Διδακτική επίσκεψη στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων , στην πρωτοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία των Φραρώ

Την Τετάρτη  12-2-2020 πραγματοποιήθηκε  μία πολύ όμορφη  διδακτική επίσκεψη  των μαθητών του σχολείου μας στον ιερό ναό  Αγίου Χαραλάμπους  Αγγιδίων με την ευκαιρία της εορτής της μνήμης του (10 Φεβρουαρίου).Ο ναός, παλαιότερα μονόκλιτος, είναι σήμερα δίκλιτος  και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Βίος του Αγίου Χαραλάμπους

Ο Άγιος Χαράλαμπος γεννήθηκε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας το 90 μ.Χ. και έγινε ιερέας το 130 μ.Χ. οπότε άρχισε τα φλογερά κηρύγματά του. Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκιανό κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών (περί το 198 μ.Χ.) επί Αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών (202 μ.Χ.) στηνΑντιόχεια του Μαίανδρου. Δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν, οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί γι΄ αυτό τους αποκεφάλισαν. Συνεορτάζονται από την Εκκλησία μαζί με τον Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου.

Με στόχο πάντα να εκπληρώνουμε το παιδαγωγικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα των εκδρομών  και  πρωτίστως οι μαθητές μας να γνωρίζουν την Ιστορία του τόπου μας , που την μαρτυρούν τα μνημεία που είναι διάσπαρτα στα διάφορα σημεία του νησιού μας , πραγματοποιήσαμε δύο επιπλέον επισκέψεις.

Πρώτη στάση στη διαδρομή  μας  προς τα Αγγίδια  ήταν   η  καθολική εκκλησία των Φραρώ, όπου οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να την επισκεφτούν και να ξεναγηθούν από τη θεολόγο του σχολείου μας κ. Κριθαριώτη .Η καθολικού δόγματος μονή του Ευαγγελισμού Santa Santissima Annunziata στ’ Αγγίδια είναι η μονή, από την οποία σώζεται μόνο η εκκλησία και φέρει το όνομα Aννουνζιάτα, δηλ. του Ευαγγελισμού. Ιδρυτής της μονής, όπως μαρτυρεί επιγραφή, ήταν ο αφέντης της Ίου Zuan Alvise Pisani μετά από ορισμό του Δούκα Ιωάννη Δ’ Κρίσπο στα 1535. Η μονή απολάμβανε την προστασία της βενετσιάνικης πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη από το 1600 ως στα 1797 ενώ η περιοχή καλείται “στω Φραρώ” από τους frari όπως είναι γνωστοί στο βενετσιάνικο λεξικό οι Φραγκισκανοί μοναχοί.

 

Επόμενη   στάση ήταν η  πρωτοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου ,όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από το κ. Νανούρη και τη κ. Κριθαριώτη. Στη  βασιλική του Αγίου Στεφάνου, έξω από τα Αγγίδια, βρίσκονται τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας (6ος αιώνας) που ήταν αφιερωμένη στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, κτισμένη στα θεμέλια αρχαίου ναού. Ήταν τρίκλιτη βασιλική με μεγάλες διαστάσεις (13 x 25 μέτρα) ενώ στα ανατολικά είχε μεγάλη αψίδα. Κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους ο ναός περιορίστηκε σε διαστάσεις και απέκτησε αντί της μίας αψίδας τρεις μικρότερες. Στο χώρο δυτικά του ναού ετάφη ο δούκας της Νάξου Νικόλαος Καρτσέρι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 14ο μ.Χ. αιώνα από τον άρχοντα της Μήλου Φραγκίσκο Κρίσπο. Έτσι το Δουκάτο πέρασε στα χέρια των Κρίσπων. Στα βόρεια του ναού υπάρχει τμήμα της ρωμαϊκής φάσης του αρχαίου υδραγωγείου που έφερνε νερό στην πόλη της Νάξου από τις πηγές του Φλεριού των Μελάνων.