Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους…

Μεταλλαγμένα στο πιάτο μας!
23/2/2012: Άρθρο του Νίκου Χαραλαμπίδη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Μπαίνουν από το αγαπημένο τους (αφύλαχτο) παράθυρο: τις ζωοτροφές. Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, είναι αδιάφορο αν το σύστημα μπάζει από τις γαλακτοβιομηχανίες, τους παραγωγούς γάλακτος, τις εταιρίες ζωοτροφών ή τους πιστοποιητικούς οργανισμούς. Ο καταναλωτής άλλωστε τη μάρκα ξέρει, τη μάρκα εμπιστεύεται. Και την πληρώνει.

Το γεγονός είναι ότι το σύστημα αποδεικνύεται – και πάλι – διάτρητο. Το θέμα είναι ότι σε περίοδο κρίσης εξάγουμε γύρω στα 500 εκατομμύρια το χρόνο για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το σταματήσουμε. Και όχι μόνο. Μπορούμε να επενδύσουμε στην καλλιέργεια ντόπιας ζωοτροφής, στηρίζοντας την ανάπτυξη και εξασφαλίζοντας επιτέλους μη μεταλλαγμένη ζωοτροφή στη χώρα

Στην Greenpeace, έχοντας πάντα στο πλευρό μας τον κόσμο που μας στηρίζει, πολεμάμε στη χώρα μας 16 χρόνια τώρα, τα μεταλλαγμένα και τα μονοπωλιακά μεγαθήρια που τα προωθούν. Έτσι και τώρα, πήραμε (οι ακτιβιστές της Greenpeace) τυχαία δείγματα ζωοτροφών από αρκετές φάρμες ανά την Ελλάδα και στη συνέχεια τα στείλαμε για ανάλυση σε εξειδικευμένο και διαπιστευμένο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όσα από τα δείγματα υπήρχε σόγια, αυτή ήταν μεταλλαγμένη. Και δεν ήταν ούτε 1 ούτε 2 τα δείγματα, άρα δεν μιλάμε για «ατύχημα».

Στη συνέχεια ταυτοποιήσαμε τις φάρμες με τις εταιρίες γάλακτος στις οποίες καταλήγει το γάλα. Εκεί, είχαμε τη δεύτερη μεγάλη έκπληξη: τα δείγματα προέρχονταν από εταιρίες που δηλώνουν στη συσκευασία ή στο site τους ότι τα προϊόντα τους δεν παράγονται από ζώα που τρέφονται με μεταλλαγμένα. Η συνέχεια αυτονόητη. Δίνουμε, φυσικά, τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα.

Αντί όμως της αυτονόητης δέσμευσης των εταιριών που ταυτοποιήθηκαν με τα μεταλλαγμένα, ξεκινά ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων που ελπίζω ότι θα τελειώσει σύντομα. Οι εταιρίες επιλέγουν να «πυροβολούν τον αγγελιοφόρο» και να αναζητούν τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους για να σταματήσουν τη συνεργασία μαζί τους. «Καθαρίζοντας» έτσι τη μάρκα τους και όχι την παραγωγή τους. Προωθούν διαβεβαιώσεις και σκαναρισμένες πιστοποιήσεις, αλλά τσιμουδιά για το πάπλωμα.

Ο χρόνος είναι χρήμα λένε. Από το να αναλωνόμαστε σε ανταλλαγή ανακοινώσεων, είναι καιρός πια οι εταιρίες να δουν πώς μπορούν να γίνουν μέρος της αυτονόητης – υπεύθυνης – λύσης. Η δημιουργία επίσημου σήματος – πρότυπου για τα ζωικά προϊόντα είναι το πρώτο μεταβατικό βήμα. Ας το διεκδικήσουν λοιπόν από το Υπουργείο, για να προχωράμε. Το ουσιαστικό όμως βήμα που περιμένουμε όλοι, είναι η στροφή στη χρήση ντόπιων μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, την απασχόληση, το αγροτικό ισοζύγιο κ.ο.κ.

Νίκος Χαραλαμπίδης

Γενικός Διευθυντής της Greenpeace

Απάντηση στη δημοσίευση της Greenpeace με τίτλο «Μεταλλαγμένα στη Διατροφή μας»

Σε συνέχεια ανακοίνωσης που εξέδωσε η Greenpeace ισχυριζόμενη ότι προϊόντα της ΔΕΛΤΑ προέρχονται από αγελάδες που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, η ΔΕΛΤΑ δηλώνει υπεύθυνα τα εξής:

Η ΔΕΛΤΑ εφαρμόζει επί σειρά ετών Πρότυπο Σύστημα Ελέγχου των ζωοτροφών, πιστοποιημένο από την SGS, έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους φορείς επιθεωρήσεων, ελέγχων και πιστοποιήσεων στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει ότι δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές στις φάρμες με τις οποίες συνεργάζεται.

Η ΔΕΛΤΑ και οι κτηνοτρόφοι της έχουν κοινό στόχο να προσφέρουν στους καταναλωτές ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα με την τήρηση όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων. Ως εκ τούτου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεργασία με τη ΔΕΛΤΑ αποτελεί η δέσμευση του κτηνοτρόφου ότι δεν χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και ότι ανταπεξέρχεται στις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που ορίζονται από την Εταιρεία.

Τέλος, κάνοντας ένα ακόμα βήμα, με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλεια των καταναλωτών, η ΔΕΛΤΑ είναι η μόνη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που διεξάγει συνεχείς ελέγχους και στο αναγνωρισμένο επιστημονικά Πρότυπο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας που διαθέτει.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας, έγκυρο και διαφανές, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Πρωταρχικό μας μέλημα, που διέπει κάθε μας δράση, είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, δέσμευση που τηρούμε επί σειρά ετών.

ΜΕΒΓΑΛ-Απάντηση στην ανακοίνωση της Greenpeace

Αναφορικά με την ανακοίνωση της οργάνωσης Greenpeace, ότι το γάλα που χρησιμοποιεί η ΜΕΒΓΑΛ παράγεται από αγελάδες που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές, δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα εξής:

Η ΜΕΒΓΑΛ είναι πλήρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών αλλά και τη χρήση μη-μεταλλαγμένων πρώτων υλών, εφαρμόζει, εδώ και πολλά χρόνια Σύστημα Διαχείρισης, σύμφωνα με το ιδιαίτερα αυστηρό Πρότυπο «The Technical Standard of BRC and IDF for the supply of Identity Preserved Non-Genetically Modified Food Ingredients and Product» για την προμήθεια γάλακτος από ανεξάρτητες φάρμες που δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.
Το συγκεκριμένο Σύστημα επιβάλλει:
•    Τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας (στάβλος)

•    Εκατοντάδες αναλύσεις σε εργαστήριο διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.)
•    Έλεγχο  της εφαρμογής των παραπάνω αρχών από ανεξάρτητο φορέα.

Με βάση όλες τις παραπάνω ενέργειες, που γνωστοποιούνται στην Greenpeace, επιτύχαμε την υψηλότερη βαθμολογία (10) στον Οδηγό Καταναλωτών που εκδίδει η οργάνωση.

Η ΜΕΒΓΑΛ παραμένει πιστή στις αξίες της και στην Πολιτική Ποιότητας που εφαρμόζει, συνεργάζεται με τους Έλληνες κτηνοτρόφους και δεσμεύεται στον καταναλωτή ότι πράττει το μέγιστο των ενεργειών που απαιτούνται για να διασφαλίσει ότι το γάλα και τα παραγόμενα από αυτό γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχεται από εγκαταστάσεις στις οποίες οι αγελάδες εκτρέφονται με μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη απάντηση σε υποτιθέμενους ελέγχους και εξαγωγή συμπερασμάτων σκοπιμότητoς περιττεύουν.

ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ-Απάντηση σε ανακοίνωση της Greenpeace

Αγαπητέ καταναλωτή,
η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ στο πλαίσιο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, μένοντας πιστή στις αρχές της για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, έχει καθιερώσει και εφαρμόζει ήδη από το 2010 ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας, με πεδίο εφαρμογής «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» , το οποίο είναι σε συμμόρφωση με τον κανονισμό – QMSCERT F-2109, παρότι αυτό δεν απαιτείται από την Ελληνική Νομοθεσία.

η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ στο πλαίσιο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, μένοντας πιστή στις αρχές της για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, έχει καθιερώσει και εφαρμόζει ήδη από το 2010 ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας, με πεδίο εφαρμογής «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» , το οποίο είναι σε συμμόρφωση με τον κανονισμό – QMSCERT F-2109, παρότι αυτό δεν απαιτείται από την Ελληνική Νομοθεσία.

Στα πλαίσια του ως άνω προτύπου διενεργούμε πλήθος εργαστηριακών αναλύσεων, ώστε να διασφαλίσουμε στο έπακρο την αποφυγή χρήσης γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών στην ζώνη γάλακτος μας.

Από το 1999 καλλιεργούμε 3.500 στρέμματα με ελληνικούς πιστοποιημένους σπόρους (κτηνοτροφικό κουκί, αγριοαγκινάρα κ.τ.λ ) για την παραγωγή ζωοτροφών για την εκτροφή των ζώων της ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ και των συμβεβλημένων παραγωγών μας. Είμαστε πάντα ‘ξεκάθαροι’ ότι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο και δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρεκκλίνουμε από αυτόν.
Η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ ανοίγει καθημερινά τις πόρτες της σε εκατοντάδες επισκέπτες, προκειμένου να γνωρίσουν και να μυηθούν τον δρόμο του γάλακτος, όπως εμείς τον φανταστήκαμε και στη συνέχεια με πείσμα και διάθεση τον ακολουθούμε μέχρι και σήμερα.
Στο δρόμο του γάλακτος για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, τα οποία μόνο με άριστη πρώτη ύλη μπορούν να δημιουργηθούν. Οι άνθρωποι μας πάντα από καρδιάς διαθέσιμοι για όλους εσάς, ώστε να περιηγηθείτε και να γνωρίσετε από κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΤΗΝ GREENPEACE ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ ήταν, είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών Ελληνικών Γαλακτοκομικών προϊόντων.

Συνεργάζεται με 70 Έλληνες πιστοποιημένους, για τη χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών,  παραγωγούς, που τους παρέχει τεχνογνωσία από έμπειρο επιστημονικό δυναμικό της εταιρείας, καθώς και εξωτερικούς πανεπιστημιακούς συνεργάτες για τη διατροφή, υγιεινή και ευζωία του ζωικού κεφαλαίου.

Ήταν η πρώτη εταιρεία που συνεργάστηκε με τη GREENPEACE για τη δημιουργία του οδηγού καταναλωτών.

Ήταν η πρώτη εταιρεία που πιστοποιήθηκε από το διεθνή ανεξάρτητο οργανισμό CERT-ID για ΑΠΟΥΣΙΑ μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές < 0,1

Ήταν η πρώτη εταιρεία που επιδίωξε,  σε συνεργασία με τη GREENPEACE,  να επισημάνει την ετικέτα του γάλακτος (NON GMO) με συνεχείς παραστάσεις στα επίσημα όργανα της πολιτείας, μα δεν της το επιτράπηκε.

Τιμωρήθηκε με πρόστιμα και απαγορεύσεις για οποιαδήποτε επικοινωνία, της μη χρήσης γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.

Έγινε το «μαύρο πρόβατο» του κλάδου για τη συμπόρευση με τη GREENPEACE.

Είναι πιστοποιημένη από τον ανεξάρτητο οργανισμό EUROCERT για τη χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών (επισυνάπτεται το πιστοποιητικό  και  η επιστολή της EUROCERT  προς την GREENPEACE)

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κρατικού πιστοποιητικού AGRO7 για τη χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών .

Ενθάρρυνε και ενθαρρύνει στη δημιουργία και ανάπτυξη της βιώσιμης γεωργίας για την αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου.

Αγωνιά για το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας και του Έλληνα αγελαδοτρόφου.

Με την πάροδο του χρόνου, η ιδέα της χρήσης μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών ωρίμασε, οι περισσότεροι την ακολούθησαν και ξαφνικά βρέθηκε η ΟΛΥΜΠΟΣ,  μέσα σε ένα απόγευμα,  να πρέπει να απολογηθεί.

Επικοινωνήσαμε με την GREENPEACE το ίδιο απόγευμα της ανάρτησης και το επόμενο πρωί,  Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, επισκεφτήκαμε τους ανθρώπους της GREENPEACE και  ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΜΕ ΣΕ 2 ΣΗΜΕΙΑ:

1.      Να πιέσουμε με κάθε δυνατό μέσο για την άμεση εφαρμογή του εθνικού προτύπου AGRO 7 για τη σήμανση ζωικών προϊόντων από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

2.      Να προωθήσουμε την ανάπτυξη της καλλιέργειας ντόπιων ζωοτροφών (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) και να κατευθύνουμε τους συνεργάτες αγελαδοτρόφους μας στην κατεύθυνση της πλήρους καθετοποίησης του έργου τους.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συνεργάτες παραγωγοί της ΟΛΥΜΠΟΣ χρησιμοποιούν ντόπιες, ιδιοπαραγόμενες   και από τοπικούς αγρότες ζωοτροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι, σιτάρι, πίτουρα) που αποτελούν  την κύρια διατροφή των εκτροφών τους  σε ποσοστό μεγαλύτερο από  95%.

Επιπλέον:

1.        Ενημερώσαμε τους υπεύθυνους της GREENPEACE ότι για να διασφαλίσουμε ΑΠΟΛΥΤΑ την χρήση μη μεταλλαγμένης σόγιας, η εταιρεία μας  θα αναλάβει η ίδια την διάθεσή της, προμηθεύοντας και προστατεύοντας τους συνεργάτες παραγωγούς μας.

2.        Προτείναμε την ΑΜΕΣΗ, από κοινού, δειγματοληψία με τη GREENPEACE, των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί μας, από το ΣΥΝΟΛΟ των μονάδων, αναλαμβάνοντας και την υποχρέωση κοινοποίησης των αποτελεσμάτων.

Η GREENPEACE δεν αποδέχθηκε την πρόταση μας για άμεση και διαφανή διαδικασία δειγματοληψίας, με το  αιτιολογικό ότι δε λειτουργεί σαν ελεγκτικός μηχανισμός , ενώ ήδη αυτό έκανε το προηγούμενο διάστημα σε 3 από τις 70 μονάδες μας, όπως δήλωσε.

Φαίνεται ότι τελικά το σημαντικότερο για την GREENPEACE είναι να γίνει «ντόρος», αδιαφορώντας για την αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας, παίζοντας με την φήμη και το όνομα της εταιρείας μας και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ 10 ΧΡΟΝΩΝ.

Όλοι εμείς, οι άνθρωποι της ΟΛΥΜΠΟΣ, δηλώνουμε ότι τις αρχές μας δεν τις αλλάζουμε. Αυτό που τόσα χρόνια κάναμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προσπαθώντας για την θέσπιση του εθνικού προτύπου και συνεργαζόμενοι με επαγγελματίες που τηρούν πρωτόκολλα, διαδικασίες και αρχές στην δουλειά τους. Με την GREENPEACE δεν είμαστε απέναντι. Ίδιος είναι ο στόχος. Ο αγώνας είναι συνεχής.

Ως εκ τούτου ΦΙΛΗ  Η GREENPEACE  ΦΙΛΤΑΤΗ   Η ΑΛΗΘΕΙΑ .

Ας αναλογισθούμε όλοι ως κοινωνία , ως πολιτεία, που οδηγείται η Ελληνική παραγωγή, η Ελληνική μεταποίηση και τα Ελληνικά προϊόντα.

Η ΟΛΥΜΠΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΞΕΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ .

ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. – ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ

16ο χλμ. Ε.Ο. Λάρισας – Θεσ/νίκης 410 02 Λάρισα, Τηλ.: 2410-541160-3 – Fax: 2410- 541164
www.olympos.grinfo@olympos.gr.

ΛΕΥΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΓΚΥΡΑ

ΛΕΥΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΓΚΥΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3434 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Σχετικά με την ανάρτηση περί λευκών ψηφοδελτίων, η οποία κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο σε πολλά blog αλλά και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρεται στην «δύναμη του λευκού ψηφοδέλτιου», επιβεβαιώσαμε πως ΔΕΝ ισχύει πια.
Για να μην οδηγηθούμε σε λανθασμένα συμπεράσματα και ενέργειες, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η ΛΕΥΚΗ ψήφος προσμετράται ως ΑΚΥΡΗ.
Για λόγους εγκυρότητας παραθέτουμε το τμήμα του ΦΕΚ στο οποίο αναγράφεται ξεκάθαρα.

ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

Προσοχή! Μεταλλαγμένα στη διατροφή μας!

Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών έως και 90% από 4 ελληνικές εταιρείες γαλακτοκομικών. Δείγματα ζωοτροφής των εταιρειών ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ βρέθηκαν θετικά στα μεταλλαγμένα όπως έδειξαν οι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Greenpeace.

Μάλιστα, οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Και αν αυτά δεν είναι αρκετά, μάθε πως το κόστος εισαγωγής σόγιας είναι 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν οι καταναλωτές πόση από αυτήν είναι μεταλλαγμένη και πού καταλήγει. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ειδικά διαπιστευμένου εργαστηρίου έχουν ως εξής

Γαλακτοβιομηχανία όπου ανήκουν τα δείγματα Παρουσία μεταλλαγμένων Ποσοτικός προσδιορισμός
ΔΕΛΤΑ Θετικό έως 90%
ΟΛΥΜΠΟΣ Θετικό έως 85%
ΜΕΒΓΑΛ Θετικό έως 80%
ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ Θετικό έως 45%

Απαιτούμε από όλες τις εταιρείες ζωικών προιόντων να εξασφαλίσουν αμέσως καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Πληρώνουμε για να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα χωρίς να το ξέρουμε, ούτε να το θέλουμε!

«Είμαστε όλοι ήδη αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή κρίση, κοινωνική και οικονομική. Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε καμία εταιρεία να μας σερβίρει μεταλλαγμένα. Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν τώρα σε καθαρές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στη χώρα μας και θα δώσουν θέσεις εργασίας και καθαρή τροφή».

Ζητάμε από όλες τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προιόντων να στραφούν αμέσως προς την καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα. Πρέπει να σεβαστούν εμάς τους Έλληνες καταναλωτές, που τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε και κερδίζουμε ενάντια στα μεταλλαγμένα, και να αναλάβουν ρόλο στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Αντί ως χώρα να εξάγουμε συνάλλαγμα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή, χρειάζεται να επενδύσουμε σε καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Σαν ενδιάμεσο βήμα, ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ολοκληρώσει αμέσως τη διαδικασία πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προιόντων που προέρχονται αποκλειστικά με μη – μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7). Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί το –καταπατημένο σήμερα- δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν. Και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατέυθυνση.

Θέλουμε θέσεις εργασίας και καθαρή διατροφή, όχι μεταλλαγμένα!

Επειδή τρως ό,τι τρώει, στείλε email διαμαρτυρίας στις εταιρείες και ζήτα να εξασφαλίσουν καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Διεκδίκησε κι εσύ το δικαίωμά σου σε μια διατροφή χωρίς μεταλλαγμένα.

πηγή: greenpeace – annaki

Αγία Σοφία – εικονική περιήγηση

Περιηγηθείτε στην Αγία Σοφία τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και θαυμάστε το υπέρλαμπρο δημιούργημα. Ακολουθείτε τα βελάκια που υπάρχουν στην κάτοψη των φωτογραφιών ώστε να μεταβείτε στις επόμενες σκηνές. Μην ξεχάσετε να κάνετε full screen. Κάντε κλικ εδώ.

Ἡ ἱστορία ἐπαναλαμβάνεται;

Λίγα χρόνια πρίν τήν ἅλωση τῆς Κωνσταντινουπόλεως ὁ αὐτοκράτορας Ἰωάννης Η’ ὁ Παλαιολόγος, βλέποντας τή δεινή θέση στήν ὁποία εἶχε περιέλθει ἡ Βασιλεύουσα  καί τόν τουρκικό κίνδυνο πρό τῶν πυλῶν, στράφηκε γιά βοήθεια στή Δύση. Οἱ Δυτικοί ἔθεσαν ὡς προϋπόθεση γιά τήν παροχή βοήθειας τήν ἕνωση τῶν δύο Ἐκκλησιῶν Ὀρθόδοξης καί Ρωμαιοκαθολικῆς. Ἀντιπροσωπεία ἱεραρχῶν, συνοδεία τοῦ αὐτοκράτορα, μετέβησαν στήν Ἰταλία, ὅπου μετά ἀπό μακρύ χρονικό διάστημα διαπραγματεύσεων καί ὕστερα ἀπό ἀφόρητες πιέσεις, ὑπέγραψαν τήν Ἕνωση ὅλοι οἱ ἐπίσκοποι, ἐκτός του Ἁγίου Μάρκου τοῦ Εὐγενικοῦ.  Αὐτό πού ζήτησαν οἱ «φίλοι -ἀδελφοί» Δυτικοί ἔγινε: ἡ Ἕνωση ὑπεγράφη. Ἡ βοήθεια, ὅμως πρός τήν πόλη δέν ἦρθε ποτέ. Καί ἡ «Πόλις  ἑάλω».

Ἐνδιαφέρον ὅμως ἔχει καί ἡ στάση τοῦ λαοῦ, ὁ ὁποῖος ὅταν οἱ ἐπίσκοποι καί ὁ αὐτοκράτορας ἐπέστρεψαν στήν Κωνσταντινούπολη, τούς μέν ὑπογράψαντας ἀποδοκίμασε ἐντόνως, στόν δέ Ἅγιο Μάρκο ἐπεφύλαξε…  θερμή ὑποδοχή. Τήν δέ Ἕνωση, παρά τό ὅτι ὑπεγράφη, δέν τήν ἀποδέχθηκε, ἀλλά οὔτε καί τήν ἐφάρμοσε ποτέ.

Ἡ ἱστορία εἶναι ὁ μεγαλύτερος διδάσκαλος. Ἄς προσέξουν οἱ πολιτικοί μας καί ἄς μήν ξεπουλήσουν τήν πατρίδα μας περιμένοντας κι αὐτοί ὅπως ὁ Παλαιολόγος μία βοήθεια πού δέν θά ἔρθει ποτέ.

Κ. Μ.

Ἐκπαιδευτικός