Άρθρο (Ουρανία Κονσολάκη, Α4)
Τη Μαρία Αποστόλου την γνωρίζαμε. Την βλέπαμε στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, στο εργαστήρι ζωγραφικής. Ξέραμε πως ζωγράφιζε με το στόμα και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Το ίδιο δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε και τον θάνατό της. Για αυτό και σκεφτήκαμε να της αφιερώσουμε το κύριο άρθρο του μήνα Οκτωβρίου, του μήνα που “έφυγε”.
Διαβάσαμε τα όσα γράφτηκαν για αυτή και επιλέξαμε τα βασικά σημεία της ζωής της, κάποιες φράσεις της, σημαντικά έργα της.
H Mαρία Αποστόλου γεννήθηκε και έζησε στο Λαύριο. Ήταν εκ γενετής τετραπληγική. Ζωγράφιζε από μικρό παιδί. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής με τη φροντίδα της Ένωσης “Ζωγραφική με το στόμα και το πόδι” και από τον Μάρτιο του 1996 υπήρξε μέλος της. Ήταν αισιόδοξη. Αν και στην αρχή πίστευε πως δεν θα μπορούσε να ζωγραφίσει με το στόμα, τελικά τα κατάφερε. Τα έργα της είναι γεμάτα χρώματα. Της άρεσαν τα τοπία και αυτά ζωγράφισε περισσότερο. Τοπία όμορφα, γαλήνια. Ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε τη δύναμη που είχε ως άνθρωπος, αφού κατάφερνε να βλέπει τον κόσμο όμορφο, παρά τα εμπόδια της αναπηρίας της.
Η Μαρία Αποστόλου ζωγράφισε πολλές από τις χριστουγεννιάτικες κάρτες που στέλνουμε σε συγγενείς μας. Πήρε μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής σε όλη την Ελλάδα. Ήταν λαμπαδηδρόμος των Παραολυμπιακών αγώνων. Υπήρξε πρόεδρος και ιδρύτρια της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Λαυρεωτικής ΙΡΙΣ. Πάνω από όλα όμως ήταν πρότυπο ζωής.
Κάποιες πολύ σημαντικές για μας φράσεις της: “Η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο”, “Ηρωισμός είναι να κάνεις την υπέρβαση. Να ξεπερνάς τις δυνάμεις σου”, “H Tέχνη είναι Λύτρωση. Λυτρώνει τον άνθρωπο (δημιουργό και θεατή) από τους φόβους του”.
Συνέντευξη από την Αθηνά Πατέλη για την Μαρία Αποστόλου ( Θεοδώρα Τερνιώτη, Α4)
-Ποια ήταν η Μαρία Αποστόλου, κυρία Πατέλη;
Η Μαρία Αποστόλου μικρή που ήταν αρρώστησε και έγινε παραπληγική. Παρ’ ολα αυτά δεν το έβαλε κάτω και έγινε ένας αποφασιστικός και θαρραλέος άνθρωπος, αλλά και ένας δυναμικός χαρακτήρας. Κατά δική της ομολογία αυτό το οφείλει στην τεράστια αγάπη που πήρε από τους γονείς της και ιδιαίτερα απ’ τον πατέρα της. Ο πατέρας της, την έβαζε στο καροτσάκι και μάζευε όλα τα παιδιά της γειτονιάς, όπου κατοικούσαν, να παίξουν μαζί της. Αποτέλεσμα να μην νιώσει ποτέ μοναξιά και όλα τα παιδιά της γειτονιάς να την θέλουν στο παιχνίδι, με ίσους όρους. Μεγαλώνοντας ήρθε σε επαφή με τη ζωγραφική, μέσω κάποιου φίλου της και την οποία άσκησε με το στόμα.
-Ποια ήταν τα αγαπημένα της θέματα;
Αγαπημένα της θέματα ήταν η φύση (λουλούδια κ.λ.π.) και η αγαπημένη της πόλη, το Λαύριο.
-Γιατί ίδρυσε την Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Λαυρεωτικής
Η αγάπη της για την ζωγραφική την έκανε να συστήσει την Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Λαυρεωτικής (‘Ιρις). Με την ίδρυση της Ένωσης η Μαρία απέδειξε τη δυναμικότητα του χαρακτήρα της , την αγάπη της για την πόλη της και τη διάθεση της να προσφέρει στον πολιτισμό. Επίσης είχε μεγάλη αναγνώριση από τα μέλη της Ένωσης και γι’ αυτό παρέμεινε πρόεδρος έως τον θάνατο της. Οργάνωσε μαθήματα ζωγραφικής για μικρούς και μεγάλους και καθιέρωνε δύο εκθέσεις, τουλάχιστον τον χρόνο. Επιπλέον, τα μέλη της ήθελε να γνωρίζονται μεταξύ τους και γι’ αυτό οργάνωνε εκδρομές και διασκεδάσεις.
-Τι άλλο θα μπορούσατε να μας πείτε για τη Μαρία Αποστόλου;
Ακόμη, μια πάρα πολύ σημαντική πληροφορία ήταν ότι είχε συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες συνοδεύοντας την Ολυμπιακή φλόγα.
Επιμέλεια: ο αρχισυντάκτης Χρήστος Μητρογιάννης ( Β1)