Πηγαίνουμε στη Β Γυμνασίου. Κάθε χρόνο, από το Νηπιαγωγείο ακόμα, μαθαίνουμε για το τι έγινε στο Πολυτεχνείο. Παρακάτω θα διαβάσετε τις θυμόμαστε από όλες αυτές τις γιορτές.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική εκδήλωση αντίθεσης κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Συνέβη μεταξύ 14 και 17 Νοεμβρίου του 1973. Ξεκίνησε με την κατάληψη του ΕΜΠ από φοιτητές και σπουδαστές. Οι φοιτητές ζητούσαν δημοκρατία, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ελεύθερες φοιτητικές εκλογές. Μαζί τους πήγαν εργάτες και αγρότες. Βασικό σύνθημα ήταν: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Υπήρχαν πολλά θύματα. Αναφέρονται 24 νεκροί, αλλά υπήρχαν και άλλοι. 2000 υπολογίζονται οι τραυματίες. Η εξέγερση έληξε όταν το πρωί της 17ης Νοεμβρίου ένα τανκ γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου και μπήκε μέσα στον χώρο, παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί. Την ίδια στιγμή κηρύχτηκε στρατιωτικός νόμος που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις. Οι φοιτητές και ο κόσμος που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο προσπαθούσε να ξεφύγει, χωρίς αποτέλεσμα πολλές φορές, αφού τους είχαν περικυκλώσει δυνάμεις της αστυνομίας.
Χαρακτηριστικές στιγμές: Ο σταθμός του Πολυτεχνείου που έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους, ο εκφωνητής που απήγγειλε τον εθνικό ύμνο, οι φοιτητές που παρά την είσοδο του τανκ παρέμειναν στον χώρο και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, οι στρατιώτες που προστάτεψαν φοιτητές από τη βία της αστυνομίας, τα σπίτια στις γύρω γειτονιές που άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν κυνηγημένους φοιτητές, οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν από τις ταράτσες.
Έλενα Ρούσσου, Κασσιανή Σαββίδη, μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας, Β2