• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • La Chandeleur, η Γιορτή της Κρέπας, 9-2-24

    20 Φεβρουαρίου 2024 από

    Γιορτή της κρέπαςΤην Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές του Γαλλικού τμήματος της Α΄ και της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Πέλλας γιόρτασαν το γαλλικό έθιμο La Chandeleur ή τη γιορτή της κρέπας με την υπεύθυνη καθηγήτρια τους κα. Κλεοπάτρα Σισμανίδου ΠΕ05.

    Η Υπαπαντή του Χριστού στη Γαλλία ονομάζεται Chandeleur, γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα και αναφέρεται στην υποδοχή του Χριστού στο ναό και στον εξαγνισμό της Παναγίας. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «chandelle», που σημαίνει λαμπάδα, κερί.

    Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο , εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας.

    Έτσι λοιπόν και οι μαθητές μας αναβίωσαν το φημισμένο αυτό έθιμο με τον δικό τους τρόπο!  Τα παιδιά έφεραν τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή των  κρεπών και με ιδιαίτερη χαρά ξεκίνησαν την προετοιμασία τους. Ακολούθησαν την συνταγή βήμα βήμα καθώς μάθαιναν ταυτόχρονα και το σχετικό λεξιλόγιο για την συγκεκριμένη συνταγή. Αφού ολοκληρώθηκε το ψήσιμο, οι μαθητές διάλεξαν ο καθένας ξεχωριστά τα υλικά με τα οποία θα γέμιζαν τις κρέπες τους και απόλαυσαν υπέροχους γευστικούς συνδυασμούς με πραλίνα φουντουκιού, μπανάνες και τριμμένο μπισκότο. Η γιορτή αυτή έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στο γαλλικό πολιτισμό με ένα ευχάριστο και βιωματικό τρόπο.

     

     

     

    Κατηγορία Δραστηριότητες μαθημάτων | | | 95 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση