Αξιέπαινη δράση των μαθητών μας

Μία πολύ όμορφη δραστηριότητα πραγματοποίησαν σήμερα οι μαθητές του σχολείου μας, στα πλαίσια του σχολικού περιπάτου στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Η ομάδα του  περιβαλλοντικού προγράμματος της Ανακύκλωσης του σχολείου μας μαζί και με αρκετούς ακόμα  συμμαθητές  τους και με την καθοδήγηση των καθηγητών κας Πάτλη και κ. Νανούρη, προχώρησαν σε καθαρισμό της ακτής του Αγίου Γεωργίου. Η δημοφιλής πλαζ της πόλης μας, που το χειμώνα υποδέχεται εκατοντάδες μαθητές στις εκδρομές τους  αλλά και ντόπιους κατοίκους για διάφορες δραστηριότητες , ήταν γεμάτη από σκουπίδια, σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά. Οι μαθητές μας εφοδιασμένοι με σάκους απορριμμάτων   και  φορώντας πλαστικά γάντια    καθάρισαν την παραλία και εναπόθεσαν  τους σάκους στον κάδο που βρίσκεται στην περιοχή. Για την αξιέπαινη αυτή δράση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Νάξου, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ενημερώθηκε ο Δήμος Νάξου και συγκεκριμένα   ο αντιδήμαρχος κ. Κατσαράς .

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο σχολείο μας υλοποιείται πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής και εκπαίδευσης με την επωνυμία “Ανακυκλώνω τη ζωή μου Βελτιώνω ..” με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις που ευαισθητοποιούν τους μαθητές μας και επηρεάζουν την κοινωνίας μας στο σύνολό της.

 

Οι μαθητές απόλαυσαν   το παιχνίδι στην αμμουδιά!!

 

 

 

 

 

 

Αγώνες Καλαθοσφαίρισης Γυμνασίων Νάξου

 

 

Την Πέμπτη  13-2-2020  το σχολείο μας πήρε μέρος στους αγώνες  Αθλοπαιδείας Καλαθοσφαίρισης Γυμνασίων Νάξου, που πραγματοποιήθηκαν στο ΔΑΚ Νάξου. Το σχολείο συμμετείχε με 16 μαθητές οι διακρίθηκαν για την αγωνιστική τους εμφάνιση  και απόδοση, φέροντας  τέσσερις νίκες και   μόνο δύο  ήττες!

 

 

Διδακτική επίσκεψη στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων , στην πρωτοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία των Φραρώ

Την Τετάρτη  12-2-2020 πραγματοποιήθηκε  μία πολύ όμορφη  διδακτική επίσκεψη  των μαθητών του σχολείου μας στον ιερό ναό  Αγίου Χαραλάμπους  Αγγιδίων με την ευκαιρία της εορτής της μνήμης του (10 Φεβρουαρίου).Ο ναός, παλαιότερα μονόκλιτος, είναι σήμερα δίκλιτος  και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Βίος του Αγίου Χαραλάμπους

Ο Άγιος Χαράλαμπος γεννήθηκε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας το 90 μ.Χ. και έγινε ιερέας το 130 μ.Χ. οπότε άρχισε τα φλογερά κηρύγματά του. Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκιανό κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών (περί το 198 μ.Χ.) επί Αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών (202 μ.Χ.) στηνΑντιόχεια του Μαίανδρου. Δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν, οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί γι΄ αυτό τους αποκεφάλισαν. Συνεορτάζονται από την Εκκλησία μαζί με τον Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου.

Με στόχο πάντα να εκπληρώνουμε το παιδαγωγικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα των εκδρομών  και  πρωτίστως οι μαθητές μας να γνωρίζουν την Ιστορία του τόπου μας , που την μαρτυρούν τα μνημεία που είναι διάσπαρτα στα διάφορα σημεία του νησιού μας , πραγματοποιήσαμε δύο επιπλέον επισκέψεις.

Πρώτη στάση στη διαδρομή  μας  προς τα Αγγίδια  ήταν   η  καθολική εκκλησία των Φραρώ, όπου οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να την επισκεφτούν και να ξεναγηθούν από τη θεολόγο του σχολείου μας κ. Κριθαριώτη .Η καθολικού δόγματος μονή του Ευαγγελισμού Santa Santissima Annunziata στ’ Αγγίδια είναι η μονή, από την οποία σώζεται μόνο η εκκλησία και φέρει το όνομα Aννουνζιάτα, δηλ. του Ευαγγελισμού. Ιδρυτής της μονής, όπως μαρτυρεί επιγραφή, ήταν ο αφέντης της Ίου Zuan Alvise Pisani μετά από ορισμό του Δούκα Ιωάννη Δ’ Κρίσπο στα 1535. Η μονή απολάμβανε την προστασία της βενετσιάνικης πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη από το 1600 ως στα 1797 ενώ η περιοχή καλείται “στω Φραρώ” από τους frari όπως είναι γνωστοί στο βενετσιάνικο λεξικό οι Φραγκισκανοί μοναχοί.

 

Επόμενη   στάση ήταν η  πρωτοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου ,όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από το κ. Νανούρη και τη κ. Κριθαριώτη. Στη  βασιλική του Αγίου Στεφάνου, έξω από τα Αγγίδια, βρίσκονται τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας (6ος αιώνας) που ήταν αφιερωμένη στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, κτισμένη στα θεμέλια αρχαίου ναού. Ήταν τρίκλιτη βασιλική με μεγάλες διαστάσεις (13 x 25 μέτρα) ενώ στα ανατολικά είχε μεγάλη αψίδα. Κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους ο ναός περιορίστηκε σε διαστάσεις και απέκτησε αντί της μίας αψίδας τρεις μικρότερες. Στο χώρο δυτικά του ναού ετάφη ο δούκας της Νάξου Νικόλαος Καρτσέρι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 14ο μ.Χ. αιώνα από τον άρχοντα της Μήλου Φραγκίσκο Κρίσπο. Έτσι το Δουκάτο πέρασε στα χέρια των Κρίσπων. Στα βόρεια του ναού υπάρχει τμήμα της ρωμαϊκής φάσης του αρχαίου υδραγωγείου που έφερνε νερό στην πόλη της Νάξου από τις πηγές του Φλεριού των Μελάνων.

 

 

 

 

Πρακτικό επιλογής συμφέρουσας προσφοράς εκδρομής στην Αθήνα

ΠΡΑΞΗ 11η

Σήμερα Τρίτη 11/2/2020 και ώρα 10.30΄συνήλθε η επιτροπή που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. 10/10-02-2020 πράξη του Διευθυντή με θέμα: «Αξιολόγηση και επιλογή προσφορών για τη διοργάνωση της εκδρομής στην Αθήνα στα πλαίσια των προσραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.

Η επιτροπή αποτελούμενη απο τον Διευθυντή ως πρόεδρο και αρχηγό της εκδρομής, τον κ. Νανούρη Νικόλαο ως εκπρόσωπο του συλλόγου εκπαιδευτικών του σχολείου, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Δανάη Παπανικολάου, την Δωροθέα Σαμαρά μαθήτρια της Γ΄τάξης και τον Στυλιανό Μαργαρίτη μαθητή Γ΄τάξης και πρόεδρο του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου,

αφού έλαβε υπόψη της

  1. την προκήρυξη της εκδρομής
  2. το πρόγραμμα και
  3. την υπ’ αριθμ. ΥΑ 33120/ΓΔ4/28‐02‐2017, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 681/Β/06-03-2017)

κατόπιν εξέτασης των κάτωθι προσφορών:

  1. Ηappy days travel
  2. Melemis Travel
  3. Mattheos tours
  4. Proorismos travel
  5. Dodoni Travel
  6. Herodotus Tours
  7. Stavropoulos Tours

κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή της προσφορά του γραφείου Stavropoulos Tours ως συμφερότερη από αυτές που ανταποκρίνονται στην προκήρυξη.

Δικαίωμα ένστασης μπορούν να υποβάλλουν εντός τριών (03) ημερών από την κοινοποίηση του παρόντος πρακτικού στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mail@1gym-naxou.kyk.sch.gr).

Όλες οι προσφορές έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.

Nάξος 11-2-2020

Ο   Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Τ Η Σ

ΦΟΥΤΑΚΟΓΛΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση εκπαιδευτικής εκδρομής

Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

1ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΞΟΥ

Νάξος  4 – 2 – 2020

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση εκπαιδευτικής εκδρομής

  • ΣΧΕΤ.: Υ.Α. 33120/ΓΔ4/28-2-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ681/τ.Β΄/6-3-2017)

             Ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νάξου προκηρύσσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος και για τη διοργάνωση εκπαιδευτικής επίσκεψης στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων.             Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 5 και 6 Μαρτίου 2020 στην Αθήνα, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα που ακολουθεί.

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

09:30 – 15:15 Μετάβαση στον Πειραιά
15:30 Άφιξη στο λιμάνι και άμεση αναχώρηση για ξενοδοχείο
16:00-17.00 Άφιξη στο ξενοδοχείο – τακτοποίηση – ΓΕΎΜΑ
17.30-21.30 Παρακολούθηση θεατρικού εργαστηρίου και θεατρικής παράστασης
22.00 επιστροφή στο ξενοδοχείο – διανυκτέρευση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

08:00 – 09:00 Αφύπνιση και πρωινό
09.00 Αναχώρηση για το ξενοδοχείο για το εμπορικό κέντρο THE MALL ATHENS
09.00-15.30 Παραμονή και συμμετοχή στην εμπορική μαθητική  έκθεση
15.30 – 16.30 Αναχώρηση από το εμπορικό κέντρο – Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά – επιβίβαση στο πλοίο
17.30 Αναχώρηση με το πλοίο της BLUE STAR FERRIES για Νάξο – Άφιξη στο νησί στις 23.00

 Ο προβλεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων στην εκδρομή είναι (30) μαθητές, (10) αγόρια και (20) κορίτσια, (ο οποίος μπορεί να αυξομειωθεί κατά έναν έως τρείς) καθώς και τρείς (3) συνοδοί καθηγητές.

Τα μεταφορικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν είναι:

  • πλοίο για τη μετάβαση από τη Νάξο στον Πειραιά και την επιστροφή (με όποια έκπτωση μας παρέχει η εταιρεία Blue Star Ferries).
  • τουριστικό λεωφορείο για όλες τις μετακινήσεις όπως αναφέρονται στο παραπάνω πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία προδιαγραφές (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης κ.λπ.).

Το κατάλυμα που ζητείται στην Αθήνα πρέπει να είναι κατηγορίας 3 ή 4 αστέρων, να φιλοξενήσει όλους τους μαθητές και τους καθηγητές. Να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στους χώρους και στις ώρες που αναφέρονται στο πρόγραμμα. Για τη φιλοξενία των μαθητών ζητούνται δίκλινα, τρίκλινα και αν χρειαστεί τετράκλινα δωμάτια ενώ για τους συνοδούς καθηγητές 3 μονόκλινα. Στις υπηρεσίες του καταλύματος θα πρέπει να περιλαμβάνεται και πρωινό (για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές). Oi προτάσεις να περιλαμβάνουν ημιδιατροφή (δείπνο).

Στην προσφορά θα πρέπει να περιλαμβάνεται υποχρεωτική Ασφάλιση Ευθύνης Διοργανωτή, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, καθώς και πρόσθετη προαιρετική ασφάλιση για περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας, όπου θα προβλέπεται και η επιστροφή χρημάτων σε μαθητή σε περίπτωση που για αποδεδειγμένους λόγους ανωτέρας βίας ή αιφνίδιας ασθένειας ματαιωθεί η συμμετοχή του.

Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η αντιμετώπιση της περίπτωσης που δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή στις προβλεπόμενες ημερομηνίες λόγω ανωτέρας βίας (αντίξοες καιρικές συνθήκες, απεργίες κτλ).

Για τις παραπάνω υπηρεσίες ζητείται η τελική συνολική τιμή (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), αλλά και η επιβάρυνση ανά μαθητή.

Υπενθυμίζεται ότι με κάθε προσφορά κατατίθεται από το ταξιδιωτικό γραφείο απαραιτήτως υπεύθυνη δήλωση ότι διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ.

Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν σε κλειστούς φακέλους μέχρι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 στις 11:00΄ στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου (οδός Παπαβασιλείου – Χώρα Νάξου – 84 300). Θα γίνουν δεκτές προτάσεις που θα κατατεθούν ηλεκτρονικά μέσω email στην διεύθυνση: mail@1gym-naxou.kyk.sch.gr

 

Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΦΟΥΤΑΚΟΓΛΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ