• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Ας μιλήσουμε για την Αξία της Ζωής, 17-5-23

    24 Μαΐου 2023 από

    Τα μαθήματα του σχολείου δεν περιορίζονται στην ύλη του ωρολογίου προγράμματος. Μαθήματα ζωής αποτελούν οι ενημερώσεις ειδικών που φιλοξενούμε στο σχολείο και προσεγγίζουν τα παιδιά με στόχο την ενεργοποίησή τους προς ουσιαστικές κατευθύσεις ζωής.

    Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης στις 17 Μαΐου φιλοξενήσαμε την Τσολάκη Μαρία και την Σόχαλη Βασιλική, νοσηλεύτριες από το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών που μάς μίλησαν για την Εθελοντική Αιμοδοσία.

    εικόνα Viber 2023 05 24 09 37 14 939Παράλληλα ο Σωζόπουλος Χρήστος, ψυχολόγος από τον Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε πρόγραμμα πρόληψης με θέμα «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός» και «Κακοποίηση-Παραμέληση παιδιών» σε 94 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Το πρόγραμμα διήρκησε 4 ώρες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.

    Και οι δύο ενημερώσεις είχαν επίκεντρό τους την αξία της ζωής. Στην ανάγκη που γεννάται όταν προκύπτουν προβλήματα υγείας μόνο ο άνθρωπος μπορεί να σώσει τον άνθρωπο. Προσφέροντας αίμα, προσφέρεις ζωή. Στο παρελθόν είχαμε συμμετάσχει σε ενημερώσεις για δότες μυελού των οστών. Κάθε εθελοντική προσφορά από τον άνθρωπο στο συνάνθρωπο σώζει ζωές.

    Ο Χρήστος Σωζόπουλος τόνισε την αξία της ζωής μέσα από την διεκδίκηση δικαιωμάτων του ατόμου που καταπατούνται μέσα σε κακοποιητικές σχέσεις. Τονίστηκαν, για άλλη μία φορά εφόσον έχουν αναφερθεί και συζητηθεί και μέσα στα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, οι κίνδυνοι του διαδικτύου. Στο κομμάτι αυτό αναγκαία κρίνεται και η ενημέρωση των γονέων. Απομυθοποιήθηκε η δημοσιότητα και η δημοτικότητα που προωθούνται ως.. αξίες της σύγχρονης ψηφιακής μας ζωής. Τα προσωπικά μας δεδομένα, το όνομά μας, οι φωτογραφίες μας, ο τόπος διαμονής μας δεν πρέπει να προβάλλονται στο διαδίκτυο. Οι συζητήσεις με αγνώστους να σταματούν πριν αρχίσουν. Όταν, ως μέλη σε ψηφιακές ομάδες, διαπιστώσουμε μία επιθετική συμπεριφορά προς κάποιο μέλος οφείλουμε να αποδοκιμάσουμε αυτή τη συμπεριφορά. Η ευθύνη του θεατή είναι  μεγάλη σε περιπτώσεις άσκησης βίας, είτε διαδικτυακά, είτε έξω στη ζωή. Αναφέρθηκε πως συνήθως τα παιδιά που λειτουργούν ως θύτες είναι παιδιά που στο οικογενειακό τους περιβάλλον έχουν υπάρξει θύματα. Κατανοούμε τι μπορεί να έχει περάσει κάποιος, μα δεν του επιτρέπουμε κακοποιητική συμπεριφορά προς τρίτους. Οι άνθρωποι που έχουν τραύματα χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικούς για να τα αντιμετωπίσουν και, στο βαθμό του δυνατού, να τα επουλώσουν. Η κοινότητα, είτε σχολική, είτε τοπική, είτε ψηφιακή δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από εκτονώσεις εσωτερικών πιέσεων με τη μορφή βίας.

    Στη διάρκεια της ενημέρωσης / συζήτησης αναφέρθηκαν οι μορφές κακοποίησης ενός παιδιού. Τονίστηκε πως συνήθως ο θύτης είναι ένα κοντινό πρόσωπο του θύματος. Επίσης, πέρα από τη σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, επισημάνθηκε πως υπάρχει μία μορφή κακοποίησης που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Είναι καλυμμένη με ένα χρυσό περιτύλιγμα. Είναι η παραμέληση. Η παραμέληση που εμφανίζεται να προσφέρει στο παιδί ελευθερίες, άπλετο προσωπικό χρόνο χωρίς έλεγχο και εποπτεία, δώρα, παιχνίδια, ρούχα κλπ, κι όμως αποτελεί μία μορφή κακοποίησης γιατί στερεί από το παιδί την ουσιαστική επικοινωνία με τον ενήλικα (γονέα / κηδεμόνα), του στερεί σχέσεις με συναισθηματική εμπλοκή και ανάλογη εσωτερική καλλιέργεια. Η απουσία ουσιαστικής προσοχής και ενδιαφέροντος από το γονέα δημιουργεί ανάλογα κενά στην προσωπικότητα του παιδιού που πολλές φορές για να τα καλύψει προβαίνει σε ακραίες συμπεριφορές.

    Οι προβληματισμοί που γεννήθηκαν από τη συζήτηση ήταν πολλοί. Τα παιδιά ήδη ήταν ενήμερα για πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν και τοποθετήθηκαν με εύστοχες παρεμβάσεις. Τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα ζωής και δεν αρκεί μία ενημέρωση, μα πολύπλευρη προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους.

     

     

     

    Κατηγορία Ενημερώσεις μαθητών | | | 95 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση