Βάσεις πανελληνίων εξετάσεων 2011

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας 77.893 μαθητές εισάγονται σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, αστυνομία και στρατιωτικές σχολές. Το σύνολο των υποψηφίων ήταν 123.916 μαθητές.

Για να δείτε τις βάσεις εισαγωγής κατά κατηγορία κάνετε κλικ εδώ

Οι νέοι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Δράμας

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής Διευθυντών για τα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Δράμας με θητεία, η οποία λήγει στις 31-7-2015.

Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και να πράξουν τα αυτονόητα.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τα ονόματα των νέων Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποχωρούν 12.000 εκπαιδευτικοί με τη νέα σχολική χρονιά!

Σε ..κώμα κινδυνεύει να πέσει η παιδεία

«Η σχολική χρονιά που έρχεται πρόκειται να είναι η πιο δύσκολη χρονιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης», εκτιμά ο… γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Κουλαϊδής και κατά τη διάρκειά της θα προκύψουν μεγάλα κενά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι αποχωρήσαντες ήσαν 11.000, ενώ εφέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 12.000, καθώς οι εκπαιδευτικοί σπεύδουν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν από το δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί βιάζονται να βγουν στη σύνταξη καθώς, σύμφωνα με τη μελάτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών και Τηεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ), οι απώλειες εισοδήματός τους στα επόμενα χρόνια, ισοδυναμεί με ενάμισι εφάπαξ.

«Πρέπει να κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουμε τα κενά και να διαχειριστούμε τις μετακινήσεις του προσωπικού με χειρουργική ακρίβεια», τονίζει ο κ. Κουλαϊδής, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα αυτά θα προλάβουν να γίνουν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ο ιδιαίτερα μικρός αριθμός των νέων διορισμών κάνει τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να κάνουν λόγο για πρωτοφανή συρρίκνωση της Παιδείας και εκτιμούν ότι πολλά σχολεία θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό δασκάλων και καθηγητών.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσυφάκης συμφωνεί με τις προβλέψεις του κ. Κουλαϊδή ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και εκτιμά ότι τα προβλήματα θα φανούν από την πρώτη στιγμή και το έργο των εκπαιδευτικών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Έναρξη με κινητοποιήσεις;

Προβλήματα όμως τη νέα σχολική χρονιά ίσως προκύψουν και από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Στις 3 Αυγούστου η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ συντονίζει τις κινήσεις της με την Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινό «μέτωπο» κινητοποιήσεων. Οι μορφές και η διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των δασκάλων θα οριστικοποιηθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σε συντονισμό με την ΟΛΜΕ, αλλά και την ΑΔΕΔΥ.

Καλέστε στο 11012 την οικονομική αστυνομία

Στον πενταψήφιο αριθμό «11012» και στο e-mail fpccu@hellenicpolice.gr θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν φορολογικές παραβάσεις, παράνομες ενέργειες κρατικών λειτουργών αλλά και υποθέσεις διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το θεσμικό της πλαίσιο, αποστολή της νέας Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι η πρόληψη, έρευνα και καταστολή των εγκλημάτων κατά της οικονομίας και κυρίως αυτών που τελούνται σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, και των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η νέα υπηρεσία προέκυψε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στελεχώνεται με έμπειρους αξιωματικούς και προσωπικό από αντίστοιχες υπηρεσίες του Σώματος, καθώς και Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων, που προσλήφθηκαν πρόσφατα γι αυτό το σκοπό.

Συνεργάζεται με δικαστικές ή άλλες αρχές και φορείς, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία οποιασδήποτε αστυνομικής υπηρεσίας και σε αρχεία άλλων υπηρεσιών, αρχών, οργανισμών και φορέων.

Κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας δεν ισχύει το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο.

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας, λειτουργεί όλο το 24ωρο, η ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά εγκληματικές δραστηριότητες κατά της δημόσιας περιουσίας και της Οικονομίας ευρύτερα.

Μήνας Αύγουστος

Ο Αύγουστος είναι ο 8ος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο.  Ονομάστηκε έτσι από την λατινική λέξη Augeo, που σημαίνει αύξω, αυξάνω.  Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου αυξάνουν και ωριμάζουν τα σταφύλια και τα σύκα, βασικές τροφές κατά την αρχαιότητα.   Κάποιοι αποδίδουν την ονομασία του και στη λέξη augur, που σημαίνει οιωνοσκόπος, αφού μέχρι και σήμερα, τον μήνα Αύγουστο αρκετοί είναι αυτοί που «διαβάζουν τα σημάδια» είτε για να προβλέψουν τον καιρό είτε τα μελλούμενα.  Σύμφωνα με άλλες πηγές, το 27 π.Χ. η ρωμαϊκή Σύγκλητος, για να τιμήσει τον Οκταβιανό που είχε απλώσει την αυτοκρατορία σε Ανατολή και Δύση, τον ονόμασε Αύγουστο.  Έτσι Augustus άρχισε να σημαίνει ακόμα σεβαστός και ιερότατος.  Στην Αττική, πριν την υιοθέτηση του ρωμαϊκού ημερολογίου, ο μήνας ονομαζόταν Μεταγειτνιών, διότι στα τέλη του, μετά τις 15, γίνονταν οι μετακομίσεις απ’ τη μια γειτονιά στην άλλη.  Τότε εορτάζονταν τα «Μεταγείτνια», η εορτή των γειτόνων ή «Μετοίκια».
Στη λαϊκή μας παράδοση, ο Αύγουστος λέγεται, Δριμάρης, από τη λέξη δρίμες που ήταν οι έξι πρώτες μέρες του Αυγούστου που κατά τη λαϊκή δοξασία είναι δυσοίωνες, Πενταφάς, λόγω της αφθονίας των καρπών, Καλός Μήνας, Παχομύγης, γιατί είναι παχιές οι μύγες, Συκολόγος, γιατί ωριμάζουν τα σύκα, Μετοίκης.
Πολλές είναι η παροιμίες του λαού με τις οποίες φανερώνονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αυγούστου, η αφθονία των γεωργικών προϊόντων, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, οι αγροτικές εργασίες.

Δικαιολογημένα λοιπόν τον αποκαλούν και «ο Μήνας που τρέφει τους έντεκα»:
•    Αύγουστε καλέ μου μήνα, να’ σουν δυο φορές το χρόνο
•    Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι
•    Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα απ’ το νερό τα Αυγούστου
•    Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο
•    Τ’ Αυγούστου και του Γεναριού τα δυο χρυσά φεγγάρια
•    Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι
•    Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα
•    Τ’ Αυγούστου οι δρίμες στα πανιά και του Μαρτίου στα ξύλα
•    Επλάκωσεν ο Αύγουστος, η άκρια του χειμώνα
•    Μακάρι σαν τον Αύγουστο να’ ταν οι μήνες όλοι
•    Ο Αύγουστος και ο τρύγος δεν είναι κάθε μέρα
•    Ήρθε ο Αύγουστος, πάρε την κάπα σου
•    Καλή λαβιά τον Αύγουστο και γέννα τον Γενάρη
•    Το Μάη με πουκάμισο, τον Αύγουστο με κάπα
•    Όποιος φιλάει τον Αύγουστο, τον Μάη θερίζει μόνος
•    Να ‘σαι καλά τον Αύγουστο που’ ναι παχιές οι μύγες
•    Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλά σιτάρι
•    Ούτε ο Αύγουστος χειμώνας, ούτε ο Μάρτης καλοκαίρι
•    Αυγουστοοικοδέσποινα‚ καλαντογυρεύτρα (η σπάταλη νοικοκυρά τον Αύγουστο, τα Χριστούγεννα ζητιανεύει)

Εκδηλώσεις – Γιορτές Αυγούστου

Ο Αύγουστος είναι ένας από τους μήνες του χρόνου με πολλές θρησκευτικές γιορτές, οι οποίες συνδέονται με τοπικά λαϊκά πανηγύρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και τοπικά έθιμα.  Ο Αύγουστος είναι φυσικά γνωστότερος για τον «δεκαπενταύγουστό» του, το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.  Η Παναγία είναι το ιερό εκείνο πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο.  Αμέτρητες φαίνεται να είναι οι προσωνυμίες που αποδίδονται στο πρόσωπό της: Ελεούσα, Μεγαλόχαρη και Φανερωμένη, Χρυσοσπηλιώτισσα, Παντάνασσα και Κεχαριτωμένη, Παναγιά η Γιάτρισσα, η Θαλασσινή  είναι μερικές μόνο από τις χαρακτηριστικές δοξασιολογίες που αποδίδει στην Παναγία ο λαός μας που τιμά την μνήμη της Κοίμησής της με νηστεία και παρακλήσεις δύο εβδομάδων.  Ανήμερα, όμως, στη γιορτή της, καθώς και στα εννιάμερά της στις 23 Αυγούστου, γίνονται γιορτές και πανηγύρια παντού.  Στην εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής που βρίσκεται στην Παροικιά της Πάρου, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, εορτάζεται η γιορτή της Παναγίας με μεγάλη κατάνυξη και θρησκευτικότητα. Στις 15 Αυγούστου, γιορτάζεται στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Επέτειος τορπιλισμού της Έλλης και η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.  Άλλες γνωστές γιορτές είναι της Παναγίας Σουμελά (στο όρος Μελά), της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας (στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου), της Παναγίας φιδούσας στη Κεφαλλονιά, όπου το διάστημα από 6-16 Αυγούστου, εμφανίζονται και κυκλοφορούν στις εικόνες των ναών των δυο χωριών, μικρά ακίνδυνα φίδια που φέρουν σταυρό στα κεφάλια τους.  Στις 23 Αυγούστου γιορτάζουν επίσης αρκετά μοναστήρια όπως αυτό της Παναγιάς Ξενίας στον Αλμυρό και το Μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσσιώτισας στο Καρπενήσι.

Η Μεταμόρφώση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου είναι επίσης μια θρησκευτική γιορτή συνδεδεμένη με λαϊκές παραδόσεις και έθιμα.  Στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας με ζωντανό παράδειγμα το εκκλησάκι του Σωτήρος στο Κεραμίδι του Πηλίου, κομίζονται στο ναό μεγάλα κοφίνια γεμάτα με σταφύλια για ευλόγηση, ώστε να ωριμάσουν και τα υπόλοιπα στους αμπελώνες.  Ήταν πολύ σημαντική ημέρα αυτή για τους προγόνους μας διότι όλοι σχεδόν είχαν να κάνουν με την αμπελουργία.  Αξίζει να γνωρίζουμε ότι στη λαϊκή μας μνήμη θεωρούνταν μεγάλη κακοτυχιά να φάει κάποιος σταφύλι πριν από τις 6 Αυγούστου, προτού δηλαδή ευλογηθούν από την εκκλησία.

Η Γιορτή του Αγ. Γεράσιμου στις 16 Αυγούστου.  Ανήμερα του Αγ. Γεράσιμου πραγματοποιείται μεγάλη γιορτή στην Κεφαλονιά. Εκατοντάδες πιστοί πηγαίνουν στο ναό για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν την λειτουργία που ξεκινά το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.  Ορισμένοι από αυτούς παραμένουν εκεί τη νύχτα για να εκπληρώσουν το τάμα τους. Οι τολμηροί επισκέπτονται το ασκητήριο του Αγίου, το οποίο βρίσκεται σε αρκετά δυσπρόσιτο σημείο.  Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11 Αυγούστου πραγματοποιείται περιφορά του λειψάνου του Αγίου Γεράσιμου στο Αργοστόλι, η οποία έχει συνδεθεί στη συνείδηση των ντόπιων με την επέτειο της καταστροφής της πόλης από το σεισμό του 1953.

Η Γιορτή του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου γιορτάζεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.  Η παρήχηση του ονόματός του με το φαίνω: φανερώνω τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων.  Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο Φανούριο, έγινε αιτία να δημιουργηθεί στο λαό το παραδοσιακό έθιμο της πίτας του Αγίου ή καλύτερα της φανουρόπιτας.  Η πίτα συνήθως είναι μικρή και στρογγυλή και γίνεται από καθαρό αλεύρι, ζάχαρη, κανέλλα, λάδι κι αφού όλα αυτά τα υλικά ανακατευθούν, ζυμώνονται, μπαίνουν σε στρογγυλή φόρμα και η πίττα ψήνεται σε μέτρια θερμοκρασία στο φούρνο.  Η πίτα γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, κάποια δουλειά αν ένας είναι άνεργος, κάποια χαμένη υπόθεση, την υγειά σε κάποιο άρρωστο και άλλα παρόμοια.