο φυτό με την καθόλου λίπανση πρόσθετα μόνο νερό και στο φυτό με την μέγιστη λίπανση πρόσθετα τρία καπάκια λίπασμα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούσα για περίπου τρεις εβδομάδες. Το πείραμα ξεκίνησε στις 8 Φεβρουάριου και τελείωσε στις 26 αφού κάποια φυτά καταστράφηκαν εντελώς.
Εξαγωγή συμπερασμάτων μέσα από πίνακα:
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ | ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ | Μ.Ο | ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ | Μ.Ο | ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ |
Α)Καθόλου λίπασμα | 1ο 6cm
2ο 8,3cm 3ο 7,2cm |
7,1cm | 1ο 8cm
2ο 9,5cm 3ο 8,5cm |
8,6cm | 1,5cm |
Β)1καπακι/4
ημέρες |
1ο 8,5cm
2ο 7cm 3ο 9cm |
8,1cm | 1ο 15cm
2ο 13cm 3ο 16cm |
14,6cm | 6,5cm |
Γ)3καπακια/4
ημέρες |
1ο 9cm
2ο 8cm 3ο 8cm |
8,3cm | 1ο 0cm
2ο 0cm 3ο 0cm |
0cm | 0cm
Αφού τα φυτά ξεράθηκαν |
Κεφάλαιο 8ο : Αποτελέσματα και Συμπεράσματα
Απεικονίζω με διάγραμμα τα στοιχεία, βγάζω συμπεράσματα και συγκρίνω:
Μέσα από το παραπάνω γράφημα καταλαβαίνουμε ότι η υπόθεση μου επιβεβαιώθηκε. Τα μαρούλια της ομάδας Β αναπτύχθηκαν περισσότερο από τα μαρούλια των άλλων ομάδων. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η άριστη ποσότητα είναι ένα καπάκι λιπάσματος . Επίσης, βλέπουμε ότι τα τρία καπάκια καίνε τα φυτά και τα καταστρέφουν, τα φύλλα τους κιτρινίζουν και μαραίνονται. Τέλος, τα φυτά τις ομάδας Α αναπτύχθηκαν λίγο αλλά όχι όσο θα έπρεπε μετά από περίοδο τριών εβδομάδων.
Κεφάλαιο 9ο : Προτάσεις συμπληρωματικής έρευνας
-Να ερευνηθεί η επίδραση διαφορετικών παραγόντων όπως είναι η υγρασία, η ηλιοφάνεια , το έδαφος στην ανάπτυξη των φυτών μαρουλιού
-Να γίνει η ίδια έρευνα και σε άλλα είδη φυτών
Κεφάλαιο 10ο : Βιβλιογραφία
1.http://www.vita.gr/mindandbody/garden/article/10243/lipasma-h-trofh-twn-fytwn/
2.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1
3.http://www.viologika.gr/viologika-maroulia.php
4.http://www.ftiaxno.gr/2013/01/blog-post_14.html
5.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9
6.https://medlook.net/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%94%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B1/index.php?option=com_flexicontent&view=item&id=1155
7.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
9.http://www.elzoni.gr/html/ent/081/ent.49081.asp
11.http://www.aeroponic.gr/egkyklopaideia-wiki/23-paragontes-pou-ephreazoun-thn-anaptyksh.html
ειναι μια τελεια ιστορια