• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • ΠΕΛΛΑ -ΒΕΡΓΙΝΑ- ΑΙΑΝΗ : ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, 24-1-24

    12 Φεβρουαρίου 2024 από

    photo Αρχαιολογικός 24 1 24Την Τετάρτη 24-01-2024 οι μαθητές της Β΄τάξης του σχολείου μας με τις καθηγήτριες τους Ζησίδου Ευδοκία, Μπάλλα Αναστασία και Σιάγαλη Πασχαλίνα στα πλαίσια του προγράμματος «ΠΕΛΛΑ- ΒΕΡΓΙΝΑ- ΑΙΑΝΗ : «Στα χνάρια των αρχαίων Μακεδόνων» επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του χωριού μας.

    Πρώτα πρώτα έγινε μια εισαγωγή για την Πέλλα ως πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Μέσα από εικόνες του φ. εργασίας που είχαν στα χέρια τους, αντιλήφθηκαν το γεωγραφικό ανάγλυφο της εποχής εκείνης καθώς και πόσο σπουδαία θέση κατείχε! Τα ερείπια της αρχαίας αγοράς που σώζονται εντυπωσίασαν με το μέγεθος της έκτασης της.( 70.000 τ.μ) Επίσης οι οικείες με τα ψηφιδωτά δάπεδα τους, οι κίονες, τα κιονόκρανα, έδειξαν στους μαθητές πως οι Μακεδόνες ενδιαφέρονταν πολύ για την ομορφιά, αγαπούσαν τις τέχνες και μάλιστα είχαν μια πολυτέλεια στη ζωή τους. Ακόμη η παρατήρηση στα διακοσμητικά μοτίβα των ψηφιδωτών, τα θέματα τους που είναι παρμένα από τη μυθολογία ( αρπαγή της Ελένης, οικία του Διονύσου), έκαναν σαφές πως οι Μακεδόνες είχαν τις ίδιες παραδόσεις, πίστευαν στους ίδιους Θεούς αλλά και σίγουρα είχαν επαφές και πολιτισμικές ανταλλαγές με τις Ελληνικές πόλεις-κράτη! Εξαιρετική αίσθηση έκανε στα παιδιά η ύπαρξη υδροδότησης και αποχέτευσης, αφού βρέθηκαν αγωγοί νερού! Περίτρανη απόδειξη ενός υψηλού βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου !

    Επίσης είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στους δρόμους της αγοράς και μάλιστα στην κεντρική «λεωφόρο», τον πιο εμπορικό δρόμο εκείνης της εποχής με τα καταστήματα κατά μήκος της. Μια σειρά από εργαστήρια ( κεραμικών, αρωμάτων, όπλων, κοσμημάτων) αποδεικνύουν την τεράστια παραγωγή αλλά και την ευρεία κατανάλωση τους. Σπουδαίες εμπορικές δραστηριότητες έφερναν τα Μακεδονικά αγαθά σε τόπους μακρινούς μάλιστα με την «ταυτότητα» τους !Το Δημόσιο Αρχείο του κράτους δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια αγορά! Το είδαμε σε «στρώμα καταστροφής» όπως το άφησε ένα καταστροφικός σεισμός και μας έδωσε την σφραγίδα του βασιλείου: «ΠΕΛΛΗΣ»

    Στη συνέχεια της ξενάγησης, οι μαθητές μπήκαν σε σχήμα ρόλων: ντόπιοι, ξένοι, στρατιώτες, επισκέπτες, έμποροι, προσκυνητές (αφού υπήρχαν και ιερά) περιδιάβαιναν την αρχαία αγορά για τις εμπορικές τους συμφωνίες, ή για να ξεκουραστούν, ή για να διασκεδάσουν, ή ακόμη για να πληροφορηθούν τις τυχόν αποφάσεις του βασιλιά τους!

    Συμπερασματικά , έγινε κατανοητό πως η Πέλλα υπήρξε μια ισχυρή πρωτεύουσα, ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κέντρο! Εκεί χτυπούσε η «καρδιά» του Βασιλείου! Αν και σήμερα είναι μόνο ένα χωριό, το παρελθόν της είναι βασιλικό, η κορωνίδα των πόλεων!!

    Κατηγορία Δραστηριότητες, Προγράμματα | | | 95 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση