Μηχανογραφικό Γ΄ Λυκείου – Δικαίωση

Τον Ιούλιο θα συμπληρώσουν και φέτος το μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποσύρει τελικά την πρόταση για συμπλήρωσή του τον Μάρτιο, αφού η προοπτική αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Η απόφαση αυτή είναι οριστική, ενώ με την εφαρμογή του νέου συστήματος για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το 2013, θα εξεταστεί ξανά και ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.
Η αρχική πρόταση του υπουργείου, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες, αφορούσε τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τον Μάρτιο κάθε χρονιάς και προτού ανακοινωθεί η βαθμολογία των υποψηφίων.
Η πρόταση συνδέθηκε κυρίως με την πρόθεση για μείωση του εξεταστικού χρόνου, ενώ θα αποτελούσε το πρώτο «βήμα» για την εφαρμογή του νέου εξεταστικού συστήματος το 2013.
Όπως δήλωνε μάλιστα ο υφυπουργός Παιδείας, Ι.Πανάρετος με τον τρόπο που κατατίθεται σήμερα το μηχανογραφικό δελτίο καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων και ο προγραμματισμός των οικογενειών πηγαίνει πίσω, καθώς όλοι περιμένουν το τέλος του Αυγούστου για να μάθουν πού έχουν εισαχθεί.
Ωστόσο, εκπαιδευτικοί και μαθητές αντέδρασαν και μόνο στην ιδέα ότι τα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονται πριν από την ανακοίνωση της βαθμολογίας, κάτι που αποτελεί κάθε χρόνο τον οδηγό για την επιλογή των σπουδών που θα ακολουθήσουν.
Το θέμα αυτό μάλιστα αποτέλεσε και ένα από τα αιτήματα καταλήψεων που έγιναν τον περασμένο μήνα σε σχολεία.
Πάντως, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει από την επόμενη χρονιά που θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα στα Λύκεια να εισαγάγει ολοκληρωμένα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού που θα βοηθούν τους μαθητές να επιλέξουν από νωρίς τις σπουδές που θα ακολουθήσουν, χωρίς να επηρεάζονται από παράγοντες όπως η επιτυχία τους σε άλλα τμήματα.