Η ελληνική γλώσσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας της Αυστραλίας

Η ελληνική γλώσσα θα είναι μία από τις 11 γλώσσες που θα περιλαμβάνει το Εθνικό πρόγραμμα Διδασκαλίας της Αυστραλίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2011.

Όπως έγραψε ο “Νέος Κόσμος”, η αρμόδια επιτροπή (ACARA) συμπεριέλαβε την Ελληνική στις γλώσσες “εθνικής προτεραιότητας” και, μάλιστα, ως Heritage Language (Γλώσσα Κληρονομιάς) και όχι ως “Ethnic Language (Εθνοτική Γλώσσα).

To Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών θα διαμορφωθεί σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2011.

Στην τρίτη φάση, προς το τέλος του 2011, θα περιληφθούν η Ελληνική, η Αραβική και η Βιετναμέζικη, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη μετονομασία της ελληνικής γλώσσας σε Heritage Language.

Ομογενείς εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν “μεγάλο επίτευγμα” και τη μετονομασία της γλώσσας μας, από “εθνοτική” σε “γλώσσα κληρονομιάς”.

“Η μετονομασία”, δήλωσαν στο “Νεό Κόσμο”, “δημιουργεί νέες, θετικές προϋποθέσεις για την μακρόχρονη παραμονή της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον”.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν, ότι η ελληνική γλώσσα συμπεριελήφθη στο Πρόγραμμα, διότι υπάρχουν, ήδη, οι δομές για τη διδασκαλία της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με χαμηλό κόστος στο αυστραλιανό δημόσιο. Προειδοποιούσαν, όμως, ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ανανεώσει τη θητεία αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αυστραλία, που στελεχώνουν Πανεπιστημιακά Τμήματα Ελληνικών, κρατικά και κοινοτικά σχολεία, θα δημιουργήσει κενά, που οι ανωτέρω φορείς της ελληνομάθειας θα κληθούν να καλύψουν εξ’ ιδίων.

Τα κενά αυτά, εκτιμούν, είναι δυνατόν να καλυφθούν με την ενεργοποίηση από την Ελληνική Κυβέρνηση Νόμου του ’97, ο οποίος προβλέπει την πρόσληψη ντόπιου διδακτικού προσωπικού, από τα Γραφεία Συντονισμού Εκπαίδευσης – όπως κάνουν οι προξενικές Αρχές.

Καλό Μήνα σε όλους!

Χρυσάνθεμα

O Νοέμβριος ή Νοέμβρης είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου. Το όνομά του το πήρε από το λατινικό November (novem=εννέα), αφού ξεκίνησε ως ένατος μήνας για να καταλήξει ενδέκατος επί αυτοκράτορα Νουμά Πομπήλιου, διατηρώντας και αυτός την αρχική του ονομασία.

Είναι ο μήνας με τις περισσότερες θρησκευτικές εορτές από όλους τους άλλους. Ο λαός μας τον αποκαλεί και “μεσοσπορίτη” γιατί οι αγρότες βρίσκονται στο μέσο της σποράς ή “σκιγιάτη” επειδή οι ημέρες του είναι πολύ μικρές και οι νύχτες του πολύ μεγάλες. Τον συνανάμε επίσης και με πολλά άλλα ονόματα, όπως Βροχάρης, Κρασομηνάς, Αρχαγγελίτης, Αϊ-Στράτης κλπ.

Για να ρίξουμε μια ματιά στα άστρα, τώρα που ο ήλιος βρίσκεται στον Τοξότη! Λαμπερό πρόσωπο, αριστοκρατικό και ευγενικό λένε για τον άντρα. Ηρωικός σαν χαρακτήρας, περήφανος και τολμηρός. Ειλικρινής στις σχέσεις του, καλός ακροατής και ομιλητής, τον ενδιαφέρει ο έρωτας, η φιλία και η ομορφιά. Για τη γυναίκα, λένε πως με τον θόρυβο που δημιουργεί γύρω της δεν περνά ποτέ απαρατήρητη! Όμορφη, ατίθαση, την έλκουν οι νέοι άνθρωποι και ιδέες. Ειλικρινής, φιλελεύθερη, δεν φοβάται να εκφράσει τη γνώμη της.