• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • ebook- Μεταμορφώνομαι και συνεχίζω να υπάρχω (Επαναχρησιμοποίηση)

    9 Μαρτίου 2023 από

    Εκπαιδευόμαστε να λειτουργούμε με τις κεραίες μας ανοιχτές, ώστε να λαμβάνουμε ερεθίσματα, να τα επεξεργαζόμαστε και να υλοποιούμε τις ιδέες που γεννιούνται.

    Το κίνητρο για τη δημιουργία του e-book «Μεταμορφώνομαι και.. συνεχίζω να υπάρχω» ήταν το κάλεσμα του Τμήματος Ανακύκλωσης του Δήμου Πέλλας, στις 22-11-2022, για συμμετοχή σχολείων σε μία εκδήλωση με θέμα «Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα τα Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα». Δηλώσαμε συμμετοχή. Στο πλαίσιο των δράσεων ενημερωθήκαμε  για την αξία της επαναχρησιμοποίησης υλικών, για τις επιπτώσεις του ανθρώπινου υπερκαταναλωτισμού στο περιβάλλον, την εκμετάλλευση των εργατών στις κλωστοϋφαντουργίες που εγκαθίστανται σε φτωχές χώρες (πχ. Μπαγκλαντές) και προμηθεύουν με ακριβά ρούχα τους κατοίκους των πλούσιων χωρών.

    Μία απάντηση στον κύκλο της μόλυνσης του πλανήτη είναι η κυκλική οικονομία. Το θέμα ανέπτυξαν οι υπεύθυνοι του Τμήματος Ανακύκλωσης του Δήμου Πέλλας, ο προϊστάμενος Λουκίδης Παύλος, η Ζαχαριάδου Αικατερίνη, η Τσέρκη Δέσποινα και η εκπρόσωπος από την εθελοντική ομάδα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ Λάζου Γεωργία. Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης παρακολουθήσαμε την καλλιτέχνιδα / δημιουργό Κελαηδινή Παρασκευοπούλου να μεταποιεί ρούχα, ένα από τα υλικά με τα οποία καταπιάνεται, μεταμορφώνοντας κάτι παλιό σε κάτι καινούργιο. Ακολούθησε ανταλλαγή ρούχων σε  ένα bazaar με ρούχα που προσέφεραν οι μαθητές, στα οποία είχαν κρύψει ένα σημείωμα με σκέψεις και συναισθήματα που συνόδευαν το ρούχο που προσέφερε ο καθένας.

    Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία και προεκτείναμε τις δράσεις. Προβληματιστήκαμε, θέσαμε ερωτήματα, ανταλλάξαμε ιδέες, γράψαμε παραμύθια και δημιουργήσαμε αφίσες.

    Σκοπός μας είναι να διαδώσουμε την αφορμή για στοχασμό πάνω στο θέμα της οικολογικής συνείδησης και για αυτοαξιολόγηση, όσον αφορά την υπερκαταναλωτική νοοτροπία που υιοθέτησε ο άνθρωπος. Επίσης, μέσα από το εγχείρημα ενισχύεται η φαντασία, η δημιουργικότητα και η έκφραση των μαθητών μέσα από λέξεις, σχήματα και χρώματα.

    Η συγγραφή των παραμυθιών έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας της Α’ και Β’ τάξης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Παυλίδου Κάκια ΠΕ86-83. Η δημιουργία της αφίσας έγινε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Ά τάξης, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ζησίδου Εύη ΠΕ02. Αφορμή στάθηκε το κείμενο «το Μαύρο Κύμα» και η ενότητα για την πολυτροποπικοτητα. Τέλος, τα σκίτσα που συνοδεύουν τα παραμύθια δημιουργήθηκαν από τους μαθητές της Β’ τάξης. Η σελιδοποίηση έγινε από την Παυλίδου Κάκια ΠΕ86.

    Το e-book ταξιδεύει δωρεάν σε όποιον έχει.. τις κεραίες του ανοιχτές για να αξιοποιήσει την κάθε αφορμή.

    Πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο

    Μεταμορφώνομαι και Συνεχίζω να Υπάρχω – ebook μαθητών Α’ και Β’ τάξης Γυμνασίου Πέλλας

     

     

     

    Κατηγορία ebooks, Δραστηριότητες, Δραστηριότητες μαθημάτων | | | 93 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση