Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Κατά τη διάρκεια του προαναφερόμενου πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές Αυγένη Βασιλική, Γκιργκίρης Κωνσταντίνος, Δελόγλου Φωτεινή και Κασάπη Μαρία, της τάξεως Γ2 του Γ/σίου Νέας Ζίχνης, μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Κα Αλέξη Μαρία ( ΠΕ01 ) Θεολόγο ασχολήθηκαν με την Προσφορά της Εκκλησίας πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και αναζήτησαν πληροφορίες για τη δράση επώνυμων και ανώνυμων ιερέων που πρωτοστάτησαν μέσα σε αυτήν την τραγική περίοδο.
Οι περισσότεροι κληρικοί στα χρόνια αυτά δεν πήραν όπλο στα χέρια τους, αλλά επέλεξαν μια εξίσου δύσκολη μορφή αγώνα. Την παραμονή στα πεδία των σφαγών, την ενίσχυση και την παρηγοριά των καταδιωκόμενων Ελλήνων Μικρασιατών, υπέστησαν το θάνατο και τον ξεριζωμό. Ταυτόχρονα εργάστηκαν με περίσσιο ζήλο, φιλοπατρία και αυταπάρνηση για τη διατήρηση των εθνικοθρησκευτικών ιδεωδών και φρονημάτων.
Δίκαια λοιπόν, η Ιερά σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, το 1993 αποφάσισε την Κυριακή προ της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού να τιμάται η μνήμη των Μικρασιατών εθνοϊερομαρτύρων Επισκόπων, καθώς και των κληρικών και λαϊκών που μαρτύρησαν μαζί τους κατά τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενώ παράλληλα και η Βουλή των Ελλήνων, το 1998, όρισε σαν ελάχιστο φόρο τιμής τη 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους για τον ίδιο λόγο.
Επιμέλεια κειμένων – Τεχνική επεξεργασία: Αλέξη Μαρία ( ΠΕ01) Θεολόγος
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η παραπάνω εργασία συμμετείχε στο διαγωνισμό ψηφιακού βίντεο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Έκφρασης και Δημιουργίας του Προκόπειου Πολυδύναμου Εκκλησιαστικού κέντρου Καλαμαριάς με θέμα: «Χαίρε Μικρασία – 100 χρόνια ξεριζωμού από τα ματωμένα χώματα.
Επίσης συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ” 1922. Εκατό χρόνια μετά” που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάστηκε διαδικτυακά από την εκπαιδευτικό Κα Αλέξη Μαρία με τη συμμετοχή μαθητών την Τετάρτη 25/05/2022.