«Οι ειρηνοποιοί» – Σχολική διαμεσολάβηση συνομηλίκων

Στο 1ο Γυμνάσιο Μίκρας εφαρμόζεται για το σχολικό έτος 2019-2020 το πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης με τίτλο: «Οι Ειρηνοποιοί».
Η Σχολική Διαμεσολάβηση είναι μία πρακτική επίλυσης των σχολικών συγκρούσεων και εφαρμόζεται με το διάλογο, την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Αποτελεί μία μορφή ειρηνικής επίλυσης επιθετικών συμπεριφορών, η οποία οργανώνεται και εφαρμόζεται εντός του σχολικού πλαισίου, ως εναλλακτική πρακτική που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα τιμωρίας. Η φιλοσοφία της σχολικής διαμεσολάβησης στηρίζεται σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση της σύγκρουσης τόσο από τους μαθητές όσο και από το ίδιο το σχολείο.
Στόχος του προγράμματος είναι να οπλίσει τα παιδιά με πολύτιμες δεξιότητες, που θα τα βοηθήσουν να ανταπεξέρχονται όχι μόνο στην ανήλικη αλλά κυρίως στην ενήλικη ζωή τους όταν θα πρέπει να βρουν λύση σε μια κατάσταση που φαίνεται αδιέξοδη, όταν θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν με τους γύρω τους, όταν θα πρέπει να διεκδικήσουν με αυτοπεποίθηση τη θέση τους στον κόσμο. Έτσι μαθαίνουν να ακούν ενεργητικά, να αναδιατυπώνουν, να επινοούν περισσότερες από μια αποδεκτές από όλους λύσεις, να εντοπίζουν και να αναδεικνύουν τα κοινά σημεία, να συναισθάνονται το συνομιλητή τους, να αποφορτίζουν συναισθηματικά μια συζήτηση, να δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τους γύρω τους, να καταφέρνουν να παραμένουν ουδέτεροι μακριά από προκαταλήψεις και εμπάθειες.
Το πρόγραμμα συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου:
• Μαρία Δημητρακοπούλου (ΠΕ79.01, Μουσικής)
• Μαρία Ναούμ (ΠΕ02, Φιλόλογος)
• Βαρβάρα Ιωαννίδου (ΠΕ07, Γερμανικών)
• Ελένη Αναγνώστου (ΠΕ02, Φιλόλογος)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων