• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων, 27-2-24

    29 Φεβρουαρίου 2024 από

    Στις 27-02-2024 οι μαθητές/τριες  της Β΄τάξης και οι καθηγήτριες τους Ζησίδου Ευδοκία, Μπάλλα Αναστασία, Σιάγαλη Πασχαλίνα υλοποιώντας τις δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος «Πέλλα- Βεργίνα- Αιανή, Στα χνάρια των Αρχαίων Μακεδόνων» δέχτηκαν την επίσκεψη των εκπροσώπων του Λυκείου Ελληνίδων Γιαννιτσών. 

     

    Μας παρουσίασαν την πορεία του συλλόγου ως ένωση τοπικών επιφανών κυριών της πόλης, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και της φροντίδας και μέριμνας για τα παιδιά. Στη συνέχεια μας έδειξαν τα τμήματα που περιλαμβάνει το Λύκειο  και τη θεματολογία του στην πορεία του χρόνου. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από παραστάσεις , εκδηλώσεις αλλά και διακρίσεις , των χορευτικών τμημάτων και διαλέξεων από επιστήμονες , μελετητές σε μια ευρεία δέσμη θεμάτων. Επίκεντρο της παρουσίασης ήταν η ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών φορεσιών γυναικείας και ανδρικής. Πολύ εύστοχα τονίστηκε η ποικιλία, η πολυμορφία και η ιδιαιτερότητα των ενδυμασιών κάθε περιοχής, χωρίς τη μαζικότητα των σύγχρονων ενδυμάτων που γνωρίζουν οι μαθητές μας.!  

     

    Λύκειο Ελληνίδων 27 2 23

    Η τοπική Μακεδονική φορεσιά «αποκαλύφθηκε» μπροστά στα μάτια μας , αφού επί τόπου μια μαθήτρια και ένας μαθητής μας φόρεσαν τα παραδοσιακά ρούχα του τόπου μας. Η σημειολογία του κάθε «κομματιού» που απαρτίζει το σύνολο της φορεσιάς έκανε εντύπωση στα παιδιά! Η νέα κοπέλα, η παντρεμένη γυναίκα, η χήρα, η νύφη ντύνεται, στολίζεται διαφορετικά, οι χρωματισμοί, το «στυλ» σηματοδοτούν και την ιδιότητα τους στην κλειστή παραδοσιακή κοινωνία. Δεν πρέπει να παραλειφθεί ο εξαιρετικός κεφαλόδεσμος της Μακεδονικής Αλεξανδρινής φορεσιάς.! Η «περικεφαλαία» όπως λέγεται απηχεί το μύθο του Μ. Αλεξάνδρου που προκειμένου να τιμήσει τις γυναίκες του Ρουμλουκιού για τη γενναία στάση τους σε μια μάχη,  τους χάρισε την περικεφαλαία του και από τότε αυτές την φορούν περήφανα! Η δράση μας έκλεισε με μικρό βίντεο τοπικών παραδοσιακών χορών που φανέρωσαν περίτρανα την ομορφιά αλλά και τη χάρη όπως αναδεικνύεται μέσα από τη δύναμη  του ενδύματος! 

     

     

     

    Κατηγορία Δραστηριότητες, Προγράμματα | | | 93 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση