ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ
Υπήρξε εξαιρετική συνεργασία του Γ/σίου Νέας Ζίχνης με την επισκέπτρια υγείας του Κέντρου Νέας Ζίχνης κ. Λάππα Χρυσούλα, έπειτα από πρωτοβουλία και συνεννόηση της κ. Αλέξη Μαρίας και του Δ/ντή του Γ/σίου Ν.. Ζίχνης για την πραγματοποίηση μιας σειράς επιμορφωτικών συναντήσεων με τους μαθητές. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν οι παρακάτω επιμορφωτικές συναντήσεις:
– « Τεχνικές χαλάρωσης για το στρές », με τη Γ τάξη, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022.
– « Διατροφή και υγεία », με την Α τάξη, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022.
– « Πρώτες Βοήθειες », με τη Β τάξη, την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Στα πλαίσια των διαθεματικών δράσεων στα σχολεία, οι καθηγήτριες, Αλέξη Μαρία, καθηγήτρια των Θρησκευτικών και Σπυροπούλου Ευαγγελία, καθηγήτρια των Εικαστικών, συνεργάστηκαν με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας ζωγραφικής, το διαχρονικό αλλά και τόσο επίκαιρο έργο στις μέρες μας, τη «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο.
Στο μάθημα των Θρησκευτικών έγινε η ιστορική παρουσίαση του έργου, όπως επίσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα τρισδιάστατη παρουσίαση του πίνακα με τη βοήθεια του υπολογιστή, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αισθανθούν πως βρίσκονται μέσα στον πίνακα. Επίσης στους μαθητές μοιράστηκαν ειδικά φύλλα εργασίας, όπου είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματα που τους δημιουργεί το έργο και να μαντέψουν το μήνυμα που εκφράζει μέσα από τους συμβολισμούς και τα χρώματα.
Στη συνέχεια στο μάθημα των Εικαστικών, ο μαθητής του τμήματος Γ2, Βερδίνογλου Δημήτριος, επηρεασμένος από της Γκουέρνικα του Πικάσο δημιούργησε ένα δικό του έργο, μια τρισδιάστατη κατασκευή στο χώρο. Σε ένα κουτί με τεχνητό φωτισμό τοποθετήθηκαν τρισδιάστατα «origami», που έφτιαξε ο μαθητής και κολλήθηκαν φωτογραφίες του πίνακα της Γκουέρνικα και εικόνες από τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία. Μέσα στην κατασκευή διακρίνουμε γραμμένα αντιπολεμικά μηνύματα και το σύνθημα: «Μαριούπολη, η νέα Γκουέρνικα». Έτσι το έργο του μαθητή κάνει το παραλληλισμό μεταξύ των δύο βομβαρδισμένων πόλεων, παρουσιάζει τις συνέπειες του πολέμου και ταυτόχρονα μας καλεί σε συμφιλίωση, ελευθερία και ειρήνη.
Η Μικρασιατική Καταστροφή όπως αποτυπώνεται μέσα στις σελίδες πέντε λογοτεχνικών βιβλίων.
Η Μικρασιατική Καταστροφή όπως αποτυπώνεται μέσα στις σελίδες πέντε λογοτεχνικών βιβλίων.
Σε συνεργασία με τους μαθητές της Β΄τάξης του σχολείου μας οι οποίοι διάβασαν τα βιβλία με θέμα τη μικρασιατική καταστροφή και έγραψαν τις περιλήψεις τους, δημιουργήσαμε μία παρουσίαση η οποία φιλοδοξεί να καταδείξει πως αυτό το μείζον ιστορικό γεγονός έδωσε κυριολεκτικά μια δεξαμενή θεμάτων που γονιμοποίησαν την έμπνευση μιας πλειάδας συγγραφέων και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς μύθους του ελληνισμού.
Η Μικρασιατική Καταστροφή όπως αποτυπώνεται μέσα στις σελίδες πέντε λογοτεχνικών βιβλίων.
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Κατά τη διάρκεια του προαναφερόμενου πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές Αυγένη Βασιλική, Γκιργκίρης Κωνσταντίνος, Δελόγλου Φωτεινή και Κασάπη Μαρία, της τάξεως Γ2 του Γ/σίου Νέας Ζίχνης, μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Κα Αλέξη Μαρία ( ΠΕ01 ) Θεολόγο ασχολήθηκαν με την Προσφορά της Εκκλησίας πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και αναζήτησαν πληροφορίες για τη δράση επώνυμων και ανώνυμων ιερέων που πρωτοστάτησαν μέσα σε αυτήν την τραγική περίοδο.
Οι περισσότεροι κληρικοί στα χρόνια αυτά δεν πήραν όπλο στα χέρια τους, αλλά επέλεξαν μια εξίσου δύσκολη μορφή αγώνα. Την παραμονή στα πεδία των σφαγών, την ενίσχυση και την παρηγοριά των καταδιωκόμενων Ελλήνων Μικρασιατών, υπέστησαν το θάνατο και τον ξεριζωμό. Ταυτόχρονα εργάστηκαν με περίσσιο ζήλο, φιλοπατρία και αυταπάρνηση για τη διατήρηση των εθνικοθρησκευτικών ιδεωδών και φρονημάτων.
Δίκαια λοιπόν, η Ιερά σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, το 1993 αποφάσισε την Κυριακή προ της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού να τιμάται η μνήμη των Μικρασιατών εθνοϊερομαρτύρων Επισκόπων, καθώς και των κληρικών και λαϊκών που μαρτύρησαν μαζί τους κατά τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενώ παράλληλα και η Βουλή των Ελλήνων, το 1998, όρισε σαν ελάχιστο φόρο τιμής τη 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους για τον ίδιο λόγο.
Επιμέλεια κειμένων – Τεχνική επεξεργασία: Αλέξη Μαρία ( ΠΕ01) Θεολόγος
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η παραπάνω εργασία συμμετείχε στο διαγωνισμό ψηφιακού βίντεο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Έκφρασης και Δημιουργίας του Προκόπειου Πολυδύναμου Εκκλησιαστικού κέντρου Καλαμαριάς με θέμα: «Χαίρε Μικρασία – 100 χρόνια ξεριζωμού από τα ματωμένα χώματα.
Επίσης συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ” 1922. Εκατό χρόνια μετά” που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάστηκε διαδικτυακά από την εκπαιδευτικό Κα Αλέξη Μαρία με τη συμμετοχή μαθητών την Τετάρτη 25/05/2022.