• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Ντόμινο στόχων – Συνάντηση με τον Φώτη Τζώρα, δάσκαλο οδήγησης

    23 Μαΐου 2022 από

    Το παιχνίδι με τη διαδοχή στόχων το παίζουμε εδώ και χρόνια. Υπάρχει μία εκδρομή που κερδίζεται αν οι μαθητές επιτύχουν καλό Μ.Ο. στην αξιολόγηση μιας ενότητας στα μαθηματικά. Στο Α2 η αξιολόγηση έγινε στους θετικούς κι αρνητικούς αριθμούς. Στο Α1 στα τρίγωνα. Είναι εκπληκτικό πόσο βελτιώνεται η ατομική και συνάμα η συνολική προσπάθεια όταν υπάρχει στόχος. Το έπαθλο ήταν μία διδακτική επίσκεψη στον Πλατανότοπο, όπως και έγινε. Η διδακτική επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των μαθημάτων της Πληροφορικής και των Μαθηματικών.

    16 5 2022

    Οι δράσεις μας ήταν ποικίλες. Αρχικά είχαμε συνάντηση με τον δάσκαλο σχολής οδήγησης Φώτη Τζώρα. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και καταπιαστήκαμε με μετρήσεις και συμπεράσματα πάνω σε σενάρια υπολογιστικής σκέψης και τέλος απολαύσαμε παιχνίδι.

    Μετά την ενημέρωση από την Τροχαία Γιαννιτσών που έλαβε χώρα το Φεβρουάριο της τρέχουσας χρονιάς, επιχειρήσαμε εκ νέου μία προσέγγιση του θέματος της τήρησης του ΚΟΚ και της ευθύνης του οδηγού για την πρόληψη των ατυχημάτων. Έτσι ήρθαμε σε επαφή με τον δάσκαλο οδήγησης Φώτη Τζώρα που πρόθυμα συνεργάστηκε μαζί μας. Εισαγωγικά τόνισε την αξία τήρησης του ΚΟΚ και εστίασε στους ανήλικους και στα οχήματα που μπορούν να οδηγήσουν υπό προϋποθέσεις, όπως  ποδήλατο, ηλεκτρικό πατίνι, μηχανάκι 50cc. Τονίστηκε πως για μηχανάκι 50cc ο οδηγός πρέπει να είναι άνω των 16 ετών και να έχει δίπλωμα οδήγησης. Στο σημείο αυτό η ευθύνη βαραίνει το γονέα για οποιαδήποτε ανεύθυνη στάση του παιδιού.  Δυστυχώς διαπιστώνεται πως υπάρχουν ανήλικοι που δίχως δίπλωμα οδηγούν μηχανάκι και επιμένουμε στη σύσταση προς το γονέα να θέσει όρια προστατεύοντας το παιδί και το σύνολο. Επίσης, οι ανήλικοι οδηγούμενοι από την αδρεναλίνη τους, με σύμμαχο όμως την ανωριμότητά τους, διοργανώνουν και κόντρες, απ’ τις οποίες είχαμε και ατυχήματα. Εφιστούμε την προσοχή των γονέων και τους καλούμε να θέσουν όρια και να κρατήσουν υπεύθυνη στάση απέναντι στον κίνδυνο που κρύβουν τέτοιες συμπεριφορές. Τονίστηκε πως ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί πλέον και το ηλεκτρικό πατίνι, για την ασφαλή οδήγηση του οποίου χρειάζονται τα απαραίτητα αξεσουάρ προστασίας και ειδικά το κράνος, μιας και στις ταχύτητες των 20χλμ/h μπορούν να συμβούν σοβαρά ατυχήματα.

    Σε δεύτερο χρόνο έγινε εκτεταμένη αναφορά στα επαγγέλματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος αποκτώντας επαγγελματικά διπλώματα οδήγησης. Έγινε αναφορά στις κατηγορίες επαγγελματικών διπλωμάτων, στις προϋποθέσεις και στη διαδικασία απόκτησής τους. Τονίστηκε πως αποκτώντας ένα επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης κερδίζουμε μόρια ακόμη και σε προκηρύξεις για διορισμούς στο Δήμο σε ανάλογες θέσεις. Τέλος, ο Φώτης Τζώρας μάς μίλησε και για το δικό του επάγγελμα, του δασκάλου οδήγησης. Οι δάσκαλοι εκπαιδεύονται σε υψηλότερα επίπεδα από τους επαγγελματίες οδηγούς, και στο πρακτικό και στο θεωρητικό πλαίσιο, μιας και είναι αυτοί που θα εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους όλους εμάς, καθώς και τους επαγγελματίες οδηγούς.

    Εμπλουτίζοντας τους ορίζοντες επαγγελματικού προσανατολισμού των παιδιών ακολούθησαν δράσεις συνδυαστικής σκέψης που εφαρμόζουν τα μαθηματικά σε σενάρια καθημερινότητας. Χωριστήκαμε σε ομάδες και δόθηκαν 4 σενάρια στα παιδιά. Δόθηκαν φυλλάδια με οδηγίες και ξεκινήσαμε. Δύο ομάδες πήραν μετρήσεις και υπολόγισαν την ηλικία δέντρων στον Πλατανότοπο. Οι υπόλοιπες ομάδες ανέλαβαν να κάνουν μετρήσεις σε χώρους – στόχους που είχαν οριστεί με χάρτη του Πλατανότοπου. Υπολογίστηκε πόσα σπιτάκια για αδέσποτα μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρο – στόχο, πόσοι  μαθητές χωράνε σε συγκεκριμένο χώρο για μία εκδήλωση ή ενημέρωση και πόσα σκαμπό χωράνε στον εξωτερικό χώρο της καφετέριας. Μόλις συμπληρώθηκαν τα φυλλάδια οι μαθητές απόλαυσαν παιχνίδι. Επιστρέφοντας στο σχολείο δουλέψαμε φύλλο αξιολόγησης των δράσεων, καθώς και της συνεργασίας των ομάδων.

     

     

    Κατηγορία Δραστηριότητες, Δραστηριότητες μαθημάτων | | | 95 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση