Τη συνέντευξη πήραν τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του σχολείου: Χρήστος Μητρογιάννης και Ιόλη Φωτιάδη.
Δ: Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Σεβαστή, που δεχτήκατε να γίνει η σημερινή συνέντευξη
Κυρία Σεβαστή: Εγώ σας ευχαριστώ που με προσκαλέσατε
Δ: Κάνουμε τη σημερινή συνέντευξη γιατί ξέρουμε πως είστε Πόντια στην καταγωγή και θα θέλαμε να πληροφορηθούμε για τα χριστουγεννιάτικα ποντιακά έθιμα.
Κ. Σεβαστή: Ναι, είμαι Πόντια στην καταγωγή και θα σας πω λίγα πράγματα για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα των Ποντίων που τα γνωρίζω από τους γονείς μου.
Τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα τα κάλαντα τα έλεγαν Καλαντόφωτα. Την παραμονή των Χριστουγέννων σταματούσαν όλες τις δουλειές και κάθε οικογένεια ετοιμαζόταν για τη μεγάλη γιορτή. Τα παιδιά δεν έλεγαν το πρωί τα κάλαντα, αλλά το απόγευμα και οι νοικοκυραίοι τους έδιναν διάφορα καλούδια, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Χρήματα έδιναν λίγοι. Τα κάλαντα βέβαια τα συνόδευε η ποντιακή λίρα.
Δ: Και τι γινόταν τη μέρα των Χριστουγέννων;
Κ. Σεβαστή: Τα ξημερώματα η οικογένεια φορούσε τα καλά της και μόλις χτυπούσε η καμπάνα πήγαιναν όλοι στην εκκλησία. Τότε κρατούσαν τις νηστείες και πριν την εκκλησία στο τζάκι έβαζαν ένα κούτσουρο που θα έκαιγε 2 με 3 μέρες. ήταν αρκετά μεγάλο, για τα Χριστοήμερα, για να κρατήσει δηλαδή τις μέρες των Χριστουγέννων. Μετά την εκκλησία μαζεύονταν στο σπίτι για να φάνε. Τα φαγητά ήταν παραδοσιακά. Ο νονός τότε έδινε το δώρο του στο βαφτιστήρι. όσο για το χριστουγεννιάτικο δένδρο αυτό ήταν κλαδί πεύκου ή έλατου πάνω στο οποίο κρεμούσαν φουντούκια ή καρύδια. Πάνω στο γιορτινό τραπέζι έβαζαν και την εικόνα της Παναγίας.
Την Πρωτοχρονιά είχαν άλλα έθιμα.
Δ. Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Σεβαστή
Η κυρία Σεβαστή μας έδωσε και τα κάλαντα:
Χριστός γεννέθεν
Χριστός γεννέθεν, χαρά ‘ς σον κόσμον
χα, καλή ώρα, καλή σ’ ημέρα,
χα, καλόν παιδίν οψέ γεννέθεν.
Οψέ γεννέθεν κι ουρανοστάθεν,
τον εγέννεσεν η Πανα’ία,
τον ανέστεσεν Άη-Παρθένος.
Εκαβάλ’κεψεν χρυσόν πουλάρι
και εκατήβεν ‘ς σο σταυροδρόμι,
σταυροδρόμι και μυροδρόμι.