• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Όταν τα παιδιά λένε “…χάνουμε μάθημα”, τότε συμβαίνει το καλύτερο μάθημα!

    28 Δεκεμβρίου 2021 από

    40 χρόνια Ε.Ε. 22 12 21 α 40 χρόνια Ε.Ε. 22 12 21 β

    Όταν τα παιδιά λένε «..χάνουμε μάθημα!», τότε συμβαίνει το καλύτερο μάθημα.

    Η Ιστορία δεν είναι αποσπασματικά γεγονότα. Μέσα στη διάρκεια της κάθε σχολικής χρονιάς κάνουν κύκλο οι επέτειοι. Φέτος συνέπεσαν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδιάζοντας την γραμμική πορεία της Ιστορίας συνδέσαμε τα ιδανικά του Απελευθερωτικού Αγώνα με τους στόχους και τις αξίες πάνω στις οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, δύο ώρες αφιερωμένες στα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει Ένωση; Τι συνέβη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου  πολέμου; Συνειδητοποίησε η ανθρωπότητα τα δεινά του πολέμου; Της έμεινε χρόνος να αναλογιστεί την καταστροφή του περιβάλλοντος; Επιτέλους, ναι.

    Ποιος γνώριζε πως ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ωδή στη χαρά του Μπετόβεν; Πώς μεταφράζεται αυτή η μεγαλειώδης μελωδία στη συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη;

    Ποιοι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πώς συνδυάζονται με τους 17 Στόχους του ΟΗΕ με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ώστε να επιφέρουν μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας έως το 2030; Εγώ τι ρόλο αναλαμβάνω σ’ αυτό το συνεργατικό σκηνικό; Τι μερίδιο ευθύνης έχω; Πώς μπορώ να συμβάλλω στο να χτίσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο; Πόσο ευεργετικό είναι ένα ειρηνικό έδαφος συνεργασίας των χωρών για την επίτευξη υψηλών στόχων; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεπεράσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ή ακόμη και παγκόσμιο, τις διαφορές μας για να εργαστούμε πάνω στην κατεύθυνση επίτευξης κοινών στόχων;

    Η Ευρώπη σέβεται τη διαφορετικότητα. Δίνει χώρο στην πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας μέλος. Σέβεται τον πλούτο της κάθε γλώσσας και τις ιδιαιτερότητές της. Συναθροίζει τη δύναμη της σκέψης σε επίπεδο πρωτοπορίας, καινοτόμων προσεγγίσεων, καλώς πρακτικών σε θέματα περιβαλλοντικά, διαχείρισης πόρων, χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, εκπαίδευσης των πολιτών προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων κ.α.

    Στα πλαίσια της ενημέρωσης, των προβληματισμών, της συζήτησης που έλαβαν χώρα στο σχολείο μας την Τετάρτη 22-12-2021 με αφορμή αντίστοιχα έγγραφα του Υπουργείου για σχετικές δράσεις, οι μαθητές πέρα από τις τοποθετήσεις τους στο διάλογο που ακολούθησε τις παρουσιάσεις, αποτύπωσαν στο χαρτί το δικό τους στίγμα σαν απόηχο της δράσης.

    Φυσικά όλη η δράση και το καλλιτεχνικό αποτύπωμα των παιδιών είναι η εκκίνηση μιας δέσμευσης απέναντι στη Συνεργασία, στη Συνύπαρξη, στην Συμπόρευση των ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Ευρώπης, μα και στο γενικότερο παγκόσμιο σκηνικό.

    Σε μερικά χρόνια το αύριο θα παραδοθεί στα χέρια αυτών των παιδιών, που σήμερα ζωγραφίζουν ίσως  αδέξια, μα έχουν ένα υγιές όραμα για την συνύπαρξη των ανθρώπων στον πλανήτη. Εγγυώνται πως τα κεφάλαια της Ιστορίας του μέλλοντος θα γραφούν πάνω στον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στην ανθρωπότητα και στη Φύση. Εγγυώνται πως θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, θα αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα σε κάθε επίπεδο και ενωμένοι θα διαγράψουμε ένα μέλλον ελπιδοφόρο που θα σέβεται τον πλανήτη.

    Όλα αυτά θα συμβούν με μία προϋπόθεση:

    Οι ενήλικες να εργαστούν στην ίδια κατεύθυνση. Παραμερίζοντας τις συνήθειές τους, αλλάζοντας τις προτεραιότητές τους, καταβάλλοντας προσπάθεια να δημιουργηθούν νέες νοοτροπίες ζωής.

    Αν αυτό το βήμα δεν λάβει χώρα, τότε η επόμενη γενιά θα είναι ίδια με μας. Θα πορεύεται στα ίδια χνάρια που καταδικάζουν τον πλανήτη, το ζωικό και φυτικό βασίλειο, καθώς και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    Ο καθένας μας χρωστά μία απάντηση για όλα αυτά τα ερωτηματικά, στον εαυτό του και στον κόσμο.

     

     

    Κάκια Παυλίδου ΠΕ86-83

     

     

    Κατηγορία Δραστηριότητες | | | 95 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση