Η μεγαλύτερη γέφυρα σε ολόκληρο τον κόσμο

Είναι πλέον γεγονός! Η Κίνα εγκαινίασε τη Πέμπτη την πιο μεγάλη γέφυρα του κόσμου, η οποία έχει μήκος περίπου 43 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για τη γέφυρα του κόλπου Ζιαονζού, η οποία συνδέει το ανατολικό λιμάνι της πόλης Τσινγκντάο με το νησί Huangdao και το αεροδρόμιο Qimgdao-Liuting και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα τη χρησιμοποιούν περίπου 30.000 αυτοκίνητα καθημερινά.

H γέφυρα θα μπορούσε εύκολα να υπερκαλύψει το κανάλι της Μάχγης, που στο στενότερο σημείο του έχει πλάτος 32 χιλιομέτρων

Είναι κατά τέσσερα χιλιόμετρα μακρύτερη από την προηγούμενη κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, τη γέφυρα της λίμνης Ποντσαρτρέιν, στη Λουϊζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχει μάλιστα πλάτος 33 μέτρα ενώ κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ ένα δις ευρώ για να κατασκευαστεί.

Για να χτιστεί χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια κοπιαστικής εργασίας. Διαθέτει έξι λωρίδες κυκλοφορίας, συγκρατείται από 5.200 πυλώνες, ενώ, με τους 450.000 τόνους χάλυβα και τα 2,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκυροδέματος που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της, η νέα γέφυρα θεωρείται αντισεισμική καθώς αντέχει ακόμα και σε σεισμό μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.